Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Η «επανάσταση του φτωχού», πειραματικά UAV του ΕΣ!

Δύο πειραματικά μη επανδρωμένα αεροχήματα για αποστολές επιτήρησης του πεδίου μάχης παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε δημόσια θέα κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της εθνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2013» που διεξήχθη στο πεδίο ασκήσεων – βολών Ψηλού Στάλου στον Έβρο.
Τα δύο αεροχήματα αναπτύσσονται εκ των ενόντων από τον Ελληνικό Στρατό με την εμπλοκή διαφόρων επιτελικών φορέων υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ).
Το πρώτο είναι ένα micro-UAV που προορίζεται να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις αναγνώρισης – επιτήρησης των μονάδων ελιγμού (επίπεδου επιλαρχίας – τάγματος) του Ελληνικού Στρατού.
Το αερόχημα εκτοξεύεται από τον χειριστή με τη βοήθεια του χεριού του (δες συνημμένες φωτογραφίες) και προφανώς διαθέτει αισθητήρα ημέρας – νύκτας για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο από τον τομέα ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκφώνησης που συνόδευε την εκτέλεση της τελικής φάσης, ο χειριστής εκτοξεύει το αερόχημα το οποίο ίπταται υπεράνω του τομέα ενδιαφέροντος μεταδίδοντας βίντεο και φωτογραφίες σε αληθή χρόνο ενώ υφίσταται και η δυνατότητα προγραμματισμού της πτήσης με τη βοήθεια ενδιάμεσων σημείων ελέγχου πορείας με τη χρήση συστήματος παγκόσμιας αναφοράς θέσης (GPS).
Το δεύτερο μη επανδρωμένο αερόχημα, που ακριβώς πριν την έναρξη της τελικής φάσης, πέταξε υπεράνω του χώρου του παρατηρητηρίου εικάζεται ότι προορίζεται να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις αναγνώρισης – επιτήρησης – εντοπισμού στόχων σχηματισμών εκστρατείας (ταξιαρχιών – μεραρχιών).

Προφανώς, μεταξύ άλλων, το αερόχημα θα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και γεωγραφικό προσδιορισμό (συντεταγμένες) στόχων που στη συνέχεια θα προσβάλλονται με πυρά των φίλιων δυνάμεων. Υπενθυμίζεται, ότι πριν μερικά χρόνια ο Ελληνικός Στρατός είχε παρουσιάσει δημόσια μία ολοκληρωμένη λύση η οποία υλοποιούσε σε αληθή χρόνο την αλυσίδα «αισθητήρα – μέσων εκπομπής πυρών» (sensor-to-shooter) στην οποία πιθανώς θα προσαρμοστεί λειτουργικά το νέο UAV.
Αν και περισσότερες πληροφορίες για τα δύο αεροχήματα δεν ανακοινώθηκαν, είναι κατανοητό ότι αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας του ΓΕΣ που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των γνωστικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων που ήδη διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, τόσο σε επίπεδο δομών όσο και προσώπων, ώστε να αναπτύξει σειρά συστημάτων για την ικανοποίηση των επιχειρησιακών του απαιτήσεων στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της επιτήρησης – αναγνώρισης και εντοπισμού στόχων.

Το γεγονός δε ότι αυτή η πρωτοβουλία εκδηλώνεται την παρούσα περίοδο «ασφυξίας» των πιστώσεων που διατίθενται για την εθνική άμυνα, δεν επιβεβαιώνει μόνο το ρητό «ανάγκα και θεοί πείθονται», αλλά και ότι σήμερα στον Ελληνικό Στρατό αλλά και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα υπάρχει υψηλής ποιότητας και κατάρτισης προσωπικό το οποίο όταν κινητοποιηθεί μπορεί να πραγματοποιήσει θαύματα!

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης