Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ή ΠΑΠΑΣ Ή ΖΕΥΓΑΣ

Η χθεσινή, αιφνιδιαστική μεταμεσονύκτια (στις 2 το ξημέρωμα) παραίτηση του ως τότε αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Κ. Ζιαζιά, και μάλιστα για τους λόγους που έγιναν γνωστοί, προκάλεσε «κεραυνό εν αιθρία» στην κυβέρνηση, που έτρεχε εκ των υστέρων να «μαζέψει τα απόνερα», όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα. Η επιλογή Ζιαζιά, όπως... και των υπολοίπων τριών αρχηγών, τον Νοέμβριο του 2011, έπειτα από την άφρονα έως εγκληματική ενέργεια των Γ. Παπανδρέου - Π. Μπεγλίτη να αποκεφαλίσουν εν μιά νυκτί και τους τέσσερις αρχηγούς, «σπιλώνοντάς» τους με τη φήμη των «πραξικοπηματιών», για να δικαιολογήσουν τους απίθανους ερασιτεχνισμούς της κυβερνήσεώς τους στην οικονομία, δεν ήταν ανέφελη. Είχε προκαλέσει τότε πολλά ερωτηματικά. Ο ίδιος όμως ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και νυν πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έσπευσε λίγο αργότερα να το ξεκαθαρίσει, να τους υποστηρίξει και να δηλώσει δημόσια ότι «δεν υφίσταται θέμα αρχηγών». Και από εκεί και πέρα, και εκείνοι πορεύτηκαν και μέχρι τώρα είχαν πορευτεί καλώς, γιατί τα φυσικά προσόντα και τις ικανότητες τις είχαν (και τις έχουν). Εξάλλου «Αρχή άνδρα δείκνυσι». Το χθεσινό ΚΥΣΕΑ, που εξαγγέλθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού προχθές στις 2 το μεσημέρι, προβλεπόταν να είναι μια «τυπική» διαδικασία, αφού δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε κρίσεις αρχηγών. Όμως λόγω της «unfair» ενεργείας του υφυπουργού Άμυνας, του απόστρατου στρατηγού Π. Καράμπελα, προκλήθηκε «σεισμός». Γιατί ο ΥΦΕΘΑ δεν είχε καν τη διπλωματικότητα να κάνει ό,τι ήθελε να κάνει «διακριτικά» και κατ’ ιδίαν. Αλλά με ύφος «λοχία προς στρατιώτη» του είπε μονολεκτικά «γράψε» και ο αρχηγός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιστεύοντας ότι εννοούσε να γράψει κάποιο τηλέφωνο, πήρε στυλό και χαρτί και ετοιμάστηκε. Όταν άρχισε να ακούει διάφορα ονόματα, ο πρώην αρχηγός άφησε το στυλό κάτω, «κάτι» είπε στον ΥΦΕΘΑ, «κάτι» του απάντησε εκείνος και υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του στον υπουργό Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος προσπάθησε να δράσει κατευναστικά, κάτι όμως που δεν έγινε δυνατό. Το «γράφε» (τα ονόματα αυτών που είχε αποφασιστεί να προαχθούν ή να αποστρατευτούν) δεν έχει διασαφηνιστεί αν ήταν ονόματα εν ενεργεία ή αποστράτων.

Ο υπουργός πάντως με δηλώσεις του απέκλεισε την περίπτωση να ήταν απόστρατοι. Επομένως, μένει το ότι «ζητήθηκε» (και μάλιστα με εξαιρετικά άκομψο και προσβλητικό για έναν αρχηγό τρόπο) η επιλογή φίλα προσκείμενων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό και είχαμε τις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις. Εν κατακλείδι.

Κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι άλλο πράγμα να είσαι πολιτικός και άλλο στρατιωτικός. Το να είσαι πολιτικός με στρατιωτική νοοτροπία είναι ό,τι χειρότερο. Και για σένα τον ίδιο και για την κυβέρνηση στην οποία ανήκεις και, κυρίως, για το στράτευμα. Ή παπάς ή ζευγάς. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι καταδικαστέες οποθενδήποτε και αν προέρχονται, ιδίως σήμερα...

(ΜΕΤΡΟ 26/07/2012 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ)
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης