Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης του ΕΔΕΣ και του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ

 Ένα θέμα τριβής μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ ήταν και το ζήτημα της οικονομικής τυς ενίσχυσης απ΄τους Άγγλους. Οι αριστεροί, ακόμα και μεταπολεμικά, επέμεναν να ισχυρίζοτναι ότι ο Ζέρβας και οι άντρες του ήταν μισθοφόροι που πληρώνονταν αδρά σε χρυσές λίρες ενώ οι ελασίτες ήταν φτωχοί και κατατρεγμένοι.
 Κάτι αντίστοιχο είχε υποστηρίξει παλιότερα ο πρώην ελασίτης, τότε υπουργός εξωτερικών και νυν πρόεδρος της δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

 Τότε, ο Θέμης Μαρίνος που εμπλεκόταν άμεσα στην οικονομική ενίχυση των αντάρτικων οργανώσεων εκ μέρους της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής του απάντησε με την παρακάτω ανοικτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" στις 14/01/1988 :
                                   "Φενάκη και Σβάστικα" του Κ.Ιωάννου, σελ. 24  Πέραν των στοιχείων που παρέθετε, αναφέρθηκε και στην παρακράτηση εκ μέρους του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ του 10% της γεωργικής παραγωγής στις περιοχές που ήλεγχε.
 Αυτή ήταν η λεγόμενη "εθνική εισφορά" που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του βουνού, η ΠΕΕΑ, όπως είχαμε δει εδώ.
 Στο θέμα της χρηματοδότησης του ΕΔΕΣ έχει αναφερθεί και ο ιστορικός Ιωάννης Παπαφλωράτος στην μονογραφία του "ΕΔΕΣ - Άγνωστες πτυχές από την ιστορία της οργάνωσης".
  Στις σελίδες 36-40 αναφέρεται αναλυτικά στο ζήτημα και παραθέτει αναλυτικά τον χρονολογικό πίνακα των εισπραχθέντων ποσών της βρετανικής χρηματικής αρωγής προς τον ΕΔΕΣ. Τα στοιχεία προέρχονται απ΄την τελευταία συγκεντρωτική αναφορά που είχε κάνει ο Αντώνης Πετάσης προς τον Ζέρβα. Ο Πετάσης ήταν ο επικεφαλής της επιτροπής για τα οικονομικά της οργάνωσης.
 
 Άλλωστε, μετά το πέρας του πολέμου, ο ΕΔΕΣ ήταν η μοναδική οργάνωση που έδωσε στην δημοσιότητα έναν πλήρη απολογισμό των οικονομκών δραστηριοτήτων του. 
 Αντίθετα, το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ δεν έκανε τίποτα παρόμοιο. 
 Όπως και το ΚΚΕ ποτέ δεν έδωσε αναφορά για το που πήγαιναν τα λεφτά που του έστελνε η ΕΣΣΔ, το ΚΚΕ εσωτερικού ποτέ δεν έδωσε αναφορά για τα λεφτά απ΄τον Τσαουσέσκου κτλ...
 Προφανώς είναι θέμα αριστερής παράδοσης...
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις του ¨Ῥωμηῶν Ἐνημέρωση¨

alt

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ ΕνημέρωσηςΠροσοχή

Για ανάγνωση επιλέγεις ¨ ΠΛΗΡΗΣ ΟΘΟΝΗ¨ και το διαβάζεις τόσο άνετα, σαν να είναι σε μορφή pdf.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ Web TV


Σκοπός της «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» είναι να ανακτήσουν οι Έλληνες τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά της φυλής μας, μέσα από μια υγιή ενημέρωση, αφύπνιση και ψυχαγωγία.
ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΔΩ.