Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΧΕΝΡΥ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ > ΕΝΑ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΡΟΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Αυτή την κρίσιμη περίοδο, μεταίχμιο που φαίνεται πως θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή στην ανατολική Μεσόγειο, με εντελώς νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα, αναπτύσσονται στις ΗΠΑ διάφορες θεωρίες και σενάρια σχετικά με τον ρόλο της ερντογανικής Τουρκίας.


Οι απόψεις στην Ουάσιγκτον διίστανται, και συχνά συγκρούονται, και αυτό αποδεικνύει πως, εντός των ΗΠΑ, η νέο-οθωμανική Τουρκία εκλαμβάνεται από άλλους ως ευκαιρία και από έτερους ως απειλή.


To EΛ.Κ.Ε.Δ.Α. παραθέτει ευθύς παρακάτω τα πλέον ενδιαφέροντα περί Τουρκίας προσφάτως λεχθέντα, από τον «πατριάρχη» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Χένρυ Κίσσιγκερ.





ΧΕΝΡΥ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ: ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κίσινγκερ βρέθηκε πρόσφατα, στις 12 Οκτωβρίου 2011, σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, όπου στην ομιλία του στάθηκε κατά βάση στα  του γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας,  με τρόπο βεβαίως που να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ.


Ο Κίσινγκερ είπε ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, όμως ταυτόχρονα αποσαφήνισε πως δεν πρέπει να μπει εμπόδιο στα ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα.


Θα λέγαμε πως ο Κίσινγκερ χρησιμοποίησε και μαστίγιο και καρότο, μέσα από τα όσα κατέθεσε. Διότι από την μια έπλεξε το εγκώμιο της σύγχρονης Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως χτυπώντας την προκαταβολικά, αν τυχόν δεν ευθυγραμμιστεί με τις επιδιώξεις της Ουάσινγκτον.


Το καρότο: Ο Χένρυ Κίσινγκερ χαρακτήρισε την σημερινή Τουρκία ως «ένα από τα ανατέλλοντα αστέρια στον σύγχρονο κόσμο». Προδίκασε έναν διευρυμένο ρόλο της  Άγκυρας σε όλη την ευρύτερη περιοχή του αραβικού κόσμου.


Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ  είπε μεταξύ άλλων: «Οι ΗΠΑ, θα αποχωρούν σταδιακά τόσο από το Ιράκ όσο και από το Αφγανιστάν.


Η Τουρκία θα αναπληρώσει μέρος από το κενό που αφήνουν πίσω τους οι ΗΠΑ.


Διότι η επιρροή της Τουρκίας αυξάνεται, σε μία περίοδο μάλιστα που οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και που η Λιβύη ανοίγει. Άρα η Τουρκία είναι σε θέση να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο. ΗΠΑ και Τουρκία έχουν παράλληλα συμφέροντα»».
Ο Κίσινγκερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το  μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, προεξοφλώντας πως θα παραμείνουν εποικοδομητικές.


Φυσικά αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να εγκατασταθούν στην Μαλάτεια τα ραντάρ της αντι-πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ  και έσπευσε να προδικάσει, για να καθησυχάσει την τουρκική κοινή γνώμη, ότι η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος στην Τουρκία θα πιέσει και θα φέρει το Ιράν στο τραπέζι του διαλόγου για το πυρηνικό του πρόγραμμα.


Ως προς τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση και γεωστρατηγική διάσταση της Τουρκίας με το Ισραήλ, ο Κίσινγκερ ήταν προσεκτικά συμβιβαστικός: «Οι δύο πλευρές πρέπει να προσαρμόσουν τις θέσεις τους, ξέρουν πώς να βρουν τη λύση, απλώς δεν γνωρίζουν πώς να την προωθήσουν».


Το μαστίγιο: Ο Κίσινγκερ, αφού ευχήθηκε όλα τα παραπάνω και διατύπωσε το όραμά του για τη νέα Τουρκία, ξεκαθάρισε πως αυτά θα συμβούν με μια προϋπόθεση:  Ότι η Άγκυρα «…δεν θα προκαλέσει προβλήματα σε ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ».


Εν ολίγοις, σύμφωνα με την άποψη του Κίσινγκερ, την οποία ασπάζονται μεγάλα τμήματα των κέντρων εξουσίας στην Ουάσινγκτον, ναι, η νέο-οθωμανική ισλαμική Τουρκία μπορεί να αναδειχθεί σε «μέγα γεωστρατηγικό παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή, αρκεί να είναι ευθυγραμμισμένη με τα αμερικανικά συμφέροντα.


Βεβαίως, οι δηλώσεις του Κίσινγκερ στην Κωνσταντινούπολη απασχόλησαν έντονα τον τουρκικό τύπο και την κοινή γνώμη της χώρας, με αρνητικά σχόλια, όπως τοπαρακάτω απόσπασμα από την «Vatan»: «Ανατριχιαστικά τα όσα ο Χένρι Κίσινγκερ είπε, στην ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.


Μας είπε πως είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Από πού το πήρε αυτό το θάρρος; Μήπως ο Κίσινγκερ έχει την εντύπωση ότι η Τουρκία είναι πολιτεία των ΗΠΑ.;


Μήπως ο πρώην υπουργός βλέπει την Τουρκία ως χωροφύλακα των ΗΠΑ στην περιοχή; Για να προβαίνει σε παρόμοιες δηλώσεις, φαίνεται πως τη θεωρεί χωροφύλακα.


Όσα οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν στη Μέση Ανατολή, θα τα αναλάβει η Τουρκία. Σκοτώνοντας αθώους, καταλαμβάνοντας χώρες, άσχετα αν οι ενέργειες αυτές οδηγήσουν την Τουρκία σε εχθρότητα με τα γειτονικά της κράτη.


Η αποστολή της Τουρκίας στην περιοχή θα πρέπει να βασίζεται σε πολιτικές που πηγάζουν από την ίδια. Αν εφαρμόσει πολιτικές άλλων, θα απομονωθεί. Θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα τουρκικά συμφέροντα και όχι αυτά των ΗΠΑ…» Συμπερασματικά, η επίσκεψη και ομιλία Κίσινγκερ στην Κωνσταντινούπολη, είχε σκοπό:


-να καθησυχάσει τους Τούρκους ότι δεν πρόκειται να φύγουν από το ΝΑΤΟ.


-να τους θυμίσει πως, υπό προυποθέσεις, μπορούν να διεκδικούν νέους ενισχυμένους ρόλους.


-να περάσει στην Άγκυρα ένα διακριτικό μήνυμα συμφιλίωσης με το Τελ Αβίβ.


Είναι γνωστό πως στις ΗΠΑ νεοσυντηρητικοί κύκλοι φθάνουν στο σημείο να ζητούν να απομακρυνθεί  η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι φλερτάρει με το Ιράν.


Ως γνωστόν, ο νέος διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ιδεολογικό τέκνο του Ερντογάν, συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ιράν, κάτι που έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς.


Επιπρόσθετα τους έχει εξοργίσει πως η Τουρκία δεν συμμετέχει στις δράσεις κατά του λαθρεμπορίου πυρηνικών όπλων.

www.elkeda.gr

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης