Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Οι Τούρκοι αλλάζουν την προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη (;)

Bookmark and Share
Μια νέα προσφώνηση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αντί του μακραίωνου θρησκευτικού τίτλου του, φαίνεται πως αποφάσισε να υιοθετήσει η Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προωθεί την χρήση -από τα στελέχη του- του περισσότερο κοσμικού και μάλλον υποτιμητικού τίτλου «κύριος Πατριάρχης» αντί του μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενου «Αγιώτατος Ρωμιός Πατριάρχης».
Μάλιστα διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη εστάλη και σχετική οδηγία στις ανά τον κόσμο Πρεσβείες και Προξενικές Αρχές της Τουρκίας. Εξέλιξη, που αν επιβεβαιωθεί, δεν συμβαδίζει με τη δήλωση που έκανε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, πως δεν έχει πρόβλημα να αποκαλέσει τον κ.Βαρθολομαίο «Οικουμενικό Πατριάρχη».
«Ο τίτλος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη συνδέεται με το αρχαίο εκκλησιαστικό καθεστώς και την παράδοση της Εκκλησίας και είναι σεβαστός από όλα τα Κράτη και τους διεθνείς Οργανισμούς διαχρονικά. Ο θεσμός του Πατριαρχείου υφίσταται αιώνες πριν συσταθεί το τουρκικό Κράτος και πάντοτε ο Πατριάρχης αντιμετωπίζονταν με σεβασμό, ακόμα και από τους Οθωμανούς, ως κορυφαίος θρησκευτικός ηγέτης» δηλώνει στην «Κ» ο Θεολόγος Αριστείδης Πανώτης και προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η κοσμική προσφώνηση "κύριος Πατριάρχης" αντί του ιστορικού εκκλησιαστικού τίτλου "Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης". Όπως και τον Πάπα της Ρώμης δεν μπορούν να τον αποκαλέσουν "κύριο Πάπα"».
Υπενθυμίζεται ότι όταν στις αρχές της δεκαετίας του '30 οι τουρκικές κρατικές Αρχές αμφισβήτησαν, για πρώτη φορά, τον τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης» και χρησιμοποιήθηκε ο τίτλος του «πρωτοπαπά», ο τότε Πατριάρχης Φώτιος Β' περίπου για δύο χρόνια επέστρεφε τις επιστολές που δεν απευθύνονταν στον «Πατριάρχη» ή στον «Οικουμενικό Πατριάρχη» .
Τον περασμένο Μάρτιο η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δημοκρατία μέσω Δικαίου, με απόφασή της κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να αναγνωρίσουν το Πατριαρχείο με τον όρο «Οικουμενικό» διότι δεν έχουν κανέναν πραγματικό ή νομικό λόγο να αρνούνται την χρήση του όρου αυτού.
Στα τέλη της εβδομάδας ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Βουλγαρία. Το ερώτημα είναι πως θα τον αντιμετωπίσει η εκεί διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας. Ως «Αγιώτατο Πατριάρχη» ή σαν «κύριο»;
Πηγή:http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2848

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης