Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΜΤΣ: Πλιάτσικο με τα Λεφτά 145.000 στρατιωτικών!

Απίστευτες αποκαλύψεις: Μεταξύ άλλων, το Ταμείο έδινε δάνεια, αλλά... ξεχνούσε να καταγράφει το όνομα του δανειολήπτη - Το ΧΩΝΙ φέρνει στη δημοσιότητα τη μηνυτήρια αναφορά και το πόρισμα των Οικονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για το πάρτι των δισεκατομμυρίων
Ένα τεράστιο πάρτι με δισεκατομμύρια είχαν στήσει επί χρόνια στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ). Το ΧΩΝΙ αποκαλύπτει σήμερα τα... ντοκουμέντα για το απίστευτο πλιάτσικο στην πλάτη των απόστρατων αξιωματικών. Όπως προκύπτει από τα πλέον επίσημα έγγραφα, κάποιοι πήραν τον ιδρώτα χιλιάδων Ελλήνων, τα χρήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία είχε συγκεντρώσει το Ταμείο από τις δυσβάστακτες εισφορές που πλήρωναν οι στρατιωτικοί μας, και τα εξαΰλωσαν. Τα μετέτρεψαν σε δώρα εκατομμυρίων προς «ημετέρους», αλλά και σε ψήφους που εξαγοράζονταν προεκλογικά έναντι ενός... αυξημένου μερίσματος.

Κρατήστε την αναπνοή σας. Παρακάτω θα διαβάσετε ακόμη και για ένα Ταμείο που έδινε δάνεια, αλλά... ξεχνούσε να σημειώσει κάπου το όνομα του δανειολήπτη. Δανεικά κι αγύριστα, είπατε; Μάλλον μιλάμε για τον ορισμό της έννοιας, αφού σήμερα το ΜΤΣ δεν γνωρίζει καν ποιον δανειοδότησε για να του ζητήσει πίσω τα λεφτά... Διαβάστε:

ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΡΤΙ

Ένα τεράστιο πάρτι φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα Το ΧΩΝΙ. Το πάρτι με τις εισφορές των περίπου 145.000 μετόχων του ΜΤΣ καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια η Ειδική Οικονομική Επιθεώρηση που διενήργησε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής Αμύνης (ΥΕΘΑ). Συγκεκριμένα, το έγγραφο με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2012 (και υπ' αριθμ. Φ.880.2/6/123224) μιλά για σωρευμένη ζημία που υπερβαίνει τα 432 εκατ. ευρώ (!), παρά τις «κατά καιρούς μεγάλες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων η τα πρόσκαιρα μεγάλα έσοδα από άλλες δραστηριότητες...».

Μάλιστα, σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών δύο απόστρατοι αξιωματικοί, η Ειδική Οικονομική Επιθεώρηση -που διενεργήθηκε μετά από σχετικό αίτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού- καταγράφει πλήθος οικονομικών και διαχειριστικών ατασθαλιών, «εξ αιτίας των οποίων, το μέχρι πρότινος εύρωστο ΜΤΣ, σήμερα φθίνει και αδυνατεί να καταβάλει στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τον προς τα μέλη τον». Ουσιαστικά, η μηνυτήρια αναφορά -που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα ο ανθυπολοχαγός ε.α. Νικόλαος Τοτονίδης και ο συνταγματάρχης ε.α. Σπυρίδων Σταματόπουλος- φέρνει στο φως τα όσα απίστευτα κατέγραψαν, με τον πιο επίσημο τρόπο, στο πόρισμά τους οι Οικονομικοί Επιθεωρητές του ΥΕΘΑ. Ένα πόρισμα, που προέκυψε αφού οι Επιθεωρητές έκαναν φύλλο και φτερό τα «κιτάπια» του ΜΤΣ επί ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ένα πόρισμα, που συνιστά πρωτοφανή κόλαφο για όλες τις διοικήσεις του Ταμείου, αλλά και τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου από το 1998 έως σήμερα.

Πάρτε μια γεύση των όσων εντόπισαν οι επιθεωρητές του ΥΠΕΘΑ να συμβαίνουν σε βάρος των εισφορών, του υστερήματος από τον ιδρώτα 145.000 αξιωματικών του στρατού ξηράς και της ΕΛΑΣ. (σύμφωνα πάντα με την αναφορά):

1. Υπάλληλοι του ΜΤΣ δρούσαν παντελώς ανεξέλεγκτοι και παραβίαζαν τους νόμους. Είναι χαρακτηριστική η ομολογία του προϊσταμένου του λογιστηρίου στους Οικονομικούς Επιθεωρητές ότι «ο οποιοσδήποτε από το λογιστήριο μπορεί να διενεργήσει εγγραφές εν αγνοία μου»!
2. Υπάρχει πρόβλημα ακόμη και απλής αριθμητικής, αφού κάποιες αθροίσεις ποσών που αφορούν στα οικονομικά του Ταμείου, απλά «δεν βγαίνουν»!
3. Το ΜΤΣ αγνοεί τον αριθμό των παραβόλων της Αστυνομίας από τα οποία έχει λαμβάνειν!
4. Το ΜΤΣ αγνοεί την τύχη ποσού 3.780.532,41 ευρώ, που οφείλει η Αστυνομία από παράβολα!
5. Δεν έχουν εισπραχθεί εγγυητικές επιστολές ύψους € 419.767,03!
6. Υπάρχουν καταγεγραμμένες μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδας, οι οποίες ουδέποτε αγοράστηκαν!
7. Το ΜΤΣ έχει χορηγήσει δάνεια χωρίς να γνωρίζει τους δανειολήπτες, και -κατά συνέπεια- δεν μπορεί να διεκδικήσει την είσπραξη των οφειλόμενων!
8. Το ΜΤΣ έχει χορηγήσει μερίσματα σε πεθαμένους αλλά και σε στρατιωτικούς που είχαν επανέλθει στην υπηρεσία και, άρα, δεν τα δικαιούνταν, χωρίς να έχει κανένα τρόπο να ελέγξει τους δικαιούχους!
9. Ακόμη και στις περιπτώσεις που το Ταμείο έχει εντοπίσει μερίσματα (συνολικού ύψους 667.450,89 ευρώ) τα οποία χορηγήθηκαν παράνομα, αρνείται να τα διεκδικήσει, αλλά προχωρά αυθαίρετα σε διαγραφή τους!
10. Το ΜΤΣ αγνοεί την ύπαρξη ιδιοκτησίας του οικοπέδου στο δήμο Νέας Σμύρνης!
11. Το ΜΤΣ αγνοεί την ύπαρξη ιδιοκτησίας του ακινήτου στον Χολαργό!

Τα απίστευτα αυτά πράγματα είναι μερικά μόνο από τα όσα καταγράφουν οι Οικονομικοί Επιθεωρητές του ΥΕΘΑ, σε μια έκθεση-κόλαφο για όλες τις ηγεσίες του υπουργείου από το 1998 έως σήμερα Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Πάνος Μπεγλίτης και Δημήτρης Αβραμόπουλος


γνώριζαν -ή όφειλαν να γνωρίζουν- για το πλιάτσικο σε βάρος του υστερήματος από τον ιδρώτα 145.000 (εν ενεργεία και εν αποστρατεία) αξιωματικών του Στρατού Ξηράς και τμήματος της ΕΛ.ΑΣ. (πρώην Χωροφυλακής). Και δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τη σωρεία των ατασθαλιών ή, έστω, δεν τα κατάφεραν -όπως όφειλαν. Και, βέβαια ακόμη πιο δραματικά είναι τα ερωτήματα προς τον νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, στα χέρια του οποίου παραδόθηκε - και, μάλιστα, την ίδια την ημέρα της ορκωμοσίας του- η Ειδική Επιθεώρηση-βόμβα για το πάρτι που είχε στηθεί στο ΜΤΣ. Το μόνο που έκανε ο κ Παναγιωτόπουλος ήταν να παραπέμψει την «καυτή πατάτα» στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών. Όπως, όμως, εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα «μυστικά» του Πενταγώνου, η παραπομπή του πορίσματος στο στρατοδικείο εκ μέρους του κ. Παναγιωτόπουλου παραπέμπει στη λαϊκή ρήση «πέταξε τη μπάλα στην κερκίδα», αφού το συγκεκριμένο δικαστήριο εκ του νόμου δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του συγκεκριμένου θέματος (αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι απόστρατοι).

ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΨΗΦΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΜΤΣ!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι απλά ζήτημα -εγκληματικής έστω- αμέλειας εκ μέρους των διοικήσεων του Ταμείου και των πολιτικών προϊσταμένων τους, υπουργών Εθνικής Άμυνας. Είναι κάτι πολύ παραπάνω, αφού -όπως καταγγέλλεται στη μηνυτήρια αναφορά που φέρνει στη δημοσιότητα Το ΧΩΝΙ- από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου του ΜΤΣ «αποδεικνύεται ότι έχει εκποιηθεί μεγάλος αριθμός ακινήτων, το προϊόν των οποίων δεν περιήλθε στο κεφάλαιο του ΜΤΣ, αλλά αναλώθηκε δια την αύξηση των διανεμομένων μερισμάτων εις τους μερισματούχονς στρατιωτικούς»! Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με άλλο έγγραφο του Ταμείου, που φέρνει στη δημοσιότητα Το ΧΩΝΙ, μόνο την περίοδο 1995-2001, τα έσοδα του ΜΤΣ από εκποιήσεις ακινήτων (8ώροφο κτίριο στην Ακαδημίας-Αθήνα, 6ώροφο κτίριο στην Φιλελλήνων- Αθήνα, 8ώροφο κτίριο στην Τσιμισκή-Θεσσαλονίκη, οικόπεδο στην Αιγινήτου-Αθήνα, 6 καταστήματα στην Αριστοτέλους-Αθήνα, όροφο κτιρίου στην Κομνηνών- Θεσσαλονίκη), την πώληση μετοχών της Γενικής Τράπεζας και την παραχώρηση της διαχείρισης του κεντρικού μεγάρου (εφάπαξ ποσό), ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 62 δισεκατομμυρίων δραχμών (62.180.380.000 δρχ. για την ακρίβεια)!

Με άλλα λόγια, όπως καταγγέλλεται, παρότι σημειώθηκε μπαράζ εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΜΤΣ τεράστιας αξίας, σήμερα το Ταμείο έχει «μαύρη τρύπα» 432 εκατ. ευρώ! Πώς επετεύχθη αυτό; Την ίδια στιγμή που το ΜΤΣ προχωρούσε σε εκποιήσεις δισεκατομμυρίων, πολλαπλασίαζε με πρωτοφανείς ρυθμούς τα διανεμόμενα μερίσματα προς τους δικαιούχους! Με συνέπεια όχι μόνο να εξανεμίζει τα διαθέσιμά του, όχι μόνο να εξαϋλώνει τα έσοδα από το ξεπούλημα της περιουσίας του, αλλά να ξοδεύει ακόμη περισσότερα δεσμεύοντας και τη μελλοντική του περιουσία. Μάλιστα, για να καλύπτουν την τακτική αυτή, οι διοικήσεις του Ταμείου δεν συνέτασσαν τις προβλεπόμενες οικονομικές καταστάσεις, αφού -αν το έκαναν- θα υποχρεώνονταν να μη διανέμουν τα ετήσια μερίσματα και τις λοιπές παροχές («Επικαιροποιημένος Πίνακας Εξέλιξης Ιδίων Κεφαλαίων», Οικονομική Επιθεώρηση, σελ. 3, παρ. 3) Τι συνέβη, λοιπόν;

 Τρελάθηκαν ξαφνικά οι διοικήσεις του Ταμείου και άρχιζαν να μοιράζουν μερίσματα από λεφτά που δεν είχαν;

 Τους έπιασε, έτσι στα καλά του καθουμένου, μια ανεξήγητη μανία και άρχισαν να ξεπουλάνε ό,τι κινητή και ανίκητη περιουσία είχε το Ταμείο (και είχε τεράστια περιουσία) για να δώσουν ακόμη περισσότερα μερίσματα στους εαυτούς τους και τους απόστρατους φίλους τους;

 Ή, μήπως, από αλλού προέρχονταν αυτές οι «τρέλες»; Μήπως οι διοικήσεις του Ταμείου δεν είχαν και ιδιαίτερο λόγο να προχωρήσουν στις αλόγιστες αυξήσεις των μερισμάτων, αλλά είχαν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι; (Όχι, βέβαια, ότι -σε μια τέτοια περίπτωση- δε φέρουν ευθύνες τόσο οι κατά καιρούς διοικούντες, όσο και η στρατιωτική ηγεσία, που υπέκυψαν στις πολιτικές πιέσεις... Όπως χαρακτηριστικά έλεγε απόστρατος αξιωματικός Στο ΧΩΝΙ: «η στρατιωτική ηγεσία πρόδωσε τους στρατιωτικούς»...).

 Μήπως ο εισαγγελέας οφείλει να παρέμβει αυτεπάγγελτα μετά τη σημερινή αποκάλυψη μεγατόνων από Το ΧΩΝΙ και να ερευνήσει αν οι κατά καιρούς εκποιήσεις των αμύθητης αξίας περιουσιακών στοιχείων του ΜΤΣ και ο πολλαπλασιασμός των μερισμάτων συμπίπτουν -όλως τυχαίως- με προεκλογικές περιόδους; Μήπως πρέπει να διερευνήσει ο εισαγγελέας αν η κατάρρευση του Ταμείου προήλθε γιατί οι εκάστοτε κυβερνήσεις «αγόραζαν» ψήφους με τα λεφτά των εισφορών από τον ιδρώτα των στρατιωτικών; (Και αναφερόμαστε στον κανονικό εισαγγελέα που είναι πραγματικά αρμόδιος και όχι σε αυτόν του Στρατοδικείου στον οποίο παρέπεμψε το θέμα ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, όπου είναι βέβαιο -όπως εκτιμούν όσοι γνωρίζουν καλά τη στρατιωτική Δικαιοσύνη- ότι η υπόθεση δε θα έχει καμία τύχη λόγω αναρμοδιότητας). Όμως, οι καταγγελίες για το πάρτι των εκατομμυρίων που παίχθηκε επί χρόνια στο ΜΤΣ, δεν έχουν τελειωμό. Το ΧΩΝΙ θα ερευνήσει περισσότερο τη δυσώδη υπόθεση και θα επανέλθει την επόμενη Κυριακή με περισσότερα στοιχεία για: προσλήψεις μελετητών που δεν είχαν τα απαραίτητα προσόντα, μελετητών οι οποίοι υποτιμούσαν την αξία των ακινήτων του ΜΤΣ προκειμένου να πουληθούν -προφανώς σε «ημετέρους»- έναντι πινακίου φακής, παράκαμψη των εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών του ΜΤΣ, του ΓΕΣ και της ΕΛ.ΑΣ., εταιρείες πρώην στελεχών του ΜΤΣ και απόστρατων που λυμαίνονταν το Ταμείο, χαριστικές συμβάσεις και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα. Έπεται συνέχεια. Στο ΧΩΝΙ της επόμενης Κυριακής.

( Το ΧΩΝΙ 21/10/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ - g.christoforidis@toxwni.gr)
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης