«Πλωτή εξέδρα» φυσικού αερίου γίνεται εντός του 2012 η Κρήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», καθώς μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει το έργο για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου και τη δημιουργία μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Επισημαίνεται μάλιστα ότι τους τελευταίους μήνες, μεγάλη αμερικανική εταιρεία εξόρυξης υδρογονανθράκων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης.
Σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων, το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος ικανό για εξόρυξη και ως εκ τούτου οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς αναμένονται μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο εξόρυξης του φυσικού αερίου, που εντοπίζεται πλούσιο στη νότια Κρήτη, προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού και εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κρήτη, καθώς και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χάρτης ο οποίος περιλαμβάνει τις δεσμευμένες για το φυσικό αέριο περιοχές νοτίως της Κρήτης.
Πάντως, αυτό που θα κάνει τους επενδυτές να αισθανθούν ασφάλεια δεν είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ, αλλά η συμφωνία της κυβέρνησης με τα παράκτια κράτη Αίγυπτο και Λιβύη, που ταλανίζονται από αναταραχές.
Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι η δημιουργία μεγάλων κοινοπραξιών, με τη μορφή συμπράξεων, με στόχο την ανόρυξη, αξιοποίηση και πώληση του φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης.
Η κυβέρνηση πάντως έχει δημοσιεύσει την προκήρυξη των σεισμικών ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων θα πωληθούν σε ξένους επενδυτές, απευθύνοντας Πρόσκληση Διεθνούς Ενδιαφέροντος. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Με βάση τη νομοθεσία, μέσα σε 90 ημέρες μπορεί να υπάρξει ανάδοχος για τις σεισμικές έρευνες, γεγονός που σημαίνει στις αρχές του καλοκαιριού ενδέχεται να λειτουργήσουν γεωτρύπανα νοτίως της Κρήτης, στο κοίτασμα του Ηροδότου.
Πρόκειται για μια περιοχή πολύ πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, που εκτιμάται ότι έχει τη δυναμική να αλλάξει τους συσχετισμούς στη Μεσόγειο.
Το αλίευσα ΕΔΩ