Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Καστελόριζο: ένας λιλιπούτειος γίγαντας

Bookmark and Share
 
Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Η Αγκυρα δείχνει με όλους τους τρόπους ότι δεν πτοείται από τις διπλωματικές διαμαρτυρίες και τις αναγγελίες περί «επιθετικής ειρηνικής στρατηγικής»(;) που εξαπολύει η Αθήνα.

ΟΠΩΣ είπε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου στον Δ. Δρούτσα στην Αλμάτι όπου συναντήθηκαν πρόσφατα, η τουρκική κυβέρνηση υλοποιεί «παλαιότερους σχεδιασμούς της». Γι' αυτό και εξακολουθεί να οργώνει το βόρειο αλλά και το νότιο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, με ωκεανογραφικά πλοία της που ψάχνουν για υδρογονάνθρακες, πλέοντας επίμονα στα διεθνή ύδατα, αλλά σε τμήματα της υφαλοκρηπίδας που εμφανώς ανήκουν στην Ελλάδα -αλλά και στην Κύπρο.


Η ΑΓΚΥΡΑ, γνωρίζοντας καλώς ότι η Αθήνα βρίσκεται σε γενική υποχώρηση και η Λευκωσία σε μια μέγκενη διεθνών πιέσεων για την όπως-όπως λύση του Κυπριακού μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, επιχειρεί να ξεδιπλώσει το σχέδιό της από τα παλιά. Αυτό το σχέδιο δεν είναι άλλο από τη μονομερή «κατοχύρωση» μιας τεράστιας έκτασης στο νότιο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, που θα τη βαφτίσει «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» της Τουρκίας, με τεράστια συμφέροντα όχι μόνον στρατηγικά αλλά κυρίως οικονομικά, με την εκμετάλλευση όχι μόνον υδρογονανθράκων αλλά και της πλούσιας αλιείας.

ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙ κανείς προσεκτικά τον χάρτη με τις συντεταγμένες που έδωσε πονηρά στη δημοσιότητα η Αγκυρα για τις κινήσεις του «Πίρι Ρέις» στην Αν. Μεσόγειο από τη Ρόδο μέχρι και την Κύπρο, έχει μια πρώτη ιδέα του τι σχεδιάζει η Αγκυρα:

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ να «εξαφανίσει» από τον χάρτη με «το έτσι θέλω» το Καστελόριζο, αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα των δυτικών παραλίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ σταθερά (με κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο πεισματικά δεν υπογράφει) ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, επομένως ούτε και ΑΟΖ γύρω από το νησί. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα νομίζει ότι θα εξαφανίσει το λιλιπούτειο μεν αλλά τρομερό εμπόδιο που έχει για να «κατοχυρώσει» μονομερώς μια τεράστια περιοχή στην Αν. Μεσόγειο ως δική της ΑΟΖ μέχρι του σημείου όπου αυτή θα συναντηθεί με την ΑΟΖ της Αιγύπτου. Καθ' όμοιο τρόπο, εφαρμόζοντας στην πράξη τη διχοτόμηση στην Κύπρο, θεωρεί «δικά της» τα μισά δυτικά παράλια της Κύπρου, αφήνοντας μια πολύ μικρή περιοχή ως ΑΟΖ για τη Λευκωσία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ η Αγκυρα έχει πάρει «από κοντά» το Κάιρο μήπως και καταλήξουν διμερώς και εκτός Διεθνούς Δικαίου σε οριοθέτηση των δύο ΑΟΖ, αφήνοντας την Ελλάδα και την Κύπρο εκτός παιχνιδιού, αλλά κατ' ουσίαν με την αποκοπή των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ΑΘΗΝΑ στο πρόσφατο παρελθόν είχε αποτολμήσει κάποιες προκαταρκτικές επαφές με την Αίγυπτο, αλλά αρνήθηκε σταθερά να εξετάσει από κοινού με τη Λευκωσία την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο. «Για να μη δημιουργήσει η Τουρκία προβλήματα στο Καστελόριζο» ήταν τότε η αιτιολογία. Και η Τουρκία το δημιουργεί έτσι και αλλιώς.
enet.gr

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης