Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η εγκληματική καθυστέρηση του ΥΠΕΞ για το Ρωσικό Προξενείο στη Θράκη

Του Νικολάου Κοζάρη*

Οι καθυστερήσεις, ολιγωρία, εξωφρενικά γραφειοκρατικά εμπόδια και αγνόηση της περιοχής μας από τις κεντρικές κυβερνήσεις στην Αθήνα (ιδίως από το ΥΠΕΞ) είναι σχετικά συνηθισμένο γεγονός αν και μας κατηγορούν ότι μονίμως γκρινιάζουμε. Οι χειρισμοί όμως του ΥΠΕΞ στο θέμα του Ρωσικού Προξενείου για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κινούνται στα όρια της εθνικής μειοδοσίας αν δεν τα έχουν ξεπεράσει.

​Το Προξενείο με έδρα στην Αλεξανδρούπολη θα είναι Επίτιμο, γεγονός που σημαίνει ότι βασικά θα έχει οικονομικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα για ρωσικές επενδύσεις και αξιοποίηση των ρωσόφωνων συμπολιτών μας για οικονομική και πολιτιστική ανάταση, με επακόλουθη ίδρυση ρωσικής επενδυτικής Τράπεζας (KEDR Bank) δηλαδή αυτό που σήμερα είναι μία ανάσα ζωής για την περιοχή μας. Προφανώς καμμία τουρκική Τράπεζα δεν θα το κάνει αυτό.


​Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα όμως εξακολουθεί να μας κρατά σε ασφυξία με την ακατανόητη συμπεριφορά του να μην επιτρέπει ακόμη την λειτουργία του Προξενείου και χωρίς να δίνει κάποια αιτία ή να εξηγεί γιατί καθυστερεί τόσο πολύ. Στις 18 Οκτωβρίου 2012 το ΥΠΕΞ απαντά στον βουλευτή Μαρίνο Ουζουνίδη ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και έχει ενημερωθεί η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα. Τον Απρίλιο 2013 το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Πρεσβείας ενημερώνει το ΥΠΕΞ ότι επέλεξε τον κ. Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη, Σύμβουλο του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης για Ανάπτυξη και Τουρισμό και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Παλλινοστούντων Επιχειρηματιών, για να είναι ο Επίτιμος Πρόξενος στο Προξενείο που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο 2012. Δεν χρειάζεται συστάσεις διότι όλοι γνωρίζουν το έργο του στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών και την ενίσχυση των πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία μέσω της αδελφοποίησης με την πόλη Σοσνόβυ Μπορ, δίπλα στην Αγία Πετρούπολη, την ανέγερση του μνημείου για τους Ρώσους στρατιώτες, αεροπορική σύνδεση με Ρωσία, κλπ. Η λειτουργία του Προξενείου όχι μόνο θα διατηρούσε τη σημαντική τουριστική ανάπτυξη από τη Ρωσία, αλλά θα ενίσχυε τον τόπο μας με τουριστικές και άλλες υποδομές για διαρκή ανάπτυξη από την ρωσική πλευρά.

Ο παράγοντας «Γεροντόπουλος»
​Ένα ολόκληρο έτος από την επίσημη έγκριση του ΥΠΕΞ για το Προξενείο και μισό έτος από την επιλογή του κ. Γκαμπαερίδη για τη θέση του Επίτιμου Προξένου, το ΥΠΕΞ δεν έκανε τίποτα αν και Υφυπουργός Εξωτερικών είναι ο βουλευτής Έβρου κ. Άκης Γεροντόπουλος. Είναι μυστήρια η στάση του κ. Γεροντόπουλου, διότι
δεν φαίνεται να έχει ενεργήσει στο ελάχιστο για την άμεση λειτουργία του Προξενείου. Εκτός και αν ο «κολλητός» του Πρωθυπουργού δεν τολμά να αντιμετωπίσει το πολιτικό εκτόπισμα του Υπουργού Βαγγέλη Βενιζέλου. Τότε, ποιο το όφελος για τον τόπο από την ύπαρξή του στο Υπουργείο; Οι νεοτούρκικες φιέστες για το «Σπίτι του Κεμάλ» που έσφαξε Πόντιους, Αρμένιους, Ασσύριους και ενέπνευσε τον Χίτλερ;

​Εκτός από τις κεμαλικές φιέστες, η κυβέρνηση στην οποία βρίσκεται σαν υφυπουργός ο Άκης Γεροντόπουλος καταδίκασε επιπλέον τους Πόντιους Πρόσφυγες σε αργό θάνατο με την διακοπή του βοηθήματος που λάμβαναν. Έβαλε συνειδητά όρους που ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν. Η μη λειτουργία του Προξενείου και η μη ύπαρξη των ωφελειών από αυτό αποσκοπεί στην εξώθηση των Ποντίων προσφύγων να φύγουν από την Ελλάδα, πίσω στις χώρες από όπου ήρθαν και να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ελληνικό στοιχείο στη Θράκη προς όφελος του Τουρκικού Προξενείου, της αμερικανογερμανικής οικονομικής κυριαρχίας και της δορυφοριοποίησης της Θράκης γύρω από την Άγκυρα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας επίσης θα μπουν σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση και αφαίρεση της ελευθερίας τους από το τουρκικό Προξενείο. Γι’ αυτό μιλήσαμε πριν για εθνική μειοδοσία.

Με δεδομένη την αποστολή της «ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ» για ηθική και υλική βοήθεια στους Πόντιους πρόσφυγες της περιοχής μας και γνωρίζοντας προσωπικά την πίκρα και απογοήτευσή τους από τη συμπεριφορά των κυβερνήσεων και ειδικότερα την ύπουλη και άνανδρη διακοπή του οικονομικού βοηθήματος, το μεθοδευμένο ναυάγιο λειτουργίας του Ρωσικού Προξενείου που προωθούν κυβερνητικοί και εξω-κυβερνητικοί κύκλοι, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τους ρωσόφωνους Πόντιους. Θα φέρει επίσης την καταστροφή των ελπίδων μας για οικονομική και αναπτυξιακή ανάσα από τη Ρωσία στην περιοχή μας.

​Το ΥΠΕΞ δεν έχει καμμία δικαιολογία να καθυστερεί τη λειτουργία του Ρωσικού Προξενείου και ο τοπικός βουλευτής κ. Άκης Γεροντόπουλος έχει ευθύνη απέναντι στους Εβρίτες, που τον εξέλεξαν για να υπηρετεί. Το θέμα του Προξενείου είναι η αίθουσα εξετάσεών του.

* Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ «ΕΒΡΟΣ» Α.Ε.

antiparakmi
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης