Σάββατο 5 Μαΐου 2012

«Bye Bye Σαρκοζί» - Η μεταθανάτια εκδίκηση του Μουαμάρ Καντάφι

γράφει ο Gilles Munier
Μετά από έρευνα περίπου 10 μηνών, η ιστοσελίδα Mediapart δημοσίευσε στις 28 Απριλίου, μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Μούσα Κούσα, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης στη περίοδο 1994-2011, που επιβεβαιώνει ότι το Γραφείο Συνδέσμου της Λιβυκής Γενικής Λαϊκής Επιτροπής «υποστήριζε» την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007 με το ποσό των 50 εκατ.
Το έγγραφο, που βρέθηκε στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών θα πρέπει να επιτρέψει στους Γάλλους δικαστές  -ή σε κοινοβουλευτική επιτροπή-   να αποσαφηνίζει αν καταβλήθηκε αυτό το ποσό, που δεν δηλώθηκε στην Εθνική Επιτροπή για τα έξοδα προεκλογικής εκστρατείας και τις πολιτικές χρηματοδοτήσεις (CCFP).

Μετά την επίθεση στη Λιβύη από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι είχε δηλώσει ότι κατέχει «όλες τις λεπτομέρειες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα έγγραφα και τις πράξεις μεταβίβασης» της συναλλαγής, και είχε ζητήσει από τον «κλόουν» Σαρκοζί να επιστρέψει τα 50 εκατομμύρια στο Υπουργείο Οικονομικών της Λιβύης. 
Σήμερα, είναι φυλακισμένος στο Ζεντέν του οποίου η αραβο-βερβερική πολιτοφυλακή οφείλει πολλά για τις ρίψεις αερομεταφερόμενων φορτίων όπλων από τη Γαλλία. 
Καταζητούμενος από ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ, για την ώρα, έχει κατηγορηθεί μόνο ότι «δεν διαθέτει άδεια για όλες τις καμήλες του» και για «παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια!». Το CNT  -ήτοι οι φίλοι του BHL και του Σαρκοζί-  μάταια ζητούν τη μεταφορά του στην Τρίπολη για να δικαστεί ... ή να δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια μιας ψευδούς απόπειρας διαφυγής.

Από τη λιβυκή πλευρά, εκτός από τον Σεΐφ αλ-Ισλάμ, δύο ηγέτες μπορούν να καταθέσουν στους πιθανούς ερευνητές:

·         Ο Αμπντουλάχ αλ-Σανούσι, γαμπρός του συνταγματάρχη Καντάφι, καταζητούμενος από το ΔΠΔ, βρίσκεται θεωρητικά κατ 'οίκον περιορισμό στη Μαυριτανία. Όπως ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ, ισχυρίζεται ότι κατέχει αποδείξεις για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του 2007. Ο Σανούσι καταζητείται επίσης από τη Γαλλία, όπου έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στην επίθεση κατά του UTA DC-10 το Σεπτέμβριο του 1989 πάνω από το Νίγηρα (170 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων 54 Γάλλων) . Ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται να είχε υποσχεθεί ότι θα «γύριζε τη σελίδα». Από τότε όμως, άλλαξε ο άνεμος ...
·         Ο Μπασίρ Σάλεχ, πρώην επικεφαλής του γραφείου του Καντάφι, ήταν ο μεγάλος χρηματοδότης του καθεστώτος. Γαλλόφωνος, προήδρευσε το Libyan African Portfolio (LAP), ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο της Λιβύης ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων  μέσω του οποίου διαμετακομίζονταν ορισμένες μυστικές συναλλαγές του καθεστώτος.  Αν και καταζητείται από την Ιντερπόλ για απάτη  -σύμφωνα με τη Le Canard Enchaîné  της 4ης Απριλίου-  εισήλθε στη Γαλλία, όπου απέκτησε αμέσως άδεια παραμονής ... «λόγω ομαδοποίησης της οικογένειας του»!

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση  θεσμικής  λειτουργίας του Κράτους

Ο Μπασίρ Σάλεχ και ο Μούσα Κούσα   -που ζει πολυτελώς στο Κατάρ-  προφανώς διέψευσαν τους «ισχυρισμούς» της Mediapart, όπως και ο Hortefeux   -πρώην υπουργός Εσωτερικών και φίλος του Σαρκοζί για τριάντα χρόνια   -με την παρουσία του οποίου θα είχε επικυρωθεί η συμφωνία «για το ύψος και τον τρόπο πληρωμής» των 50 εκατ. ευρώ. Δήλωσε ότι «ποτέ δεν συναντήθηκε με τους Μούσα Κούσα  και Μπασίρ Σάλεχ».
Σε συνέντευξη για στο Canal +, λίγες μέρες πριν από το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε το άρθρο της Mediapart ως «ατιμία» και «σκευωρία».  Εκπλήττεται από το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι δείχνουν «εμπιστοσύνη στους γιούς του Καντάφι και στις μυστικές υπηρεσίες του Καντάφι», ενώ ο ίδιος είχε τις καλύτερες σχέσεις με τους τελευταίους όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, και στη συνέχεια μέσω του Claude Gueant.



Για τον Ζιάντ Takieddine,  Γαλλολιβανέζος ενδιάμεσος που εισήγαγε την σαρκοζία στη Λιβύη, η έρευνα για αυτήν την υπόθεση «θα είναι δύσκολη γιατί πολλοί παίκτες έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λιβύη». Πιστεύει ότι «προσπάθησαν με κάθε μέσο να σκοτώσουν τον Σεΐφ αλ-Ισλάμ» ως τιμωρία για τις αποκαλύψεις του.   Ο Ζιάντ Takieddine πιστεύει επίσης ότι ο Claude Gueant τον είχε συλλάβει κατά την επιστροφή του από την Τρίπολη  -στις 5 Μαρτίου 2011, στο αεροδρόμιο Le Bourget-  επειδή πίστευε ότι τα έγγραφα που αποδεικνύουν την χρηματοδότηση της εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί ήταν στις αποσκευές του.

Ένας μη-νομημοποιήμενος Πρόεδρος, εάν ...

Η καταγγελία του Νικολά Σαρκοζί κατά της Mediapart για τη δημοσίευση «χοντροκομμένης πλαστογραφίας», αν δεν ανακληθεί μετά τις προεδρικές εκλογές,  υπόσχεται μια όμορφη αποσυσκευασία για την πίσω πλευρά του πολέμου της Λιβύης. 
Αν η υπόθεση είναι «πραγματική», είπε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ για στην BFM TV, αυτό θα σημαίνει ότι ο Νικολά Σαρκοζί «άσκησε παράνομα την θητεία του».
Στο στρατόπεδο του Φρανσουά Ολάντ, τηρούν προσεκτική στάση αναμονής. Ο Bernard Cazeneuve, ένας από τους εκπροσώπους του, δήλωσε απλά: «Αν τα γεγονότα που αποκάλυψε η Mediapart επιβεβαιώνονται οριστικά και από άλλα έγγραφα ή από τις δικαστικές έρευνες σε εξέλιξη, τότε θα αποδειχθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος είπε ψέματα τους Γάλλους, και απέκρυψε την πραγματικότητα μιας πολύ σοβαρής κρατικής υπόθεσης».

Το ερώτημα είναι αν ο σοσιαλιστής υποψήφιος, ως εξελεγμένος πρόεδρος στις 8 Μαΐου, θα αφήσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της μέχρι το τέλος. Όσοι ερεύνησαν για  τη χρηματοδότηση των προεδρικών εκστρατειών του Φρανσουά Μιτεράν και του Ζακ Σιράκ δεν πήγαν και πολύ μακριά.

Gilles Munier

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης