Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Πείραμα θριαμβευτικής επιστροφής στην πεσέτα σε ισπανικό χωριό!




Image
Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού στη Γαλικία της Ισπανίας, γύρισαν πλάτη στο ευρώ και πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με το εθνικό τους νόμισμα, την πεσέτα (peseta). Το πείραμα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και έχει βοηθήσει τα καταστήματα και πολλές οικογένειες να «ανασάνουν» εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Στο χωριό Σαλβατέρα ντε Μίνιο, στην Γαλικία της Ισπανίας, οι κάτοικοι ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο να συναλλάσσονται -πειραματικά- με το εθνικό τους νόμισμα, την πεσέτα (peseta).
Το πείραμα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, αφού πλέον περί τους 50 εμπόρους συμμετέχουν στο «πείραμα» που διοργανώνει o εμπορικός σύλλογος Unes και το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη των επαγγελματιών, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ειδικός απεσταλμένος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde που επισκέφθηκε την περιοχή.
Οι pesetas (κέρματα ή χαρτονομίσματα τυπωμένα μετά το 1940) μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά για διάφορες αγορές: για μια τηλεόραση, ένα άρωμα, ένα καφέ, με την ίδια ισοτιμία του 2002 (δηλαδή 166,386 pesetas=1 ευρώ).
Κάποτε το χωριό βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης, μέχρι που το χτύπησε η κρίση του 2008. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την κατασκευή ενός μεγάλου βιομηχανικού κέντρου που θα προσέλκυε κολοσσούς όπως η Mitsubishi και η Peugeot, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Σ' αυτό το πλήγμα προστέθηκε και ο ανταγωνισμός από τα μεγάλα εμπορικά και σουπερμάρκετ που βρίσκονται πολύ κοντά, στην πόλη Monçào της Πορτογαλίας η οποία απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα.
Η τοπική οικονομία παρέλυσε, μέχρι που ήρθε η ιδέα για την peseta.
«Η επιτυχία ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας» λέει στην Monde ο Πάμπλο Πίνιο, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Unes, αναφέροντας ότι έρχεται κόσμος και από άλλες περιοχές για να συναλλαγεί με pesetas που έχουν ξεμείνει σε εξοχικά, σε σεντούκια, κουμπαράδες, ή που κρατούνταν ως ενθύμιο.
"Μπροστά όμως στην ανάγκη, δεν υπάρχει χώρος για… νοσταλγία", όπως εξηγεί ο πρόεδρος.
Το πείραμα, που θα διαρκούσε αρχικά ένα μήνα, πήρε ήδη παράταση δύο φορές και τώρα αναμένεται να παραταθεί εκ νέου ως τις 31 Ιανουαρίου.
Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί στο χωριό 1 εκατ. pesetas, κάτι που θεωρείται πραγματικό «μπόνους» για τους καταστηματάρχες. Και όχι μόνο.
Άλλωστε το ευρώ δεν φαίνεται να έχει κερδίσει την συμπάθεια των Ισπανών, αν λάβει κανείς υπόψη γκάλοπ της El Pais, σύμφωνα με το οποίο 70% των Ισπανών πιστεύουν ότι το ευρώ έφερε μικρή ή και καμία βελτίωση στη ζωή τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης