Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Δολοφονία Σωκράτη Γκιόλια: Η επανάσταση στην ενημέρωση μέσω διαδικτύου "μετράει" τον πρώτο νεκρό...

Bookmark and Share
Η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, γενικού διευθυντή του ρ/σ «ΘΕΜΑ FM», αλλά και του ανθρώπου, που όπως όλα δείχνουν, ήταν o δημιουργός και η «ψυχή» του μεγαλύτερου ελληνικού ειδησεογραφικού blog, troktiko, λέει πολλά για το πόσο ειδικό βάρος έχει αποκτήσει η ενημέρωση μέσα από το διαδίκτυο και σε ποιο βαθμό έχει «διατρήσει» τα παραδοσιακά ΜΜΕ. ‘Όπως και τους κινδύνους που συνεπάγεται για τους συντελεστές της αυτή η επανάσταση στην ενημέρωση που στην Ελλάδα δυναμώνει μέρα με την ημέρα.Η δύναμη της ενημέρωσης μέσω του διαδικτύου είναι μεγαλύτερη στις ηλικίες μεταξύ 18 και 40 ετών, ακόμα και από αυτή την δύναμη της τηλεόρασης! Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Η εξάπλωση της ευρυζωνικότητας υπολείπεται κατά πολύ σε σύγκριση με αυτή των άλλων κρατών της Ε.Ε. και πάνω απ’όλα η διάδοση της χρήσης του διαδικτύου υπολείπεται από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Και όμως: Η ενημέρωση σήμερα στην Ελλάδα μέσω του διαδικτύου, τείνει να υποκαταστήσει, όχι τις εφημερίδες οι οποίες είναι "χαμένες από χέρι" μπροστά στο πρώτο τυχαίο blog (!), αλλά την ίδια την τηλεόραση. Αυτό που ζούμε λέγεται και «επανάσταση δημοκρατίας», αλλά με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται για τους συντελεστές της κάτι τέτοιο.
Ο Σωκράτης ο Γκιόλιας, έπεσε θύμα ακριβώς αυτής της επιτυχίας που είχε το troktiko την οποία ούτε και ο ίδιος ανέμενε: Έγινε στόχος δυνάμεων (είτε είναι «τρομοκράτες» είτε παρακρατικοί) τις οποίες δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να προβλέψει ότι θα γινόταν ποτέ στόχος, αλλά και δεν μπορούσε να τις αναχαιτίσει.
Οι μεγαλοδημοσιογράφοι των καναλιών με, συνολικά, δεκάδες φρουρούς, ιδιωτικούς ή της ΕΛΑΣ, με θωρακισμένα αυτοκίνητα, με αλεξίσφαιρες σκοπιές έξω από τα σπίτια τους, είναι ασφαλείς. Άλλωστε το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν τους παρέχει – και ορθώς – όλα τα μέσα για να είναι ασφαλείς. Έστω και αν έχουν πλέον σε πολλές περιπτώσεις μικρότερο ειδικό βάρος στην πληροφόρηση από αυτό που έχουν τα ενημερωτικά sites όπως το defencenet.gr ή blogs, όπως το troktiko.
Γιατί;
Γιατί τα ανεξάρτητα ενημερωτικά sites και τα blogs – με όλα τα μειονεκτήματα τους τα τελευταία – αποτελούν «μονάδες ανταρτοπολέμου» σε ένα πεδίο μάχης όπου τα «τακτικά στρατεύματα», τα παραδοσιακά ΜΜΕ, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, απλώς γιατί έχουν απωλέσει την έννοια το ΑΝΣΚ («αντικειμενικού σκοπού»): Πολεμούν σε αρκετές περιπτώσεις όχι για την ενημέρωση, αλλά για την χειραγώγηση της ενημέρωσης.
Στο defencenet.gr, στηριζόμενοι στο επιτελείο της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ και έχοντας καταφέρει να δημιουργήσουμε τον μεγαλύτερο πυρήνα ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη σε θέματα γεωστρατηγικής, άμυνας και ασφάλειας, έχουμε γνωρίσει από «πρώτο χέρι» τι σημαίνει «απόπειρα χειραγώγησης και τρομοκράτησης».
Όχι μόνο από εμπόρους όπλων, αλλοτριωμένα κυβερνητικά στελέχη, πουλημένους αξιωματούχους κλπ, αλλά και από ξένες δυνάμεις. Γνωρίζουμε ότι ειδικά έναντι των τελευταίων είμαστε ιδιαίτερα «ευάλωτοι», αν αποφασίσουν να «τελειώνουν» μαζί μας. Ειδικά με δεδομένο ότι έχουμε «σφραγίδα και ονοματεπώνυμο» και ξέρουν που να μας βρουν. Όπως και μας βρήκαν. Όχι ότι η ανωνυμία - παραδοσιακή τακτική των blogs την οποία θεωρούμε θεμέλιο αυτής της «λαϊκής επανάστασης» στα ΜΜΕ – προστάτεψε τον άτυχο Γκιόλια.
Με όλα αυτά νομίζουμε ότι ήρθε πλέον η ώρα για να φέρουμε στην δημοσιότητα ένα κλασικό παράδειγμα ευθείας απειλής κατά της διαδικτυακής ενημέρωσης και μάλιστα απειλής προερχόμενης από ξένη δύναμη. Για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Εντός της εβδομάδας τα σπουδαία... 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης