Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Μια πνευματική κιβωτός που αγκαλιάζει χριστιανούς και μουσουλμάνους.

 Ξεκινά από το Σεπτέμβριο βασισμένη σε εθελοντική βάση προσφέροντας εντελώς δωρεάν υπηρεσίες στήριξης των μαθητών πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλάκαι μαθήματα μουσικής, γυμναστικής, ξένων γλωσσών.
Με κοινωνικά κριτήρια η επιλογή των μαθητών,ενώ μια αξιόλογη ομάδα καθηγητών –επιστημόνων κύρους συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή.


Για πρώτη φορά μιλά στο «Χρόνο» ο διευθυντής της Κιβωτού Δόμνας Βιζβίζη Ιωάννης Φριτζαλάς, γεωπολιτικός ερευνητής, περιγράφοντας το εγχείρημα με ενθουσιασμό Θα λειτουργούν τμήματα ενηλίκων για την προώθηση της πανεπιστημονικής προσέγγισης του «σκέπτεσθαι ελληνικώς», της ελληνικής ιστορίας και των διαχρονικών και οικουμενικών αξιών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς και για την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης-εθελοντικής προσφοράς σε κάθε Θρακιώτη που το έχει ανάγκη




«Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΒΙΖΒΙΖΗ» είναι ένα «πνευματικό σχολείο», το οποίο συστήνεται στην Κομοτηνή μετά από πρωτοβουλία ανθρώπων του πνεύματος και επιστημόνων, οι οποίοι αφουγκράστηκαν την ανάγκη για την κάλυψη του κενού που έχει δημιουργήσει η κρίση ηθών και αξιών, η οποία έχει επιφέρει και την οικονομική. Οικοδομείται, βάσει της ιδέας πως κάθε είδους προσωπική και εθνική κρίση αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την πνευματική αναγέννηση, τη νοητική αφύπνιση, την απόκτηση υγιούς πολιτικής συνείδησης και την εύρεση του μέτρου και της μεσότητος σε προσωπικό, πολιτικό και εθνικό επίπεδο.
Οι εμπνευστές και οραματιστές της ιδέας είναι επιστήμονες που θέτουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και την αξιοσύνη τους στην οικοδόμηση μίας ενωμένης και αρμονικής ελληνικής κοινωνίας, η ισχυροποίηση της πατρίδος μας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η επαναφορά της στο διεθνές γίγνεσθαι προϋποθέτουν την άμεση επιστροφή στις ρίζες μας και την εμβάθυνση στον ανυπέρβλητο πολιτισμό, στην τεράστια ιστορία και στην πάμπλουτη γλώσσα του Ελληνικού Έθνους.
«Ο Χρόνος» έχει την χαρά να αναφερθεί πρώτος σε αυτό που γεννιέται και ήδη απέκτησε νομική υπόσταση για την λειτουργία του, έχει την σχετική αδειοδότηση ώστε να δώσει το δικό του παρόν από τον Σεπτέμβρη ενώ από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Το έμβλημα της σχολής παριστάνει την μεγάλη ηρωίδα της Θράκης, την Δόμνα Βιζβίζη, η οποία υποδέχεται σε μία «πνευματική» κιβωτό τα τέκνα του «χωροχρόνου» της πατρίδος μας και είναι καλλιτεχνική και γραφιστική δουλειά στελέχους της κιβωτού που δείχνει ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι σε μια άλλη αντίληψη συμπόρευσης για να καλυτερέψουμε τις γνώσεις αλλά και την ψυχή μας.
Η Χαρά Νικοπούλου με τον διευθυντή της "Κιβωτού" Γιάννη Φριτζαλά

«Η σχολή, - όπως θα πει μιλώντας στον «Χ» ο διευθυντής της «Κιβωτού Δόμνας Βιζβίζη» Γιάννης Φριτζαλάς- απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από «5 έως 105 ετών» και το κύριο έργο της θα είναι καθημερινά μαθήματα σχολικής προετοιμασίας, επιστημονικά σεμινάρια και ημερίδες εντελώς δωρεάν, που στόχο θα έχουν την προώθηση της πανεπιστημονικής προσέγγισης του «σκέπτεσθαι ελληνικώς», της ελληνικής ιστορίας και των διαχρονικών και οικουμενικών αξιών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς και την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς σε κάθε Θρακιώτη που το έχει ανάγκη».
Στο ερώτημα των διαδικαστικών πρακτικών ζητημάτων μας επεξηγεί ότι η έναρξη εγγραφών θα γίνει από το νέο εκπαιδευτικό έτος ώστε να λειτουργήσει τον Σεπτέμβρη του 2012 με κάθε ενδιαφερόμενο μαθητή χριστιανό ή μουσουλμάνο, πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα ήθελε την υποστήριξη μετά το κενό που αφήνει η κατάργηση ουσιαστικά των ολοήμερων σχολείων, οπότε έρχεται η Κιβωτός εντελώς δωρεάν να προσφέρει μεσημβρινό γεύμα, την σχολική υποστήριξη αφού έρθει σε επαφή και συνεργασία με τους δασκάλους των σχολείων. Τα κριτήρια της επιλογής των παιδιών που θα είναι κοινωνικά θα καθοριστούν προσεχώς ενώ η «Κιβωτός» θα πρωτοστατήσει σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης όπως διανομή τροφίμων-ρουχισμού, παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο στην πορεία της ίδιας της ζωής.
Για τον λόγο αυτό, μία αξιόλογη ομάδα από την επιστημονική κοινότητα της χώρας, όπως δάσκαλοι, καθηγητές, ιερείς, ακαδημαϊκοί, ιατροί και πολλοί άλλοι, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό θα επιβιβαστούν στην «Κιβωτό της Δόμνας Βιζβίζη» για να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.
Το πνευματικό αυτό σχολείο που είναι κάτι πρωτόγνωρο κι αποτελεί προσφορά ουσιαστική στον τόπο, θα διαθέτει τμήματα μουσικής στα πλαίσια ενός ωδείου, θα παρέχει σεμινάρια αρχαίων ελληνικών, ιστορίας, θα αναπτύξει τμήματα παραδοσιακών χορών, φυσικά για κάθε ενδιαφερόμενο, υπολογιστών, ξένων γλωσσών όλα εντελώς δωρεάν. «Ξεκινάμε απλά και ταπεινά και σταδιακά θα δημιουργούνται τα τμήματα αναλόγως των ατόμων που ενδιαφέρονται, γιατί η πρόθεσή μας είναι να επικοινωνήσουμε την ιδέα του εθελοντισμού». Στο ερώτημα με ποια κονδύλια καλύπτονται αυτές οι δραστηριότητες πληροφορούμαστε ότι εδώ υπεισέρχεται η διαδικασία των χορηγιών και των δωρεών από μεμονωμένους ιδιώτες αλλά και φορείς που πιστεύουν πως η «Κιβωτός» θα είναι μία έμπρακτη συγγνώμη εκ μέρους όλων των Ελλήνων προς τους Θρακιώτες που τα τελευταία χρόνια αφέθηκαν να φυλούν μόνοι Θερμοπύλες.
Ο ίδιος ο κ. Φριτζαλάς αποκαλύπτει στην συζήτησή μας και τους δικούς του προσωπικούς δεσμούς με την Θράκη. «Αν και προέρχομαι από την Αθήνα νοιώθω ότι ανήκω στο χώρο. Είναι ο ψυχικός δεσμός ο οποίος προέκυψε από την φοιτητική ζωή του αδελφού μου στην Κομοτηνή αλλά και από την δική μου στρατιωτική θητεία στα Ρύζια του Έβρου.
Κατάγομαι από την Αθήνα, οι σπουδές μου είναι στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη του Παντείου, με ενδιαφέρει ο χώρος και χαίρομαι που θα εγκατασταθώ στην Θράκη. Το αντικείμενό μου είναι η προσπάθεια γεωπολιτικής ισχυροποίησης της Ελλάδος μέσω της αξιοποίησης των πολιτιστικών και ιστορικών και πνευματικών παρακαταθηκών του πνεύματος, γι αυτό θάχουμε συνεργασία με τον στρατηγικό σύμβουλο δρ. Νίκο Λυγερό ο οποίος θα ανήκει στα στελέχη πρώτης γραμμής της σχολής κι εν καιρώ θα δοθούν και τα υπόλοιπα ονόματα.
Προσθέτω απλά την συνεργασία με διάφορες προσωπικότητες όπως του Ισπανού καθηγητή κλασικών σπουδών και προέδρου της Euroclassica Jose Luis Navarro, της Ακαδημαϊκού Άννας Τζιροπούλου - Ευσταθίου, του ιστορικού και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου, και πολλών άλλων που αποδέχτηκαν άμεσα την πρόταση τόσο της δικής μου ως διευθυντού της «Κιβωτού», όσο και της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου, για να μας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους, ώστε να μας θωρακίσουν πνευματικά» θα πει ο κ. Φριτζαλάς.
xronos.gr
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης