Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Στο σφυρί η πιο παλιά ορθόδοξη εκκλησιά στην Προύσα Τουρκίας

Bookmark and Share
Η ΕΙΔΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ «ΧΟΥΡΙΕΤ»
Η Εκκλησία της Ελλάδας, το υπουργείο Πολιτισμού, κάποιος κροίσος επιχειρηματίας, δεν θα μπορούσαν να διαθέσουν το ποσό των 400.000 ευρώ ίσως και λιγότερο για την διάσωση και αναστήλωσή της;
Μια είδηση που πονάει όποιον την διαβάσει πέρασε στα ψιλά του τουρκικού Τύπου και ειδικότερα της εφημερίδας «Χουριέτ» όπου αναφέρει ότι πωλείται εκκλησία που κατασκευάστηκε επί εποχής Κωνσταντίνου Προφυρογέννητου τα έτη 780-797. Εκεί αναζητείται αγοραστής αφού ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του ναού ενδιαφέρεται να τον πουλήσει. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Τι κάνει το Οικουμενικό πατριαρχείο, η εκκλησία της Ελλάδας, οι οικονομικοί μεγιστάνες της διασποράς, το υπουργείο πολιτισμού και τόσοι άλλοι που θα έπρεπε για πολλούς λόγους να δείξουν άμεσο ενδιαφέρον.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Η τρίτη πιο παλιά ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στο χωριό Κουμγιακά στα Μουδανιά της Προύσας, πωλείται από τον ιδιοκτήτη της προς 400 χιλιάδες ευρώ. Οι χωρικοί ζήτησαν να αγοράσουν την εκκλησία που επί 10 χρόνια περιμένει να πουληθεί. Ο μουχτάρης του χωριού Ραμίζ Μπατμάζ εκπροσωπώντας τους χωρικούς ανέφερε πως ζήτησε να αγοράσει την εκκλησία και είπε :¨Επιθυμούμε να επισκευάσουμε την εκκλησία και να την ανοίξουμε για τον τουρισμό. 400 χιλιάδες ευρώ είναι πολύ ακριβά, αν ήταν 200 χιλιάδες θα την παίρναμε. Το χωριό Κούμγιακά της περιοχής Μουδανιών φιλοξενεί ένα μνημείο με μεγάλη σημασία για τον χριστιανικό κόσμο. Οι ξένοι τουρίστες συρρέουν στην τρίτη πιο παλιά Ορθόδοξη εκκλησία, που κατασκευάστηκε στην περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου, στα έτη 780-797. Η εκκλησία που είναι γνωστή ως εκκλησία των Αρχαγγέλων ή των Ταξιαρχών, αγοράστηκε πριν από 10 χρόνια από τον Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία Μετέ Γιαλτσίν, ο οποίος προσπάθησε να την επισκευάσει. Καθώς όμως η επιτροπή μνημείων δεν του έδωσε άδεια, αποφάσισε να την πουλήσει.


«Χουριέτ 22-11-2010»
Πηγή: http://tourkikanea.wordpress.com/
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης