Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΣΟΚ και…Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής!

   Τι είπαν παλαιότερα για τον σκοτεινό ρόλο του Προξενείου στη Θράκη επιφανή στελέχη της σημερινής κυβέρνησης
proxeneio-300x217     Η Πρωτοβουλία μας για την Απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου από τη Θράκη είναι βέβαιο ότι ενόχλησε πολύ όχι μόνο τα τοπικά φερέφωνα των εξ Ανατολών μας γειτόνων (που εξαρχής έκαναν λόγο περί…«ακραίων ρατσιστικών κύκλων»), αλλά και αρκετούς εκπροσώπους των τοπικών ελληνόφωνων ΜΜΕ (λόγω φοβικότητας, «προοδευτικής» ανοησίας ή και…συμφέροντος). Βεβαίως, σ’ αυτούς ειδικά την ετικέτα του «ακροδεξιού» ή του «εθνικιστή» πολύ δύσκολα τους…βγαίνει να μας την προσάψουν, γιατί η τοπική μας κοινωνία είναι (δυστυχώς ή ευτυχώς) μικρή και ο κόσμος λίγο-πολύ γνωρίζει ποιοι είμαστε και από ποιους πολιτικούς χώρους προερχόμαστε (η από ποιους τέλος πάντων δεν…προερχόμαστε). 


     Δεν είναι όμως βέβαια μόνο οι…όποιες καταβολές μας. Εξαρχής δηλώσαμε ως Κίνηση (και πολλαπλώς τεκμηριώσαμε και στην παρούσα ιστοσελίδα) ότι το κλείσιμο του…ευαγούς ιδρύματος της Άγκυρας στην Κομοτηνή, θα αποβεί πρώτα απ’ όλα προς όφελος της ίδιας της μειονότητας. Ήδη το εκκωφαντικά εύγλωττο δεδομένο της συμπόρευσης και πολλών μουσουλμάνων της Θράκης με την Πρωτοβουλία μας, δείχνει πόσο…ρατσιστικά «εθνικιστικό» είναι στην πραγματικότητα το αίτημά μας και φυσικά καθιστά εξόφθαλμα σαφές το απολύτως γελοίον της οποιασδήποτε σχετικής (έστω και απλά υπαινικτικής) αναφοράς! Για να μην μείνει ωστόσο καμμία αμφιβολία στο μυαλό ακόμη και του πιο ανενημέρωτου (ή ίσως και του πιο…αφελούς) για το πόσο «ακραίο» και «εθνικιστικό» είναι στην πραγματικότητα ένα αίτημα για την εκδίωξη από τη Θράκη του τουρκικού Προξενείου και των παρακρατικών του μηχανισμών, που και την ίδια τη μειονότητα ποδηγετούν, αλλά και την ελληνική εθνική κυριαρχία στην περιοχή ευθέως υπονομεύουν, σκεφτήκαμε απλώς να σας θυμίσουμε για μια ακόμη φορά τι είπαν παλαιότερα για τον προκλητικό αυτό θεσμό κάποια πολύ γνωστά πολιτικά μας πρόσωπα, τα οποία βεβαίως κάθε άλλο παρά…«εθνικιστές» θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Και αρχή θα κάνουμε σήμερα με δύο βασικά στελέχη της σημερινής κυβέρνησης: τον Υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον Αντιπρόεδρο Θεόδωρo Πάγκαλο.

andreas_loverdos     Ένα λοιπόν περίπου χρόνο πριν, στις 12 Φεβρουαρίου του 2009, ο τότε βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ανδρέας Λοβέρδος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη λειτουργία του τουρκικού Προξενείου στη Θράκη. «Οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θράκη δεν επιδεικνύουν συμπεριφορές παρόμοιες με τις ελληνικές στη γείτονα χώρα, που εφαρμόζουν απαρέγκλητα το Διεθνές Δίκαιο», είχε παρατηρήσει, διευκρινίζοντας ακολούθως πως «έχουμε συμπεριφορές που αντιστρατεύονται ακόμη και τα αναπτυξιακά προγράμματα της χώρας, προκειμένου να κρατούν ορισμένους μειονοτικούς σε δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, επί τω σκοπώ να είναι το προξενείο καλός αγωγός για πράγματα που είναι εκτός κάθε έννοιας νομιμότητας». Η παρέμβαση μάλιστα αυτή του νυν Υπουργού Εργασίας, τον είχε φέρει στη συνέχεια σε λεκτική αντιπαράθεση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος περίπου μας είχε πει τότε ότι όλα στη Θράκη βαίνουν…καλώς!
     Ακόμη πιο εντυπωσιακές όμως ήταν οι παλαιότερες δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο άνθρωπος που (για όποιον δεν θυμάται) αποκάλεσε ευθέως το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής «φωλιά εχιδνών», είχε έρθει σε τριήμερη περιοδεία στη Θράκη (25-27 Ιουλίου 1998) ως Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη και pagkalosευρισκόμενος στην Κομοτηνή είχε προβεί στις εξής πολύ ενδιαφέρουσες και άκρως χαρακτηριστικές δηλώσεις: «Το γενικό τουρκικό προξενείο εργάζεται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που με δυσκολία μπορεί να γίνει ανεκτός. Και θέλω να προειδοποιήσω αυτό το προξενείο ότι είναι θεσμός με πολύ περιορισμένη εξουσία και ότι θα ήταν καλά να περιορισθεί στα αυστηρά και καλώς εννοούμενα καθήκοντά του. Διότι αλλιώς θα πάρει παραδειγματικό μάθημα και αυτό αφορά και το θεσμό και τα πρόσωπα που αυτή την στιγμή με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο υλοποιούν το θεσμό αυτό».
     Θα επανέλθουμε βέβαια σύντομα με τις δηλώσεις και άλλων επιφανών στελεχών του πολιτικού μας κόσμου, που αποδεικνύουν (και αυτές) το ούτως ή άλλως κατά τη γνώμη μας απολύτως αυτονόητο: ότι το αίτημα για το κλείσιμο του τουρκικού Προξενείου βασίζεται σε μια απολύτως ρεαλιστική και επιτακτική ανάγκη και δεν είναι νοσηρή απόρροια…εθνικιστικών ονειρώξεων. Στην περίπτωση βέβαια ειδικά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η υπενθύμιση αυτή εκ μέρους μας έχει – εννοείται – και μία ακόμη προφανή…σκοπιμότητα. Να επανερεθίσει δηλαδή την ενδεχομένως…εξασθενημένη μνήμη τους, τώρα που το κόμμα τους και οι ίδιοι προσωπικά ξαναβρίσκονται στην εξουσία. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόβλημα, την ύπαρξη του οποίου παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας πριν από ενάμιση περίπου μήνα σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Πολατίδης και Βελόπουλος. Ο πρωθυπουργός είχε κάνει τότε λόγο για σταθερή και συνεπή πολιτική της ελληνικής πολιτείας «υπέρ και των τριών συνιστωσών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», η οποία έχει ήδη αρχίσει αποφέρει αποτελέσματα, για να καταλήξει λέγοντας: «Τα αποτελέσματα αυτά αναμφίβολα ενοχλούν όσους απεργάζονται την περιχαράκωση της μειονότητας και απεύχονται την πλήρη και δημιουργική παρουσία της σε μία ελληνική κοινωνία που παραδοσιακά σέβεται τη διαφορετικότητα».
     Τι θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση απέναντι σ’ αυτούς που…«απεργάζονται την περιχαράκωση», σ’ αυτούς που απομονώνουν και γκετοποιούν τη μειονότητα και ενσπείρουν συνεχώς διχαστικά μηνύματα μίσους μέσα στη θρακική κοινωνία; Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε ευθέως το ερώτημα, όσο και αν βεβαίως έχουμε κάθε λόγο δυστυχώς να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ερώτημα εμφανέστατα ρητορικό…

Αναδημοσίευση από:ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ – ΣΤΟΠ / DEFOL!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης