Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Kavala Oil: πετρέλαιο από νέο κοίτασμα για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.



Ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη με μεγάλη επιτυχία η γεώτρηση που πραγματοποιούσε η Ενεργειακή Αιγαίου στο κοίτασμα «Έψιλον», καταφέρνοντας έτσι να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 2.000 βαρέλια και να φτάσει τα 5.000 βαρέλια την ημέρα. Συνολικά, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι το κοίτασμα στο πεδίο «Ε» μπορεί να δώσει τα επόμενα χρόνια περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια.

Αυτό σημαίνει ότι το κοίτασμα αυτό εξασφαλίζει λειτουργία της εταιρίας για την επόμενη 15ετία, αν και οι στόχοι της Ενεργειακής Αιγαίου και της Kavala Oil δεν σταματούν εδώ.

Ωστόσο, για να εκμεταλλευτεί πλήρως το νέο κοίτασμα, η εταιρία σκοπεύει να κάνει συμπληρωματικές γεωτρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση που έγινε για να βγει πετρέλαιο από το πολλά υποσχόμενο κοίτασμα, είναι η πιο σύνθετη και η μεγαλύτερη σε μέγεθος που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, έχει συνολικό μήκος 5.500 μέτρα, διήρκησε συνολικά 3 μήνες και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς πέτυχε το γεωλογικό στόχο μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Πραγματοποιήθηκε με το γεωτρύπανο τύπου Jack Up Ensco 85, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των γεωτρήσεων.
Τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στην Καβάλα ο εφοπλιστής Στάθης Τοπούζογλου, ο οποίος ελέγχει την Ενεργειακή Αιγαίου. Βρισκόταν συνεχώς στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Kavala Oil και παρακολουθούσε τη διαδικασία της γεώτρησης μέχρι και το τεστ καύσης, το οποίο βγήκε θετικό.

Επόμενοι στόχοι της εταιρίας είναι τα κοιτάσματα του Άθω αλλά και τα κοιτάσματα της περιοχής του Μπάμπουρα. Η συζήτηση για την αξιοποίηση των τελευταίων προκαλούν εντάσεις στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, ανακοινώθηκε ότι η Ενεργειακή Αιγαίου απέκτησε το 75% των δικαιωμάτων εξόρυξης πετρελαίου ανατολικά και δυτικά της Θάσου, εξαγοράζοντάς τα από τη Denison η οποία τα κατείχε. Το αν και πότε θα αξιοποιηθούν, εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και με τις μεγαλύτερες δυνάμεις. Κι αυτό είναι αυτονόητο.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία εξέλιξη, την άντληση πετρελαίου από το «Ε», εκ μέρους της Ενεργειακής Αιγαίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, μηχανικός πετρελαίου, Μαθιός Ρήγας, είπε χθες: «Προχωράμε με απόλυτη προσήλωση στην υλοποίηση του οράματος μας να δημιουργήσουμε την πρώτη Ελληνική εταιρεία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πλάνο με μια νέα γεώτρηση -την PB-14- η οποία θα ξεκινήσει άμεσα και περαιτέρω έρευνες, προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον των εργαζομένων στην Καβάλα και τη βέλτιστη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου της Καβάλα Oil A.E., Βαγγέλης Παππάς, δήλωσε: «Για τους εργαζόμενους, η εξόρυξη του κοιτάσματος πετρελαίου στο πεδίο Έψιλον αποτελεί δεκάχρονο στόχο ελπίδας. Σήμερα, με την επιτυχημένη πρώτη παραγωγική γεώτρηση στο πεδίο “Ε”, οι εργαζόμενοι βλέπουν τη μεγάλη τους προσπάθεια να δικαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Πιστεύω ότι, αυτή η επιτυχία ανήκει όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία, τους συνεργάτες και κατά μεγαλύτερο μέρος στην Ενεργειακή Αιγαίου, που υποστήριξε την όλη προσπάθεια οικονομικά, αλλά κυρίως που πίστεψε στους εργαζόμενους και επιδίωξε να συνεργαστεί μαζί τους. Εκ μέρους των εργαζόμενων, λοιπόν, ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθεια τους στο να εκπληρώσουμε το μεγάλο μας στόχο».

Η Ενεργειακή Αιγαίου επένδυσε περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2009 προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της. Το επενδυτικό πρόγραμμα των γεωτρήσεων στηρίχθηκε από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, οι οποίες είδαν ότι η εταιρία αλλά και η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται, έχει μέλλον.

Σημειώνεται ότι η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην περιοχή της Καβάλας ως κύριος μέτοχος της ΚΑΒΑΛΑ OIL, του μοναδικού παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και απασχολεί συνολικά 280 εργαζόμενους. Σήμερα, η παραγωγή υδρογονανθράκων διενεργείται μέσω τριών πλατφορμών άντλησης πετρελαίου, μίας πλατφόρμας άντλησης φυσικού αερίου και χερσαίας εγκατάστασης με χώρους αποθήκευσης, σταθμό φόρτωσης, μονάδα παραγωγής θείου και μονάδες παραγωγής ενέργειας. Με απόφαση του ΥΠΑΝ στις 10/8/2008 η εταιρία απέκτησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης δύο νέων κοιτασμάτων (Βόρειος Πρίνος και Έψιλον) που εντοπίζονται στον κόλπο της Καβάλας, 4.3 ν.μ. δυτικά της Θάσου και 10 ν.μ. νότια της ηπειρωτικής ακτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί μεν η εταιρία να έφτασε σε ένα καλό επίπεδο, και να κατάφερε επιτέλους να αρχίσει την παραγωγή από ένα νέο κοίτασμα, όμως τα 5.000 βαρέλια την ημέρα τα οποία έχει φτάσει να αντλεί σήμερα, απέχουν κατά πολύ από τους στόχους της. Όπως είχε ανακοινωθεί στην αρχή του εγχειρήματός της, το 2008, ο στόχος της εταιρίας ήταν τα 10.000 βαρέλια την ημέρα. Σήμερα απέχει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το στόχο αυτό, με αποτέλεσμα η Ενεργειακή Αιγαίου να επανεξετάζει τα οικονομικά της. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε δηλώσεις εκπροσώπων της, συνδέθηκε η βιωσιμότητα της εταιρίας και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, με το στόχο των 10.000 βαρελιών.

Με άλλα λόγια, η έναρξη παραγωγής πετρελαίου από το κοίτασμα του πεδίου «Ε» είναι μεν μια μεγάλη επιτυχία, ωστόσο η εταιρία έχει πολύ μακρύ δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει το σημείο, το οποίο χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για να αντλήσει κεφάλαια από τράπεζες.

Από τον Τάσο Αποστολίδη
kavalanet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης