Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η αποκάλυψη για του ΔΙΚΑΤΣΑ για τη Δραγώνα και η δικαίωση Πιπερόπουλου

Το έγγραφο του ΔΙΚΑΤΣΑ που ομολογεί ότι η κυρία Δραγώνα στερείται βασικού τίτλου σπουδών, (για περισσότερα κλικ εδώ), αποτελεί τη δικαίωση του καθηγητή κύριου Πιπερόπουλου ο οποίος είχε υποβάλλει την παραίτηση του επί υπουργείας Γιαννάκου από το ΔΙΚΑΤΣΑ ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους. Δείτε το ιστορικό:
Παραίτηση με καταγγελίες για αναγνώριση πτυχίων ΚΕΣ
 Με σοβαρές καταγγελίες ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ επικυρώνει εμμέσως πλην σαφώς τους τίτλους των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών παραιτήθηκε λίγες μόλις μέρες μετά το διορισμό του στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργάνου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιώργος Πιπερόπουλος.
Παραιτήθηκε ο καθηγητής Γ. Πιπερόπουλος από το Δ.Σ. του ΔΙΚΑΤΣΑ
Στο κείμενο της παραίτησής του, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποδεικνύοντας τους συμψηφισμούς σπουδών σε ΚΕΣ με τίτλους σπουδών εξωτερικού, επιπέδου μάστερ ή διδακτορικού, ως έμμεσο τρόπο αναγνώρισης των ΚΕΣ, θέτει ζήτημα νομιμότητας των σχετικών αποφάσεων του ΔΙΚΑΤΣΑ με τις οποίες τα ΚΕΣ αναγνωρίζονται διά της πλαγίας οδού.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ως πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είμαι αποδέκτης, μαζί με τους συναδέλφους μου, αποφάσεων του πρώην προέδρου του ΔΙΚΑΤΣΑ καθηγητή Θ. Λιανού, όπως και του νυν προέδρου του ΔΙΚΑΤΣΑ καθηγητή Γ. Λεοντάρη, οι οποίες δεν ζητούν απλώς, αλλά μας επιβάλλουν να προβούμε σε συμψηφισμό κάποιων ετών σπουδών σε ΚΕΣ που λειτουργούν στη χώρα μας ή να συμψηφίσουμε ένα πτυχίο 4ετούς φοίτησης από ΚΕΣ με έναν τίτλο σπουδών μάστερ (ή και διδακτορικού) που στη συνέχεια αποκτήθηκε στην Αγγλία ή τις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού και να θεωρήσουμε ότι το άτομο αυτό αποκτά ισοτιμία ελληνικού πτυχίου αφού υποβληθεί σε εξέταση κάποιων μαθημάτων μας».
Με αφορμή την παραίτηση του κ. Πιπερόπουλου, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, αφού χαρακτηρίζει «αβάσιμους τους λόγους που επικαλείται στην παραίτησή του ο κ. Πιπερόπουλος», επαναλαμβάνει ότι «με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους οι τίτλοι σπουδών υποψηφίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν διανύσει τμήμα των σπουδών τους σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται, καθώς τα Κέντρα ή Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών δεν αναγνωρίζονται ως δομές εκπαίδευσης».
Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις των δύο τελευταίων προέδρων του ΔΙΚΑΤΣΑ, οι οποίοι, ωστόσο, ενώ αρνούνται κατηγορηματικά πολιτικές αναγνώρισης, παραδέχονται από την άλλη τις ομιχλώδεις πρακτικές του παρελθόντος, που έδιναν σε αποφοίτους των ΚΕΣ τη δυνατότητα παράκαμψης του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στα ελληνικά ΑΕΙ. «Δεν επρόκειτο για αναγνώριση τίτλων αλλά για αναγνώριση του έτους μεταπτυχιακών σπουδών που οδηγούσε σε κατάταξη σε αντίστοιχο ελληνικό ΑΕΙ. Παρ’ όλα αυτά, επειδή διαπιστώθηκε ότι μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης για όσους ήθελαν μετά την κατάταξή τους να αναγνωρίσουν αυτούς τους τίτλους, το σταματήσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ, Θ. Λιανός.
Ακόμη πιο σαφής η απάντηση του νυν προέδρου του οργάνου, Γ. Λεοντάρη, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι κατήργησε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις και με δική του νέα απόφαση «δεν αναγνωρίζεται κανένας τίτλος σε όσους έχουν ξεκινήσει σπουδές σε ΚΕΣ από το 2002 και μετά», συμπλήρωσε: «Διαπίστωσα ότι με παλαιές αποφάσεις άνοιγε παράθυρο σε όσους θέλουν να αποκτούν πανεπιστημιακούς τίτλους παρακάμπτοντας την κείμενη διαδικασία εισαγωγής».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 05/11/2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ —Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004 Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΟΛΑΙΑ
Παραίτηση μέλους του ΔΣ-ΔΙΚΑΤΣΑ
Δεκτή έκανε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την παραίτηση του Γ. Πιπερόπουλου, μέλους του ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ, ο οποίος κατήγγελλε ότι υπήρξαν εντολές από τον πρώην και νυν πρόεδρο του ΔΙΚΑΤΣΑ για αναγνώριση πτυχίων ή χρόνων σπουδών από Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει αβάσιμους τους λόγους που επικαλείται ο Γ. Πιπερόπουλος για την παραίτησή του και δήλωνε χτες ότι «οι τίτλοι σπουδών υποψηφίων από Πανεπιστήμια του εξωτερικού οι οποίοι έχουν διανύσει τμήμα των σπουδών τους σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται καθώς τα Κέντρα ή Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών δεν αναγνωρίζονται ως δομές Εκπαίδευσης».
Διευκρινίσεις από Γιαννάκου
Παραίτηση μέλους του ΔΙΚΑΤΣΑ με αιχμές κατά της υπουργού Παιδείας
Motionteam
Ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος (φωτ. αρχείου)
Αθήνα
Την παραίτηση του μέλους του ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ Γιώργου Πιπερόπουλου έκανε δεκτή την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, αντικρούοντας παράλληλα τους λόγους που επικαλείται ο πρώτος στην επιστολή παραίτησής του.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, σε ό,τι αφορά στους λόγους που επικαλείται στην παραίτησή του ο κ. Πιπερόπουλος, υπενθυμίζεται ότι, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η κ. Γιαννάκου, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους οι τίτλοι σπουδών υποψηφίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν διανύσει τμήμα των σπουδών τους σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα, δεν αναγνωρίζονται, καθώς τα Κέντρα ή τα εργαστήρια αυτά δεν αναγνωρίζονται ως δομές εκπαίδευσης.
Συνεπώς οι λόγοι τους οποίους επικαλείται στην παραίτηση του, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου, είναι εντελώς αβάσιμοι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ ΕνημέρωσηςΠροσοχή

Για ανάγνωση επιλέγεις ¨ ΠΛΗΡΗΣ ΟΘΟΝΗ¨ και το διαβάζεις τόσο άνετα, σαν να είναι σε μορφή pdf.