Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ελλάδα: Έκτακτο, πανελλήνιο συνέδριο των Ρομ, στη Θεσσαλονίκη

Bookmark and Share

Να «τρέξει» άμεσα ειδικό πρόγραμμα για τους Ρομ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ύψους μέχρι και 300.000 ευρώ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων ζήτησαν εκπρόσωποι συλλόγων Ρομ, στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποίησε η πανελλήνια ομοσπονδία τους στη Θεσσαλονίκη. Διεκδικούν επίσης, να δοθούν άμεσα νέα στεγαστικά δάνεια σε τσιγγάνους, να παρασχεθούν από τις τράπεζες οι προβλεπόμενες από υπουργικές αποφάσεις, διευκολύνσεις για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων σε Ρομά και να προχωρήσουν τα έργα υποδομής σε υπαίθριους καταυλισμούς.
Εκπρόσωποι των συλλόγων από όλη την Ελλάδα επισήμαναν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τσιγγάνοι με τη στέγαση, την έλλειψη υποδομών, αλλά και με την μείωση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των τσιγγάνικων παζαριών «γιουσουρούμ» το 2005, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί φαινόμενα ανεργίας, παραβατικών συμπεριφορών, διακίνησης ναρκωτικών κ.α.

Τόνισαν ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους η πολιτεία, λόγω και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, εμφανίζεται ανέτοιμη να ικανοποιήσει άμεσα βασικά αιτήματά τους για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

«Εγκρίθηκαν μόνο χίλια διακόσια στεγαστικά δάνεια, από τα σχεδόν διπλάσια που ζητήθηκαν, ύψους έως 60.000 ευρώ ανά δικαιούχο, για να δοθούν με εγγύηση του κράτους αλλά μέχρι και σήμερα κι αυτά ακόμη τα χρήματα δεν καταβάλλονται στους δικαιούχους, διότι δεν έχει σταλεί εγκύκλιος στις τράπεζες, που επιμένουν να ζητούν ιδιωτικές εγγυήσεις» τόνισε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας Μάκης Μπότης.

Επίσης, ο κ. Μπότης κατήγγειλε ότι οι τράπεζες παραβλέπουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έγιναν για τα 4500 δάνεια που δόθηκαν σε Ρομ με την εγγύηση του κράτους την περίοδο 2001 – 2004, για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 22 σε 30 χρόνια και για μείωση του ύψους των δόσεων και απαιτούν από τους δικαιούχους να πληρώνουν τις παλιές δόσεις.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους καταυλισμούς οι εκπρόσωποι των Ρομ επεσήμαναν ότι σε δέκα οικισμούς, οι περισσότεροι εξ αυτών στη Β. Ελλάδα (Κομοτηνή, Εύλαλος, Ν. Επιβάτες, Τύρναβος, Κατερίνη, Λαμία, Ασπρόπυργος, Σοφάδες, κ.α.) εδώ και δεκαπέντε χρόνια είτε κωλυσιεργούν οι υποδομές, είτε έχουν «παγώσει» μετεγκαταστάσεις σε οργανωμένους καταυλισμούς, παρότι δόθηκαν χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια και σε ορισμένες περιπτώσεις εξασφαλίστηκε και γη για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Καταγγέλθηκε επίσης, ότι αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν μόνο οικονομικά, αλλά και ρατσιστικά αίτια, αφού σε τοπικό επίπεδο αρκετά εμπόδια υψώνουν δήμαρχοι, που εκδηλώνουν απροθυμία να τους στεγάσουν στις περιοχές τους.

Σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα, οι έλληνες τσιγγάνοι διεκδικούν στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος που ζητούν από το ΕΣΠΑ για τις ατομικές επιχειρήσεις των Ρομ να έχει εξασφαλιστεί κάλυψη της επιδότησης έως 75% (όση προβλέπεται από την Ε.Ε. για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες) και σε ανάλογο ύψος να διαμορφωθούν και οι όροι του προγράμματος. Επίσης, να προβλέπεται από το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση για την ανέγερση, ή την αγορά του κτιρίου όπου θα στεγαστεί η κάθε επιχείρηση (και όχι μόνο η χρηματοδότηση για την αγορά του εξοπλισμού), ώστε να ελαφρύνεται ο επιχειρηματίας από ενοίκια και άλλα βάρη και να διαθέτει ευελιξία στην άσκηση της δραστηριότητας του.

Οι εκπρόσωποι των Ρομ πρότειναν να συσταθούν δύο επιτροπές, αποτελούμενες από θεσμικούς αντιπροσώπους των συλλογικών οργάνων των τσιγγάνων, η μια να συλλέξει τις αιτήσεις και να βεβαιώνει την ταυτότητα του αιτούντος, ανά περίπτωση και η άλλη να συντάξει τους φακέλους, ώστε να μην υπάρξουν παρατυπίες.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε η μεγάλη κάμψη των παραδοσιακών επαγγελματικών δραστηριοτήτων των Ρομ, λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ατόμων να αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.

«Ένας ολόκληρος οικισμός δεν έχει ρεύμα στον οικισμό Αγίας Σοφίας γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ» τόνισε ο εκπρόσωπος του οικισμού Παναγιώτης Σαμπάνης.

Επίσης, έγινε αναφορά στα οξυμένα προβλήματα εκπαίδευσης και περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι έλληνες τσιγγάνοι, εξ αιτίας του τρόπου διαβίωσης τους και των διαρκών μετακινήσεων τους, αλλά και στα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, που έχουν τις ρίζες τους σε φαινόμενα ανισομεταχείρησης, προκαταλήψεων, ρατσιστικών συμπεριφορών, κοινωνικού αποκλεισμού και αποκλεισμού από την αγορά εργασίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες Ρομ από την Ε.Ε. και από τη FYROM, που ανέπτυξαν τις εμπειρίες τους από τη διαβίωση των Ρομ στις περιοχές τους. Γραπτό μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αναπληρωτής διοικητής του αστυνομικού τμήματος Δεντροποτάμου, κ.α.  πηγη

  Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης