Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Θέτουν θέμα "μειονοτήτων" στην Ελλάδα Προκλήσεις απο Τούρκους και Σκοπιανούς σε διεθνή φόρα

Νέες προκλήσεις από μέλη της λεγόμενης "Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης", που συμμετείχαν στη σύνοδο Εφαρμογών Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ, που οργάνωσε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού (2.3/10) στην Βαρσοβία. Οι συμμετέχοντες, κατηγόρησαν την Ελλάδα πως δεν αναγνωρίζει την εθνική ταυτότητα της "τουρκικής μειονότητας" της δυτικής
Θράκης, όπως αποκάλεσαν τη μουσουλμανική μειονότητα, και πως  μέσω του παλιού άρθρου 19 του κώδικα για την ελληνική ιθαγένεια, είχε αφαιρεθεί η ιθαγένεια σε πάνω από 60 χιλιάδες άτομα, επειδή δηλώνου Τούρκοι.
 Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ κάνοντας χρήση του δικαιώματος απάντησης, ανέφερε πως η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη δεν αποτελείται από μια και μόνη εθνική ταυτότητα αλλά υπάρχουν διάφορα στοιχεία. Αναφορικά με το άρθρο 19 ανέφεραν πως αυτοί που απώλεσαν την ιθαγένεια τους δύνανται μέσω σχετικής προσφυγής να την ξαναπάρουν και ότι σήμερα στο καθεστώς των ανιθαγενών υπάρχουν μόνο 10 άτομα.
 
Την ίδια ώρα, τα Σκόπια ζητούν από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης- ΚΣΣΕ να υποστηρίξουν  το σχέδιο ψηφίσματος που  κατέθεσαν για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Μειονοτήτων στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας στη  ΚΣΣΕ,  Αλεκσαντάρ Νικολόσκι, στο κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος η πρώτη  που υποσχέθηκε να το στηρίξει είναι η Τουρκία.
 
Ο Νικολόσκι πρόσθεσε ότι στόχος δεν είναι να συγκεντρώσει 20 υπογραφές αλλά πολύ περισσότερο  να τεθεί στην επόμενη σύνοδο του ΚΣΣΕ τον Ιανουάριο.
 
Το σχέδιο  ψηφίσματος αποτελεί συνέχεια των δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν τον Ιούνιο και οι οποίες έχουν ως στόχο το άνοιγμα του ζητήματος του σεβασμού των μειονοτήτων στην Ελλάδα, πρόσθεσε.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=227983Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης