Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, σε ομιλία της την περασμένη Τρίτη (25 Σεπτέμβρη) στο βήμα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «η ΦΙΦΑ είχε μεγαλύτερη επιτυχία στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου παρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην αναδιοργάνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια».
Ήταν κατά κάποιο τρόπο η απάντηση στην Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από τότε που ανατράπηκε ο Στρος-Καν μετά από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο.
Γαλλίδα με βορειοαμερικανική παιδεία και γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να είχε διάθεση να ξαναβρεί
τη μητρική της γλώσσα. Αφήνοντας στην άκρη τη σκοτεινή και δυσνόητη Λίνγκουα Νόβα, επέτρεπε στον εαυτό της να χρησιμοποιήσει, αναφερόμενή στην Αργεντινή, τη μεταφορά «carton rouge, (κόκκινη κάρτα)», ποινή που δίνεται από τον διαιτητή για να αποβάλει έναν παίκτη από το γήπεδο. Πιο συγκεκριμένα, απειλεί να κηρύξει οφσάιντ το Μπουένος Άιρες, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως μοντέλο για να ξεπεραστεί η κρίση, αποφεύγοντας τις δύσκολες και ταπεινωτικές δοκιμασίες (Furculae Caudinae) του ΔΝΤ.
Η Κριστίνα Φερνάντες δεν παρέλειψε να απαντήσει, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε ομάδα ποδοσφαίρου. Είμαστε κυρίαρχο έθνος. Και η οικονομική κρίση δεν είναι παιχνίδι. Είναι μάλιστα η χειρότερη κρίση από τη δεκαετία του '30. Και αν θέλετε να μιλήσουμε για αθλητισμό, είναι σαφές ότι η αποστολή του προέδρου της FIFA είναι πολύ πιο ικανοποιητική από εκείνη των κύριων στελεχών του ΔΝΤ».
Έλαβε για αυτά τα λόγια ένα καταρράκτη από χειροκροτημάτα, γεγονός αρκετά σπάνιο στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ ώστε αξίζει να αναφερθεί. Δεν γνωρίζουμε εάν η πρόεδρος της Αργεντινής εξήρε σκόπιμα τον Sepp Blatter, ο οποίος έχει κακή φήμη στη Νότια Αμερική. Είναι πιο πιθανό ότι άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ ήταν ακόμα πιο ανίκανο από τη FIFA, η οποία μαστίζεται τα τελευταία χρόνια με μια σειρά από σκάνδαλα.
«Για ορισμένους, θα ήμασταν κακό παράδειγμα, αλλά καλό είναι να θυμίσουμε ότι η Αργεντινή αποπλήρωσε περισσότερο τους μετόχους από τι πλήρωσε η Enron. Για κάθε 100 δολάρια του χρέους, η πολυεθνική κατέβαλλε ένα δολάριο, ενώ οι Αργεντινοί κατέβαλαν είκοσι».
Στη συνέχεια επέκρινε εκείνους που πιστεύουν ότι θα θεραπεύσουν τα προβλήματα του κόσμου με συνταγές που τα δημιούργησαν, δείχνοντας τις βιομηχανικές χώρες που «μας κατηγορούν για προστατευτισμό ενώ ήμασταν τα θύματα του υπερ-φιλελευθερισμού που έπληξε τις οικονομίες μας, πετώντας στα άχυρα εκατομμύρια πολίτες μας».
Πηγή
Το αλίευσα ΕΔΩ