Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Αμυντική συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας - Προμήθεια S-400 και ελικοπτέρων; - Δυσθυμία Μόσχας για Αθήνα

Bookmark and Share
O πολύ γνωστός μας από τις διαπραγματεύσεις για το ΤΟΜΑ BMP-3HEL πρόεδρος της ρωσικής Ομοπσονδιακής Υπηρεσίας  για Αμυντική-Τεχνολογική Σευνεργασία Michail Dmitriyev, δήλωσε σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων πως «Η Ρωσία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Τουρκία για την πώληση στην τελευταία αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και ελικοπτέρων. Έχουμε διάφορες συζητήσεις, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε τι θα συμφωνήσει η Τουρκία» ανέφερε ο Michail Dmitriyev.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση Ρώσου αξιωματούχου που αφορά την πώληση συστήματος S-400 στην Τουρκία. Πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι πλέον η Ρωσία συζητά να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το Α/Α σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ μέχρι στιγμής αρνείτο για δύο βασικούς λόγους, ο ένας επιχειρησιακός και ο άλλος πολιτικός:

Σε ότι αφορά το επιχειρησιακό μέρος υπήρχε ανησυχία για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών των S-400, αλλά οι Τούρκοι τους δίνουν τα εχέγγυα για ασφαλή διακίνηση των απαραίτητων πληροφοριών κατά την διάρκεια της αξιολόγησης.
Γενικά η Άγκυρα έχει αφήσει τους Ρώσους να καταλάβουν ότι προτιμούν σαφώς και για οικονομικούς και για επιχειρησιακούς, αλλά και για λόγους βιομηχανικής συμμετοχής τα S-400, έναντι των Patriot PAC-3.
O δεύτερος ήταν πολιτικός λόγος: Υπήρχε – και τυπικά εξακολουθεί να υπάρχει – πολιτική δέσμευση έναντι της Ελλάδος για μη πώληση των S-400 στην Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσει η Ελλάδα για την προμήθεια ή όχι του συστήματος. Οι συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ 2006-2008 για την προμήθεια των S-400 δεν φαίνεται να καταλήγουν πουθενά.
Ενώ αντίθετα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εθνικής άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στην Μόσχα 30-31 Μαρτίου, συζητήθηκε τόσο το διακρατικό πρόγραμμα προμήθειας BMP-3HEL, όσο και η προμήθεια SHORADS Τοr-M2, αλλά και ένα τρίτο κρίσιμο στρατηγικά οπλικό σύστημα το οποίο αποκαλύπτεται στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί στην ερχόμενη Δευτέρα 17/05, εν τούτοις δεν υπήρξε από ελληνικής πλευράς καμία συζήτηση για τα S-400.
Για τα ελικόπτερα ανάλογη συζήτηση γίνεται για την τεράστιο πρόγραμμα των 126 μεταφορικών ελικοπτέρων που θα συζητήσει την Τρίτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ (αυτοί δεν «ντρέπονται να αγοράζουν όπλα», όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος). Η Ρωσία δίνει πλήρες πακέτο βιομηχανικής συμμετοχής. Δε αποκλείεται να συζητηθεί και η πώληση επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52 Kamov ή Μil Mi-28, ως ενδιάμεση λύση στο πρόγραμμα του Τ-129 που φαίνεται να καθυστερεί.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις προθέσεις ακύρωσης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και γενικότερα τις στενές σχέσεις που έχουν συνάψει εντός μόλις 10 μηνών από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, η Ρωσία και η Τουρκία σηματοδοτούν έναν στρατηγικό κίνδυνο για την Ελλάδα που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αντιμετωπίσει.
Η Μόσχα είναι ιδιαίτερα χολωμένη με την ελληνική αναβλητικότητα στο θέμα της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας (προμήθεια των BMP-3HEL, κυρίως, αλλά και ουσιαστική αχρήστευση των ΖUBR, καθυστερήσεις στην βολή των S-300PMU1 κλπ) και δεν διστάζει να το δείξει. Μάλιστα στο θέμα των BMP-3HEL δεν αποκλείεται να δούμε και πολύ δυσάρεστες για τα ελληνικά συμφέροντα, κινήσεις από ρωσικής πλευράς, που κατηγορούν την Ελλάδα για "ουσιαστική αθέτηση κρατικής υπογραφής" λόγω των ατέρμονων διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Αμυντική-Τεχνολογική Συνεργασία κος Mikhail Dmitriyev  δήλωσε πως η Ρωσία θα προμηθεύσει τη Συρία με αναβαθμισμένα μαχητικά MiG-29, αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Pantsir και TOMA ΒΜP-3, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν τις επίσημες επισκέψεις του Ρώσου πρόεδρου Medvedev στη Δαμασκό και την Άγκυρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης