Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΙΕΡΑΡΧΕΣ: Έτοιμοι να πουν το «ναι» στην τουρκική υπηκοότητα.



Θετικά αντιμετωπίζουν την προοπτική ν’ αξιοποιήσουν την «πρόσκληση» Ερντογάν και να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα Ιεράρχες από την ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης και της Περιφέρειας Δωδεκανήσων, που υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2009, με επιστολή του –το περιεχόμενο της οποίας δημοσίευσε η «Α»– ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενημέρωνε τους επαρχιούχους Ιεράρχες για την πρόταση του πρωθυπουργού Ερντογάν και καλούσε «πάντας τους μη έχοντας την τουρκικήν υπηκοότητα Ιερωτάτους Μητροπολίτας του Θρόνου να κάμουν χρήσιν του ευεργετήματος τούτου, εφ’ όσον ασφαλώς το επιθυμούν, χωρίς η αποδοχή της προσφοράς ταύτης να αποτελεί μείωσιν, ουδέ κατ’ ελάχιστον, της εθνικής εκάστου φιλοτιμίας, αφού, ως ελέχθη, δεν τίθεται θέμα απαρνήσεως της ην ήδη κατέχει ετέρας υπηκοότητος». 


Η επιστολή είχε κοινοποιηθεί και στους Ιεράρχες των Δωδεκανήσων και της Κρήτης, οι οποίοι, όπως φαίνεται, είναι έτοιμοι να πουν το «ναι» στην τουρκική υπηκοότητα, δίχως να απαρνηθούν την ελληνική ιθαγένεια.

Σε άρθρο του ωστόσο χθες, στο «Παρόν», ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης δίνει συνέχεια στο θέμα, υποστηρίζοντας πως ήδη «απάντησαν θετικά πρώτοι οι τέσσερις νεότεροι στην ηλικία και στα πρεσβεία της αρχιεροσύνης Ιεράρχες της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης, στην οποία τέθηκε αργότερα η επιστολή για συζήτηση και για λήψη απόφασης, δέχθηκε ομόφωνα να γίνει αποδεκτή η προσφορά του κ. Ταγίπ Ερντογάν». Ο κ. Καρέλλης σημειώνει παράλληλα πως «απ’ ό,τι έγινε γνωστό, την τουρκική προσφορά δέχθηκαν και οι Δωδεκαννήσιοι Ιεράρχες, ενώ την αποποιήθηκαν οι Ιεράρχες της Αμερικής στο σύνολό των».

Κώστας Καντούνης / ΠΗΓΗ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης