Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

«The game is over»



Αυστηρή προειδοποίηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων για στον υπουργό Οικονομικών

«Πάρτε μέτρα τώρα για το έλλειμμα»

 «Ψυχρή υποδοχή» επεφύλασσαν στον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν στον Γ. Παπακωνσταντίνου το μήνυμα ότι η υπομονή των εταίρων για την Ελλάδα έχει εξαντληθεί και αναμένουν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την περιστολή του δημοσιονομικού έλλειμματος.

«The game is over» (σ.σ. «το παιχνίδι τελείωσε») ήταν η χαρακτηριστική φράση του Γιουνκέρ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις συνεχείς αναθεωρήσεις των στοιχείων και των προβλέψεων που κομίζει η ελληνική πλευρά στο Λουξεμβούργο τα τελευταία χρόνια. «Η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια συνοδευόμενου απο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποκαστάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι η πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Εύχομαι στην προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010 να επιδειχθεί αυτή την αποφασιστικότητα ώστε να μπούνε τα δημόσια οικονομικά επί τέλους σε ένα βιώσιμο δρόμο» τόνισε ο κ. Γιουνκέρ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4541935 

Ανοιχτή και σε βάθος έρευνα για την ποιότητα των στοιχείων που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) για τα δημόσια οικονομικά ξεκινά ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.
Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου του Eurogroup ο κ. Αλμούνια δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές παρατυπίες όσον αφορά στα στοιχεία και θα πρέπει να φανερωθεί γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στο μέγεθος του ελλείμματος. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τοποθετούσε το έλλειμμα στο 6% εφέτος ενώ ο νέος υπουργός οικονομίας το τοποθετεί γύρω στο 12-13%.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=93727
Η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κάνει ανέφικτη πλέον τη συμμόρφωσή της με τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση την άνοιξη, στο πλαίσιο της κοινοτικής επιτήρησης, για δημόσιο έλλειμμα φέτος 3,7% και επαναφορά του κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε, κυρίως στον κ. Αλμούνια, θέμα παράτασης της προθεσμίας, ώστε να καταστεί εφικτή η δημοσιονομική προσαρμογή αφενός μεν με ήπιο τρόπο και αφετέρου να μπορέσουν να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να στείλει εντός του Δεκεμβρίου το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, στο οποίο θα αποτυπώνεται και το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και την εξυγίανση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1730667
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, οι κοινοτικοί ιθύνοντες δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/10/2009_303118
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης