Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Τραγέλαφος με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό Siemens - Δημοσίου

Εχτές η "Ελεύθερη Ώρα" έκανε μια μεγάλη αποκάλυψη, παρουσιάζοντας επιστολή του Σωματείου εργαζομένων της BSH (Pitsos), θυγατρικής εταιρείας της Siemens την οποία και παρουσιάζουμε!
Παναγιώτης Αποστόλου
aegeantimes.gr


Την 8η Οκτωβρίου 2012, στο άρθρο μου «Με Σαμαρά και Μέρκελ θα γίνει της Τρίτης…», έκανα εκτενή αναφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου και της πολυεθνικής εταιρείας Siemens.

http://www.apostoloupanos.gr/index.php/articles/270-samara-merkel-tha-ginei-thw-triths

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερα μεταξύ άλλων:

«Με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής το δημόσιο απεμπολεί ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως μεγαλύτερο και των κατοχικών αποζημιώσεων του Ελληνικού δημοσίου από το Γερμανικό δημόσιο, διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα για την άσκηση πιέσεων προς την Γερμανία, διότι ως γνωστόν η Siemens είναι η ναυαρχίδα της Γερμανικής βιομηχανίας. Έτσι, ανοίγει, διάπλατα ο δρόμος για τη συνεργασία της, εκ νέου, με το Ελληνικό κράτος, όταν η δέσμευσή της για δημιουργία εργοστασιακής μονάδος, η οποία θα απασχολεί 700 άτομα, είναι τελείως ασαφής, καθώς δεν ξεκαθαρίζεται ούτε ο χρόνος πραγματοποίησης της επένδυσης αυτής, ούτε εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί η επένδυση. Πιο συγκεκριμένα, ρητά στη σύμβαση αναφέρεται: «η Siemens θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην ΕΔ. Μια τέτοια επένδυση, η οποία εξετάζεται, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκ. ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων» (άρθρο 4, παρ. γ).

http://www.zougla.gr/file.ashx?fp=~/Uploads/000Filippos/xeimonas2012/SiemensHellas_part1.pdf

Είναι τελικά, απορίας άξιο και προκαλεί αλγεινή εντύπωση το πως η Ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να συμφωνήσει αόριστα στη δημιουργία νέου εργοστασίου από τη Siemens, τη στιγμή που ήδη έχει κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης (Siemens Τηλεβιομηχανική) και υπάρχει επιστολή του σωματείου εργαζομένων της ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ (εταιρεία στην οποία η Siemens έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας), που έστειλαν προς τους βουλευτές του Νομού Ευβοίας και στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σας ενημερώνουμε ότι οι επενδύσεις που θέλει να κάνει η Siemens, προσανατολίζονται στη μεταφορά του εργοστασίου BOSH-Siemens-Pitsos (BSP), από το Ρέντη που βρίσκονται τώρα οι εγκαταστάσεις του στον Ασπρόπυργο, και το οποίο απασχολεί 700 εργαζομένους συνολικά σε αποθήκες-γραφεία-παραγωγή».

Επιπλέον, ανέφερα: «Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως ο κ. Στουρνάρας αποδέχεται, με την δήλωσή του στη δευτερολογία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, πως προφανώς είναι αμαρτωλή η πολύκροτη αυτή υπόθεση, όταν δήλωνε: «η υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού ήταν πράξη συνείδησης για το δημόσιο συμφέρον και ο αναμάρτητος πρώτος υπέγραψε».

Από τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου μου δεν παρήλθαν παρά μόνο 16 ημέρες και ήρθε η επιβεβαίωσή του, διά μέσω της εφημερίδος «Ελεύθερη Ώρα» της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου 2012, η οποία στην σελίδα 9 παρουσιάζει επιστολή-καταγγελία του Σωματείου εργαζομένων της εταιρείας BSH (Pitsos).
Σας παραθέτω αυτούσιο το δημοσίευμα της έγκριτης καθημερινής εφημερίδας και η Κυβέρνηση Σαμαρά ας αναλογισθεί και ας αναλάβει κάποτε τις ευθύνες των πράξεών της:

«Σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται στο χειρότερο χρονικό σημείο της μακραίωνης Ιστορίας της. Σ΄αυτή τη χρονική στιγμή ο Ελληνικός λαός δυστυχεί και εξαθλιώνεται από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που επιβάλλει η τρόικα και αποδέχεται η μνημονιακή Κυβέρνηση Σαμαρά. Σ΄αυτή, την εποχή που στην Ελληνική κοινωνία εμφανίζεται το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο, της χρηματοδότησης πολιτικών προσώπων από την Γερμανική Πολυεθνική εταιρεία Siemens, αυτή τη χρονική στιγμή η Κυβέρνηση υπογράφει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, της τάξεως των 200 εκατ. Ευρώ, παραβλέποντας την ομόφωνη (πρωτοφανές γεγονός)απόφαση της Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία συμφωνούσε στην απόδοση από τη Siemens του ποσού των 2 δις ευρώ.

Θα θυμίσουμε πως όταν ο Υπουργός Οικονομικών έφερε την σύμβαση στη Βουλή
προς κύρωση, μπροστά στην γενική κατακραυγή από τους βουλευτές και μπροστά στον κίνδυνο να καταψηφιστεί, απέσυρε το συγκεκριμένο άρθρο. Έτσι, έχουμε μια συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Siemens που είναι άκυρη και έωλη. Επιπρόσθετα, δεν διασφαλίζει ούτε καν τη βιωσιμότητα της υπάρχουσας μονάδος στο Ρέντη (πρόκειται για το ιστορικό εργοστάσιο του Πίτσου που σύντομα αναμένεται να έχει την τύχη της Ιζόλα), που εμπεριέχεται στους όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού Siemens-Ελληνικού δημοσίου.

Εχτές η "Ελεύθερη Ώρα" έκανε μια μεγάλη αποκάλυψη, παρουσιάζοντας επιστολή του Σωματείου εργαζομένων της BSH (Pitsos), θυγατρικής εταιρείας της Siemens, "Εργατική Ενότητα", όπου αμφισβητείται ευθέως η συγκεκριμένη συμφωνία και όχι μόνο! Διαβάστε προσεκτικά την πολύ σκληρή επιστολή που απευθύνει η διοίκηση του Σωματείου προς τη διοίκηση της Siemens, η οποία φέρει ημερομηνία 19/9/2012 και τα συμπεράσματα δικά σας για όσα υπογράφει η μειοδοτική Κυβέρνηση των Σαμαρά (ΝΔ)- Βενιζέλου (ΠΑΣΟΚ)- Κουβέλη (ΔΗΜΑΡ).

Η Siemens κοροϊδεύει

Κύριοι,
Ξεπερνά τα όρια της κοροϊδίας η στάση της Siemens απέναντι στην Ελλάδα. Δεν φτάνει που όλοι οι όροι της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο είναι το
μεγαλύτερο Πολιτικό και Οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης η Γερμανική Εταιρεία ψεύδεται όσον αφορά στα της δήθεν επένδυσης των 60 εκατ. Ευρώ και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Έρχεται στην επιφάνεια ένα ακόμη ζήτημα που έχει άμεση σχέση με την αθέτηση των συμφωνηθέντων. Αποκαλύπτεται το ψέμα της συμφωνίας Δημοσίου-Siemens. Σας ενημερώνουμε ότι η επένδυση των 60 εκατ.

Ευρώ στην συμφωνία με την Κυβέρνηση η Siemens αναφέρεται στην μεταφορά του εργοστασίου BSH (Pitsos) από τον Ρέντη που βρίσκεται τώρα, στην Μαγούλα όπου είχε βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και βρισκόταν στη διαδικασία των αδειών. Η περίφημη επένδυση που θα ΕΞΕΤΑΣΕΙ η Siemens να κάνει στην Ελλάδα δεν είναι παρά μια προγραμματισμένη «επένδυση» της Εταιρείας την οποία μάλιστα σχεδίαζε από το 2009. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για μια μεταφορά του υπάρχοντος εργοστασίου, στο οποίο είχε ανακοινωθεί και όχι στη δημιουργία, όπως αναφέρεται στη συμφωνία για την περιβόητη επένδυση των 60 εκατ. Ευρώ.

«Η Siemens θα ΕΞΕΤΑΣΕΙ την πραγματοποίηση της επένδυσης στην Ελλάδα»,
αναφέρει στον συμβιβασμό με την Κυβέρνηση. Η επένδυση προϋπήρχε στα σχέδια της εταιρείας BSH (Pitsos), θυγατρική της Siemens, και είχε ανακοινωθεί από το 2009 και στα ΜΜΕ και στους εργαζόμενους. Υπενθυμίζουμε ότι, για την υλοποίηση της επένδυσης υπάρχει ειδική συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Γιατί ξαφνικά η Εταιρεία αναβάλλει την επένδυση;

Τυχαία ήταν άραγε η χρονική περίοδος 23/11/2011, που ανακοινώθηκε στους
εργαζόμενους πως θα αναβάλλει την επένδυση λόγω οικονομικής κατάστασης στην χώρα (ημερομηνίες που αρχίζουν οι συνομιλίες Κυβέρνησης-Siemens). Ενώ στις 10/10/2011 η Γ/Δ της εταιρείας BSH Ελλάδας ενημερώνει το Σωματείο για τα σχόλια που υπήρξαν από τον Πρόεδρο του Ομίλου Dr Kurl Ludwig Gutbertel στην διοίκηση του Μονάχου από την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 29-29/10/2011 και την ισχυρή δέσμευση της Γερμανίας για την συνέχιση της επένδυσης.

Μήπως η επένδυση αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Siemens για αντάλλαγμα στον
συμβιβασμό με την Κυβέρνηση;

Καταλήγοντας η επιστολή αναφέρει!

Κύριοι της Siemens, κύριοι της Κυβέρνησης,

Είμαστε άνθρωποι

Είμαστε εργαζόμενοι

Έχουμε δικαίωμα στην ζωή

Έχουμε δικαίωμα στην εργασία

Έχουμε μέλλον που όπως φαίνεται θέλετε να μας στείλετε στον αφανισμό

Εμείς σαν Εργαζόμενοι της εταιρείας BSH (Pitsos) τηρήσαμε την συμφωνία

Εσείς όμως, ενδιαφέρεστε μόνο για τα κέρδη σας

Μάθετε λοιπόν, πως κέρδος είναι να είμαστε άνθρωποι

Θα αγωνιστούμε να υπάρξει αύριο για την εταιρεία

Θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα στην εργασία».

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης