Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Αντιδρά ο Μητροποίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος στην απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου για..ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ ΝΕΚΡΩΝ ,

Γράφει η Πόπη Σουφλή

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, άνοιξε το θέμα της  λειτουργίας αποτεφρωτηρίου νεκρών. Θέμα ταμπού, για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, αλλά και για την Εκκλησία.Αναμενόμενη η αντίδραση του Μητροπολίτητ Μεσοβαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, με την εγκύκλιο που απέστειλε μετά την ανακοίνωση της απόφασης από την Δημοτική Αρχή.Θα παραθέσυμε και τις δυο απόψεις, ως έχουμε υποχρέωση, καταθέτοντας και την προσωπική μας άποψη.
Το τελετουργικό του θανάτου με την ταφή των νεκρών, αποτελεί μέρος της ζωής των Ελλήνων Χριστιανών. όπου ο άνθρωπος επιστρέφει εις τον χουν (χώμα) απ' όπου προήλθε (Πρωτόπλαστοι κατά την Παλαιά Διαθήκη), αλλά και την αρχαία Ελληνική Ιστορία, όπου οι νεκροί εθάβοντο.
Σήμερα, η αύξηση του πληθυσμού και η επιτακτική ανάγκη εύρεσης χώρων, δυσκολεύει τις Δημοτικές Αρχές. Παρ' όλα αυτά, η αποτέφρωση των νεκρών, σε ελάχιστους Έλληνες βρίσκει ανταπόκριση και είναι αυτοί, που δεν πιστεύουν στην Χριστιανική θρησκεία.
Προς τι λοιπόν ένα Αποτεφρωτηριο Νεκρών, που ελάχιστα θα ικανοποιήσει την τοπική κοινωνία του Μαρκοπούλου αλλά και την ευρύτερη περιοχή ίσως και την ...
Αττική ολόκληρη;
Στον Χριστιανικό και παραδοσιακό τρόπο ταφής των νεκρών, αναφέρεται ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, αφήνοντας αιχμές για...κερδοσκοπία, ενώ η απάντηση του Δημάρχου Μαρκοπούλου, ότι.."διαστρεβλώνονται οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής" προσωπικα, δεν μας καλυπτει. Κι αυτό, γιατί επί της ουσίας, ο Δήμαρχος του Μαρκοπούλου, δεν  απαντά...










.



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ 68η  ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ!




Αγαπητοί Συμπολίτες!
Την προηγούμενη Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης μας, μοιράστηκε κατά χιλιάδες, ένα έντυπο με τις θέσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Νικολάου, σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρκοπούλου, για την δημιουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.
Ειλικρινά, ως Δήμαρχος Μαρκοπούλου, διαβάζοντας το σχετικό έντυπο, έμεινα κατάπληκτος και αρνητικά εντυπωσιασμένος, από την συνειδητή διαστρέβλωση των θέσεών μας, τις μισές αλήθειες, αλλά και τον φανατισμό, που διακρίνει τα γραφόμενα ενός εξαιρετικά μορφωμένου Ιεράρχη, που τα υψηλά επιστημονικά του προσόντα, κάθε άλλο παρά τέτοιου κάκιστου επιπέδου αντιπαράθεση ιδεών, προοιώνιζαν.
Ας έρθουμε όμως επί της ουσίας, παραθέτοντας αυτούσια, δύο βασικά  αποσπάσματα απ’ την ανακοίνωση του Σεβασμιώτατου:
¨Τελικά με πρόφαση τα όποια οικονομικά οφέλη, εντελώς αβίαστα κάποιοι επιδιώκουν να εισάγουν πρωτόγνωρα ήθη, ποδοπατώντας ιερές διαχρονικές παραδόσεις και περιφρονώντας την εκκλησιαστική μας συνείδηση. Μπορεί τα Κοιμητήρια να είναι δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά η εξόδιος ακολουθία και η ταφή αποτελούν αποκλειστικά υπόθεση της Εκκλησίας, την οποία είναι υποχρεωμένη αυτή να τελεί για όσους της το ζητούν με τους δικούς της και μόνο όρους.
Ο Επίσκοπος ασφαλώς δεν μπορεί να ενεργεί σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιβάλλεται να ακολουθεί τις αποφάσεις της Ιερά Συνόδου, τις επιταγές των ιερών κανόνων και την αρχιερατική συνείδησή του. Τυχόν επιμονή του Δημοτικού Συμβουλίου στην απόφασή  του, πιθανόν να προκαλέσει έντονα κοινωνικά προβλήματα, στα οποία την λύση δεν θα είναι δυνατόν να δώσει η Εκκλησία. Εμείς δεν θα μπορέσουμε να υποκύψουμε σε τετελεσμένα γεγονότα. Γι’ αυτό και ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσουν το όλο θέμα,  με μεγαλύτερη προσοχή και σύνεση, διότι η ευθύνη θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους¨.
¨Εμείς θεωρούμε ότι, τουλάχιστον για τις δύσκολες μέρες που περνούμε, αυτό που με ευαισθησία και σοβαρότητα προέχει να αντιμετωπίσουμε ως οξύτερο πρόβλημα, δεν είναι βέβαια η καύση των νεκρών στα Μεσόγεια, όσο η καθολική κινητοποίησή μας για την ανάσταση των πνευματικών νεκρών αφ’ ενός και τη συντήρηση των φτωχών, των πεινασμένων, των πολλών αναγκεμένων συνανθρώπων μας.
Αν υπάρχουν κάπου χρήματα, γιατί αυτά να μην δοθούν στην βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης τόσων ανθρώπων που υποφέρουν και να δίνονται σε αμφίβολες οικονομικά και πολυσυζητημένες ηθικοπνευματικές επενδύσεις; Αντί να επενδύσουμε σε αποτεφρωτήρες νεκρών, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να επενδύουμε σε ενδιαφέρον για αυτούς που παλεύουν να ζήσουν. Και αυτό θα κάνουμε ως Εκκλησία στα Μεσόγεια. Η τιμή των νεκρών συμβαδίζει με το ενδιαφέρον για τους ζωντανούς¨.
Ορίστε λοιπόν, τι έχουμε να απαντήσουμε, με νηφαλιότητα,  ψυχραιμία και σεβασμό στον θεσμικό του ρόλο, στα γραφόμενα του Σεβασμιωτάτου:
Ο Δήμος Μαρκοπούλου, πήρε την απόφαση για δημιουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, για δύο λόγους:
Ο πρώτος λόγος:
Κάθε έλληνας πολίτης έχει  συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα επιλογής, για τον τρόπο ανάπτυξης και διάθεσης του εαυτού του και της προσωπικότητάς του, σε όλη την διάρκεια της ζωής του.
Το δικαίωμα αυτό, όπως είναι αυτονόητο, καταλήγει και εξαντλείται στην τελευταία επιλογή, που αφορά στον τρόπο που θα διατεθεί το σώμα του, μετά θάνατον!
Όλες, μα όλες οι πολιτισμένες χριστιανικές χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικανικής Ηπείρου, έχουν προ πολλών δεκαετιών αναγνωρίσει, κατοχυρώσει και ρυθμίσει νομοθετικά, το δικαίωμα των πολιτών, στην μετά θάνατον αποτέφρωση του σώματός τους, ως εναλλακτική λύση στην ταφή του.
Στην χώρα μας, ο σχετικός Νόμος 3448/2006, ψηφίστηκε επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2006, ομόφωνα απ’ την Βουλή των Ελλήνων, απ’ όλα τα κόμματα, δηλαδή απ’ το ΛΑΟΣ, την Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, τον Συνασπισμό και το ΚΚΕ!
Πριν την ψήφισή του, ο τότε αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, ήταν σε διαρκή επαφή με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. με την αναγραφή του θρησκεύματος στις Ταυτότητες, έκρινε ότι δεν υπήρχε σημαντικός λόγος, εκ μέρους της Εκκλησίας, ώστε να δημιουργηθεί μείζον ζήτημα και δεν προξένησε κανένα πρόβλημα (ενώ θα μπορούσε, με τις δημόσιες παρεμβάσεις του), στην ψήφιση του σχετικού Νόμου!
Άραγε, υπολειπόταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, θρησκευτικού και ποιμαντικού φρονήματος και συνείδησης, απ’ τον Σεβασμιώτατο Νικόλαο, που σήμερα δημιουργεί για τον ίδιο λόγο, μείζον θέμα στην πόλη μας;
Να θυμίσουμε επίσης στον Σεβασμιώτατο, ότι στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, όπως και στην Βουλή, η εν λόγω απόφαση είχε την ομόφωνη στήριξη και ψήφο και των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων, που μετέχουν σ’αυτό!
Άρα λοιπόν ο Δήμος Μαρκοπούλου, προώθησε την λήψη μιας απόφασης, που και για λόγους αρχής, μετουσιώνει σε πράξη, ένα θεωρητικά μέχρι τότε υφιστάμενο, ατομικό δικαίωμα.
Να τονίσουμε εδώ, ότι στα σύγχρονα ευνομούμενα κράτη, τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα, δεν πρέπει, ούτε μπορούν φυσικά ποτέ, να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην εφαρμογή τους, με οποιοδήποτε θεσμό της Πολιτείας.
Μόνο σε καθυστερημένες, θεοκρατικού τύπου κοινωνίες της Ασίας, οι Αγιατολάχ ή οι Μουλάδες, έχουν αποφασιστικό και καθοριστικό λόγο, επί των δικαιωμάτων των πολιτών!
Αυτό φαίνεται ότι το αναγνωρίζει σαφώς και στην αρχή του κειμένου του ο Σεβασμιώτατος, όταν γράφει ότι ¨η δημιουργία τέτοιων χώρων έχει πλέον νομοθετικά αποφασισθεί και ρυθμισθεί, οπότε περιττεύει κάθε πρωτοβουλία παρεμπόδισης τέτοιων αποφάσεων¨.
Λίγες γραμμές όμως αργότερα, το ξεχνάει, επιτίθεται με σφοδρότητα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, για το οποίο μεταξύ άλλων γράφει, ότι ¨δεν μπορεί να φανταστεί, ότι είχε διάθεση αντιπαράθεσης με την Εκκλησία η πρόκλησης του αισθητηρίου του πιστού λαού, γι’ αυτό και ζητεί: ¨Η απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου να αλλάξει κατεύθυνση¨!
Η απάντησή μας, στηριζόμενη σε σειρά επιχειρημάτων που είμαστε στην διάθεση του Σεβασμιωτάτου να συζητήσουμε αναλυτικά και δημόσια, είναι προφανώς αρνητική!
Η απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου, πάρθηκε μετά από σοβαρή σκέψη και ανάλυση όλων των εκατέρωθεν επιχειρημάτων και γι’ αυτό τον λόγο είναι δεδομένη και θα υλοποιηθεί!
Επίσης, θα ζητήσουμε απ’ τον Σεβασμιώτατο, να επαναφέρει στην τάξη, κάποιους ¨Βασιλικώτερους  του Βασιλέως¨, που δυστυχώς παραπληροφορούν, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους πιστούς, μιλώντας τους για δήθεν ¨υποχρεωτική καύση¨ και άλλες τέτοιες φαιδρότητες.
Ο δεύτερος λόγος, που μας ώθησε στην λήψη αυτής της απόφασης, έχει να κάνει με το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών, θα καλύψει τις σχετικές αυξανόμενες ανάγκες των ετερόδοξων και ομόδοξων πολιτών, όλης της Νότιας Ελλάδας και όχι φυσικά μόνο του Μαρκοπούλου ή των Μεσογείων.
Ο Σεβασμιώτατος, στην εγκύκλιό του, αναφέρει ψευδώς και αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα, ότι σε δύσκολες μέρες, ¨ο Δήμος Μαρκοπούλου δίνει χρήματα και επενδύει ποσά, σε Αποτεφρωτήρια Νεκρών¨!
Ο Δήμος Μαρκοπούλου δεν πρόκειται να δώσει γι’ αυτόν τον σκοπό, ούτε ένα (1) Ευρώ και το έργο θα γίνει με Αυτοχρηματοδότηση, απ’ την Εταιρεία που θα αναδειχθεί Ανάδοχος του έργου, μέσα από διεθνή διαγωνισμό!
Αντίθετα δε, θα έχει σημαντικά έσοδα, απ’ την πρώτη ημέρα λειτουργίας του.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος, αφού με εξαιρετική οξύτητα, αναφέρεται στους Δημοτικούς Συμβούλους, όλων των παρατάξεων, ως εκείνους ¨που ποδοπατούν ιερές διαχρονικές παραδόσεις και περιφρονούν την εκκλησιαστική συνείδηση¨, αφήνει σαφώς να εννοηθεί, ότι απαιτεί την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι ο ¨Επίσκοπος δεν μπορεί να ενεργεί σύμφωνα με την γνωμοδότηση¨ (έτσι βαφτίζεται επισκοπικά, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) και ότι η ευθύνη, που θα δημιουργηθούν έντονα κοινωνικά προβλήματα, απ’ το γεγονός ότι δεν θα ψάλλεται η Εξόδιος Ακολουθία, σε όσους αποτεφρώνονται, θα επιβαρύνει εμάς, του Δήμου Μαρκοπούλου!
Εμείς, σεβόμενοι τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας, σε αντίθεση με τον Σεβασμιώτατο, δεν θα του υποδείξουμε τι θα πρέπει να κάνει. Ας πάρει όποια απόφαση θεωρεί σωστή.
Θα θέλαμε όμως ειλικρινά, να μας απαντήσει σε μια απλή ερώτηση:
Πόσο δίκαιο, σωστό και τελικά χριστιανικό, είναι η Εκκλησία μας να ψάλλει (και καλά κάνει, σύμφωνα με την ταπεινή μας γνώμη) την Εξόδιο Ακολουθία, σε δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών, βιαστές μικρών παιδιών ή και βασανιστές της Χούντας και να την αρνηθεί στο Μέλλον, σε χριστιανούς, που έζησαν ηθικά και έντιμα όλη τους τη ζωή, απλώς και μόνο, γιατί θα επιλέξουν την αποτέφρωση αντί της ταφής;
Κι’ αυτό, όταν η ίδια η Εκκλησία μας, έχει κρίνει, ότι το θέμα αυτό, δεν είναι δογματικό, αλλά απηχεί μια μακραίωνη, ηθική και θρησκευτική παράδοση;
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος μας προτρέπει, εάν υπάρχουν χρήματα και ενδιαφέρον για τους ζωντανούς, να τα επενδύσουμε σε όσους παλεύουν για να ζήσουν και όχι σε Αποτεφρώσεις Νεκρών.
Να υπενθυμίσουμε, ότι στον Δήμο Μαρκοπούλου, αγωνιζόμαστε  πολύ γι’ αυτό, παρ’ όλο που χρήματα υπάρχουν ελάχιστα!
Φρόντισε γι’ αυτό, αφήνοντας χρέη 18 εκ. Ευρώ, ο στενός, προσωπικός φίλος του Σεβασμιώτατου και προηγούμενος Δήμαρχος της πόλης μας, ο οποίος εμπλέκεται και σε υπόθεση πλαστών τιμολογίων 1 εκ. Ευρώ, με ποινικά χαρακτηριστικά.
Όμως Σεβασμιώτατε, να σας γνωρίσουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρ’ ότι παρέλαβε ένα χρεωκοπημένο και διαλυμένο Δήμο, στους ένδεκα μήνες που πέρασαν, έχει ασκήσει μια εξαιρετικά έντονη, Κοινωνική Πολιτική!
Ενδεικτικά Σεβασμιώτατε, σας αναφέρουμε και σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α.) Ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε ένα νέο ΚΑΠΗ στο Πόρτο – Ράφτη, στελεχωμένο με Κοινωνική Λειτουργό, Νοσηλεύτρια και Εθελοντές Γιατρούς.
Β.) Μειώσαμε έως 40%, τα χρήματα που πληρώνουν στους Παιδικούς μας Σταθμούς, άνεργοι και χαμηλόμισθοι γονείς.
Γ.) Μειώσαμε 50% για όλους τους δημότες μας και έως 65% για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, το εισιτήριο εισόδου στην Δημοτική Πλαζ Αυλακίου, στο Πόρτο - Ράφτη!
Δ.) Το καλοκαίρι οργανώσαμε για πρώτη φορά, δωρεάν μεταφορά των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, με δημοτικά Λεωφορεία, για θαλάσσια μπάνια στο Πόρτο – Ράφτη.
Ε.) Σε συνεργασία με Ιδιωτικό Νοσοκομείο, πετύχαμε για τους δημότες μας, ειδικές τιμές έκπτωσης έως και 50%, για Ιατρικές Πράξεις και Παροχές όλων των ειδικοτήτων.
ΣΤ.) Σε λίγες ημέρες, αναδεικνύουμε  Ανάδοχο - Κατασκευαστή σε νέο Παιδικό Σταθμό, που θα εξυπηρετήσει ακόμα πενήντα (50) παιδιά και τους γονείς τους, σε Μαρκόπουλο και Πόρτο – Ράφτη.
Ζ.) Τέλος, αυτό το Σάββατο στις 8 μ.μ., εγκαινιάζουμε δίπλα στο Δημαρχείο, το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στα Μεσόγεια, που θα διαθέτει δωρεάν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια, σε άπορους συμπολίτες μας και στα παιδιά τους!
Σεβασμιώτατε!
Σ’ αυτήν την εκδήλωση των Εγκαινίων, έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να Σας προσκαλέσουμε, εάν θέλετε να παραστείτε και να ευλογήσετε, μαζί με τους ήδη, εγγράφως προσκληθέντες Πατέρες – Ιερείς του Μαρκοπούλου, ένα πραγματικά θεάρεστο έργο, που θα αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα, την αγάπη των συμπολιτών μας, προς τον Πλησίον τους!
Επίσης εάν θέλετε, θα μπορείτε να καταθέσετε και ένα οποιοδήποτε μικρό οβολό, εκ μέρους της Μητρόπολης, στο σχετικό ¨Κουμπαρά της Αγάπης¨, για τους οικονομικά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.
Σας περιμένουμε λοιπόν, το Σάββατο το βράδυ, στις 8 μ.μ., να σας υποδεχθούμε στα Εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου και να σας καλωσορίσουμε, με την οφειλόμενη, ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό!

Με εκτίμηση,
ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης