Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Δεσμεύουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο για την αποπληρωμή του χρέους


ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΒΑΖΟΥΝ "ΧΕΡΙ" ΣΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ
Κυβέρνηση και δανειστές επιχειρούν να δεσμεύσουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που υπάρχει στην ελληνική ΑΟΖ. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, απο το 2023 και μετά όπως εκτιμάται, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δεύτερου πακέτου στήριξης ύψους 130 δις ευρώ που έλαβε η χώρα μας, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ομόλογο διάρκειας 50 ετών.

Τα πρώτα στοιχεία ύπαρξης υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, στον Πατραικό Κόλπο και το Κατάκολο είναι ενθαρρυντικά και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση εντός του 2014 θα αρχίσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Ακόμη πιο σημαντικά είναι τα ευρήματα για την περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης. Ειδικά η περιοχή της Κρήτης φαίνεται να «κρύβει» τεράστιο κοίτασμα.
Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ μπορούν να εξασφαλίσουν επάρκεια ενέργειες για την Ευρώπη σε ποσοστό 50% για τα επόμενα 30 χρόνια. Ισραήλ και Κύπρος βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά στην αξιοποίηση της.
Η Ελλάδα ακολουθεί και επιχειρεί να αναδείξει τον ενεργειακό άξονα των τριών χωρών. Σε αυτό αποσκοπεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και ομάδας υπουργών στο Ισραήλ από σήμερα.
Τα συμφέροντα ωστόσο είναι τεράστια και οι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία επιχειρούν για τους δικούς τους λόγους και με τους δικούς τους τρόπους να ασκήσουν επιρροή και έλεγχο στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αμέτοχη.
Η επιρροή λοιπόν που θα ασκήσουν κυρίως από την Ευρώπη οι Γερμανοί είναι τα μνημόνια που έχουν υπογράψει Ελλάδα και Κύπρος. Ελέγχοντας δηλαδή το χρέος των δύο χωρών, αποκτούν και λόγο στις εξελίξεις όσον αφορά την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η επιχείρηση λοιπόν να «αλυσοδεθεί» πλήρως η Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα φτάνει στο αποκορύφωμα της. Αφού μας φόρτωσαν με τεράστια δάνεια, εκτόξευσαν το χρέος της χώρας από 120% του ΑΕΠ στο 190%, ισοπέδωσαν την οικονομία, εξαθλίωσαν του πολίτες και προωθούν μέσω της κυβέρνησης-μαριονέτας το «ξεπούλημα» των δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών φτάνουν τώρα στο δια ταύτα και λένε αφού δεν μπορείτε να πληρώσετε υποθηκεύστε τα ενεργειακά σας κοιτάσματα.
Αυτό σημαίνει η έκδοση 50ετούς ομολόγου. Δεδομένου ότι από το 2023 μπορεί να αρχίσει η άντληση φυσικού αερίου και πετρελαίου, συνεπώς να «τρέξουν» και έσοδα, οι δανειστές σπεύδουν να τα καπαρώσουν για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα.
Για όσους ακόμη δεν έχουν καταλάβει, όλο αυτό που ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα ζήσουμε και τα επόμενα, ίσως και δεκαετίες, έγινε για να βάλουν στο χέρι οι τοκογλύφοι-δανειστές στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας και γενικά των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης