Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΜΥΑΛΟ «ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΠΙΡΙΝΗ

15 Η ασπιρίνη μπορεί να καθυστερήσει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών των ηλικιωμένων, σύμφωνα με σουηδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Κυρίως για ηλικιωμένες γυναίκες με καρδιαγγειακό κίνδυνο


Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ακαδημίας «Σαλγκρένσκα» στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή χρήση

ασπιρίνης επιβραδύνει τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργικών ιδίως των ηλικιωμένων γυναικών... που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η δρ Άνε Μπέργιεσον-Χάνσον και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι η ασπιρίνη καθυστερεί τη φθίση των νοητικών ικανοτήτων των γυναικών που κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς όμως να υπάρχει ανάλογη θετική επίδραση ως προς τον ρυθμό εμφάνισης άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ.


Ουσιαστικά η μελέτη αποδεικνύει την προστατευτική δράση της ασπιρίνης για την καρδιαγγειακή υγεία των ηλικιωμένων με θετικές επιπτώσεις και στις νοητικές τους λειτουργίες.


Η μελέτη

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου 500 γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ηλικίας 70 ως 92 ετών, για χρονικό διάστημα πέντε ετών.

Οι νοητικές λειτουργίες ελέγχθησαν τόσο στην αρχή της έρευνας όσο και μετά το τέλος της πενταετίας.


Όσες γυναίκες έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη, εμφάνισαν πολύ μικρότερη πτώση στις νοητικές επιδόσεις τους σε σχέση με όσες δεν έπαιρναν ασπιρίνη.
Τα τεστ περιελάμβαναν ερωτήσεις νοημοσύνης, προσανατολισμού, οπτικο-χωρικών ικανοτήτων κ.α.

Ωστόσο, η δρ Σίλκε Κερν προειδοποιεί ότι «δεν είναι γνωστοί οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από την τακτική λήψη ασπιρίνης. Για παράδειγμα, τυχόν έλκη και αιμορραγίες μπορεί να υπερτερούν έναντι του οφέλους που παρατηρήσαμε».
Γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζεται περισσότερη έρευνα και έτσι η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να ελέγξει τις εθελόντριες (όσες ζουν) ξανά μετά από άλλη μια πενταετία.
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης