Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Προς οριστική στρατιωτική λύση στην Συρία;

Από koukfamily.blogspot.gr
Θα σας παραθέσω μια σειρά αναρτήσεων του φιλικού μας ιστολογίου Geopolitics & Daily News με τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία. 


Ο εναλλακτικός τίτλος που είχαμε σκεφτεί για την παρούσα ανάρτηση είναι «Ιδού γιατί βρίσκεται ο ρωσικός στόλος στη ΝΑ Μεσόγειο»… Ωστόσο, είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην ίδρυση ενός νέου κράτους και στη διάσωση της οικογένειας Άσαντ, η φωτογραφία του χάρτη που ανήκει στο STRATFOR αποδεικνύει ότι τα πράγματα είναι περίπλοκα και οι ισορροπίες ευαίσθητες, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά… 

Από την πρώτη στιγμή που καταπιαστήκαμε με την ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώνεται στη Συρία επισημάναμε ένα πράγμα: Ότι οι Ρώσοι έχουν όντως κάποια πολύ ισχυρά συμφέροντα στη Συρία, η πρόθεσή τους όμως να διατηρήσουν δια της βίας τον Μπασάρ Αλ Άσαντ στην εξουσία έχει περιορισμούς.

Αφενός θα ήταν τουλάχιστον κουτό από ρωσικής πλευράς να εμπλακεί σε… ναυμαχία ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση σε ένα θέατρο το οποίο δεν επιτρέπει την ενίσχυση και τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων που θα πολεμούν στην περιοχή. Επίσης και σε πραγματικούς όρους ισχύος, τι ακριβώς θα έκαναν τα ρωσικά πλοία εάν στην περιοχή μαζεύονταν τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα;

Θα πηγαίναμε μήπως σε απειλές πυρηνικών πληγμάτων; Για ποιον λόγο; Για τα μάτια του Άσαντ ή για τα 500 εκατομμύρια δολάρια αξία σε οπλικά συστήματα που αγοράζει ετησίως από τους Ρώσους, τα οποία ανάθεμα κι αν τα εξοφλεί ποτέ; Διαγράφοντας χρέος δεν απέκτησαν πρόσβαση στη βάση στο Ταρτούς οι Ρώσοι;

Το να επιχειρήσει η ρωσική δύναμη να κρατήσει τον λιμένα του Ταρτούς θα είχε κάποια λογική. Η διατήρηση της επιρροής των Ρώσων στη Μέση Ανατολή μέσω της πρόσβασης στη Συρία ίσως στερείται νοήματος δεδομένων των εξελίξεων στην περιοχή. Αλλάζουν πλέον τα πάντα, ακόμα να το αντιληφθούμε;

Μεγαλύτερη λογική όμως έχει το να πιστεύει κανείς ότι οι Ρώσοι θα επιφορτιστούν με το καθήκον της απομάκρυνσης της οικογένειας Άσαντ από τη Συρία, καθώς και των πιο στενών συνεργατών του καθεστώτος. Ερωτηματικό αποτελεί ποια θα είναι η τύχη των Αλαουιτών την επόμενη ημέρα… Θα ιδρυθεί δικό τους κράτος κάπου στις ακτές της Μεσογείου, στα βορειοδυτικά της χώρας όπως φαίνεται, αφού εκεί αρχίζουν και συγκεντρώνονται σιγά-σιγά οι πιστές στον Μπασάρ Αλ Άσαντ δυνάμεις;

Η περιοχή βοηθά και από απόψεως γεωγραφίας, αφού το ορεινό τοπίο εξυπηρετεί την απομόνωση εδάφους και την ίδρυση κρατικής οντότητας, η οποία σε ένα βαθμό θυμίζει την ίδρυση του μικρού σε μέγεθος εβραϊκού κράτους… Οι συμμαχίες αυτού του κράτους θα ήταν όντως ένα ζήτημα προς εξέταση
Επειδή πολλά αλλάζουν μέχρι και την τελευταία στιγμή, καλά θα κάναμε να περιμένουνε λίγο στο ακουστικό μας…Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, στην περίπτωση που το καθεστώς του προέδρου της χώρας, Bashar al-Assad, επιχειρήσει να προμηθεύσει πυραύλους ή χημικά όπλα στη Χεζμπολάχ, η οποία κυριαρχεί στον Λίβανο. 

«Έδωσα εντολή στον Στρατό να αυξήσει τη συγκέντρωση πληροφοριών και τις προετοιμασίες προκειμένου να μπορέσουμε να εξετάσουμε τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης. Αντικείμενο της επιχείρησης αυτής θα είναι η πιθανή ματαίωση της μεταφοράς προηγμένων οπλικών συστημάτων, κυρίως αντιαεροπορικών πυραύλων ή βαρέων πυραύλων εδάφους-εδάφους ακόμα και χημικών όπλων από τη Συρία στον Λίβανο. Από τη στιγμή που ο Bashar al-Assad αρχίσει να πέφτει, θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα συνεργαστούμε με άλλες υπηρεσίες», εξήγησε ο Ehud Barak, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό Κανάλι 10 της ασιατικής χώρας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας - http://www.zougla.gr/
  

Έτοιμος να εγκαταλείψει τη Συρία φαίνεται ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ Αλ ΑΣαντ, δήλωσε πριν από λίγο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Παρίσι επισημαίνοντας πως «θα το κάνει με πολιτισμένο τρόπο». 

Σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Παρίσι υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να φύγει «πολιτισμένα» από την Συρία. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ, στην ίδια συνέντευξή του πρόσθεσε ότι ο Άσαντ δέχεται να αποχωρήσει από την εξουσία αλλά θα το κάνει με μεθοδικό τρόπο. 

Αυτή την ώρα, δεν είναι σαφές αν η δήλωση αυτή του πρεσβευτή της Ρωσίας στο Παρίσι έχει γίνει σε συνεννόηση με το καθεστώς της Δαμασκού και ανοίγει τον δρόμο για αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την προεδρία της Συρίας ή πρόκειται για διπλωματική πίεση προκειμένου να εξαναγκαστεί ο Άσαντ να παραιτηθεί. 

Εάν πρόκειται για «παρότρυνση» της ρωσικής πλευράς προς τον πρόεδρο της Συρίας να εγκαταλείψει την εξουσία, αυτό θα αποδειχθεί τις επόμενες ώρες. 

Σύμφωνα με άλλες πηγές, Σύροι αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία. 

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι φήμες ότι η σύζυγος του Σύρου προέδρου έχει ήδη βρει ασφαλές καταφύγιο στη Ρωσία. 

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρέσβης στη Μόσχα, Ριγιάντ Χαντάντ διέψευσε την είδηση υποστηρίζοντας πως οι πληροφορίες ότι η κυρία Άσμα αλ Άσαντ βρίσκεται ήδη σε ρωσικό έδαφος είναι εντελώς εσφαλμένες. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν συζητάει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, προσθέτοντας ότι είναι ενήμερος περί κάποιου σχεδίου ο Άσαντ να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα. 

Στο μεταξύ, η μητέρα και η χήρα αδερφή του Σύρου προέδρου μετέβησαν από χτες το βράδυ με ιδιωτικό τζετ στην επαρχία της Λατάκια. Την είδηση μετέδωσε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος όπως δήλωσε, έχει τους πληροφοριοδότες του που έχουν επιφορτιστεί να ελέγχουν τις κινήσεις των μελών της προεδρικής οικογένειας. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε διαρρεύσει ένα απόρρητο έγγραφο στα βρετανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τη Δύση αλλά και την αντιπολίτευση της Συρίας ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην κρίση της Συρίας μέχρι την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. 

Εντωμεταξύ, υπέκυψε στα τραύματά του ο στρατηγός Χισάμ Ιχτιάρ, επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας της Συρίας. 

Ο Ιχτιάρ είχε υποβληθεί σε επέμβαση μετά τον τραυματισμό του στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης σε συνάντηση υπουργών και κορυφαίων αξιωματούχων της ασφάλειας στη Δαμασκό όπου τρία  υψηλόβαθμα στελέχη του Σύρου προέδρουν Μπασάρ αλ ΑΣαντ, έχασαν την ζωή τους. 

Με το θάνατο του Ιχτιάρ, το καθεστώς Ασαντ εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένο αφού έχει ήδη απολέσει τέσσερα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Επρόκειτο για τον άνθρωπο- κλειδί στην επιχείρηση καταστολής που διεξάγει το καθεστώς κατά της εξέγερσης που ξέσπασε το Μάρτιο του 2011. 

Από τις 23 Μαΐου του 2011 το όνομα του Ιχτιάρ συγκαταλέγονταν στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από την Ε.Ε. 

Στις 20 Μαΐου είχε ήδη γίνει στόχος μαζί με άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους, μίας απόπειρας δηλητηρίασης. 

Ένας εργαζόμενος σε υπηρεσίας παράδοσης φαγητών κατ΄ οίκον έριξε υδράργυρο σε δύο φαγητά που είχαν παραγγείλει οι αξιωματούχοι αυτοί για να γευματίσουν και στη συνέχεια διέφυγε. «Εντελώς ανυπόστατες» χαρακτήρισε η Δαμασκός, τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή, ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αποδέχεται να αποχωρήσει, με τρόπο ώστε να τηρηθεί η τάξη. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Al Manar, υπέκυψε στα τραύματά του, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας.  

πηγή Εθνος
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις του ¨Ῥωμηῶν Ἐνημέρωση¨

alt

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ ΕνημέρωσηςΠροσοχή

Για ανάγνωση επιλέγεις ¨ ΠΛΗΡΗΣ ΟΘΟΝΗ¨ και το διαβάζεις τόσο άνετα, σαν να είναι σε μορφή pdf.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ Web TV


Σκοπός της «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» είναι να ανακτήσουν οι Έλληνες τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά της φυλής μας, μέσα από μια υγιή ενημέρωση, αφύπνιση και ψυχαγωγία.
ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΔΩ.