Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μυστική συνάντηση για τα πετρέλαια της Κρήτης

Προχωρημένες είναι οι επαφές της Ελλάδας με ισραηλινή εταιρεία για τα πετρέλαια της Κρήτης.

Εκπρόσωποι τον ισραηλινού ομίλου Deiek Group, που ειδικεύεται στον τομέα των υδρογονανθράκων, είχαν έρθει πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα και κατέθεσαν αίτηση για να μπει διερευνητικό γεωτρύπανο σε συγκεκριμένη περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη κρατήθηκε μυστική, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Η ισραηλινή εταιρεία, έχει ήδη εντοπίσει το θαλάσσιο οικόπεδο ερευνών για πετρέλαιο, το οποίο όμως είναι κοντά ή πάνω στη γραμμή που συνορεύει η ελληνική με την αιγυπτιακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.



Ελλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν υπογράψει ακόμα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και η Τουρκία, που αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου σε θάλασσα και ΑΟΖ και υποστηρίζει ότι οι θάλασσες της Ελλάδας και της Κύπρου δεν ενώνονται αλλά αντίθετα ενώνονται η τουρκική ΑΟΖ με την αιγυπτιακή.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα, στον «ενδεικτικό» χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, καθορίζει τις ΑΟΖ της Ελλάδας στις περιοχές, παρόλο που επίσημα η χώρα μας δεν έχει υπογράψει ακόμα ΑΟΖ με καμία γειτονική χώρα.

Το πρόβλημα είναι ότι ο σχεδιασμός στον χάρτη, σταματά ακριβώς πάνω από τα σύνορά μας με τη Λιβύη, την ώρα που σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται για περιοχή πιο ανατολικά.

Στην περιοχή για την οποία ενδιαφέρεται η Delek, δεν έχουν γίνει σεισμικές έρευνες και δεν είναι γνωστό αν οι Ισραηλινοί γνωρίζουν πράγματα, που αγνοεί η ελληνική πλευρά.

Επίσης, δεν είναι γνωστό αν η Delek έχει επαφές με την Αίγυπτο για το ίδιο θέμα. Σύμφωνα με τον νόμο που πέ-ρασε στη Βουλή το καλοκαίρι το ΥΠΕΚΑ. δίνεται η δυνατότητα σε μια εταιρεία να καταθέσει απευθείας στο υπουργείο αίτηση, για μια περιοχή για την οποία εκτιμά ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενδείξεις.

Στη συνέχεια το υπουργείο αξιολογεί την αίτηση και στην περίπτωση που είναι θετική η αξιολόγηση, τότε στέλνει στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναγγελία ότι η εταιρεία έχει ζητήσει τη συγκεκριμένη περιοχή και καλεί όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες μέσα σε 90 ημέρες να καταθέσουν προσφορά.

Την τελευταία εβδομάδα, οι φήμες ότι η Delek είχε επαφές πριν λίγες ήμερες με το ΥΠΕΚΑ ενιάθηκαν. αλλά η εταιρεία διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα

ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΕΛ 31

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης