Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς να ανακοινώσουν τίποτα όρισαν ξένους για να πουλήσουν τα ΕΑΣ! (ανανέωση)

Bookmark and Share

ImageΕν κρυπτώ και παραβύστω, κάτι που ενέχει κινδύνους εξ αρχής ναρκοθέτησης της διαδικασίας, η κυβέρνηση όρισε σύμβουλο για την αποκρατικοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών, όπως αποκάλυψε σήμερα στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης. Ουδέν είχε ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, ουδείς ξέρει ποιος είναι, ουδείς ξέρει με τι διαδικασίες επιλέχθηκε, ουδείς γνωρίζει τα εχέγγυα τους, ουδείς είναι σε θέση να πει ποιος είναι ο αλλοδαπός εταιρικός φορέας που θα διαχειριστεί έναν τέτοιο κρίσιμο θέμα εθνικής ασφάλειας, αλλά και ένα θέμα που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Εκτός και αν πάλι πρόκειται για την μυστηριώδη Lazard, που χειρίστηκε και την "πιστοποίηση-γνωμοδότηση" της Abu Dhabi Mar στα ΕΝΑΕ η οποία δεν ήταν τελικά  αυτή, αλλά η Privinvest! Και να πιστοποιούν μια εταιρεία-λαγό και από πίσω να έρχεται ο "εξωτικός" ιδιοκτήτης. Αυτή είναι η αποκρατικοποίηση που θα κάνουν;
Απλώς και μόνο ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης σήμερα στην Βουλή, με εντυπωσιακή ειλικρίνεια έσπασε την ομερτά και μίλησε για πρώτη φορά για τον ορισμό συμβούλου! “Ήδη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ορίσαμε σύμβουλο και σε συνεργασία μαζί του θα διαμορφώσουμε το αναπτυξιακό μέλλον, την προοπτική των ΕΑΣ, γιατί δυστυχώς πληρώνουμε λάθη του παρελθόντος, την ευθύνη των οποίων πρέπει να αναλάβουμε όλοι όσοι κυβέρνησαν» τόνισε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη σήμερα στην Βουλή.Σε ερώτηση του defencenet.gr προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραδέχθηκαν ότι έχει οριστεί σύμβουλος, αλλά ρίχνουν το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών και λένε ότι «Δεν το έχουμε ανακοινώσει γιατί συμφωνήσαμε να το ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών». Το οποίο Οικονομικών είναι στην καλύτερη περίπτωση συναρμόδιο, αν θεωρήσουμε ότι μιλάμε και για τις τρεις ΔΕΚΟ (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ), αλλά στην περίπτωση των ΕΑΣ αρμόδιο είναι αποκλειστικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Αλλά κανείς δεν έχει μέχρι σήμερα την ευαισθησία να πει ποιος είναι ο εταιρικός φορέας που θα διαχειριστεί αυτή την ευθύνη. Γιατί; Μήπως φοβούνται ότι θα υπάρξουν αναταράξεις με την επιλογή του συμβούλου;
Κατά τα λοιπά, σε μία καλή, κατά τα λοιπά, εμφάνιση σήμερα στην Βουλή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτη η κυβέρνηση υποστήριξε για την ΕΑΒ ότι «Στόχος δεν είναι να ιδιωτικοποιηθεί η αλλά να εισέλθει στρατηγικό επενδυτής στην εταιρεία» Δεν αρνήθηκε όμως ότι το μάνατζμεντ θα παραχωρηθεί στον ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή (εδώ που τα λέμε και ποια ξένη εταιρεία θα δεχόταν να επενδύσει στην ΕΑΒ χωρίς να έχει τουλάχιστον το μάνατζμεντ).
«Η ΕΑΒ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και δυναμικές συνεργασίες με ευρωπαϊκές ή άλλες εταιρείες, ώστε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της ΕΑΒ σε ένα δύσκολο παγκόσμιο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγνώρισε ότι η ΕΑΒ στο παρελθόν «παρουσίασε διαρθρωτικά προβλήματα για χρόνια και υψηλά χρέη» και «λειτούργησε με κρατικοδίαιτη αντίληψη», προσθέτοντας πως «χάρη πραγματικά στο ζήλο, στο υψηλό επίπεδο και την εμπειρία των εργαζομένων, στάθηκε και στέκεται ψηλά στο χώρο των αμυντικών βιομηχανιών».
Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των αμυντικών βιομηχανιών, με γενναία βήματα, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας».
Ο ΑΝΥΕΘΑ είπε ότι σήμερα η ΕΑΒ έχει προσωπικό 2.050 εργαζομένων, εκ των οποίων 1.377 είναι εργατοτεχνικό δυναμικό υψηλής εμπειρίας και εξειδίκευσης, ενώ ως το τέλος του χρόνου, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, θα έχει 1.900 εργαζομένους. Έτσι, αντιμετωπίζει έλλειμμα έμψυχου δυναμικού, κάτι που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να αντιμετωπίσει με μετατάξεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
«Μόλις διαμορφωθεί το πλαίσιο των μετατάξεων, θα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τις θέσεις αυτές, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να βρούμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, γιατί χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση στο χώρο της αεροναυπηγικής», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι επείγει η πρόσληψη προσωπικού, διότι την επόμενη τριετία η ΕΑΒ έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 850 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τη Lockheed και άλλες εταιρείες και πολεμικές αεροπορίες, αλλά και με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, «η οποία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕΑΒ και η ΕΑΒ θα συνεχίσει να έχει τον κύριο ρόλο στη συντήρηση και το υποστηρικτικό έργο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας», όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αναλόγως, σε άλλη παρέμβαση του Θανάση Παφίλη (καλά ενημερωμένος ο βουλευτής του ΚΚΕ) για τα τεθωρακισμένα Leopard και τα πυρομαχικά τους, ο Π.Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλυσε το ζήτημα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με πλήρη διαφάνεια, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι προχωρά ήδη η προμήθεια 12.000 πυρομαχικών με διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία, για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα των 30.000 πυρομαχικών σχεδιάζεται η διενέργεια διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, με σαφείς προβλέψεις για σημαντικό ποσοστό συμπαραγωγής με τα ΕΑΣ».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης