Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Υπό άκρα μυστικότητα η Συνέλευση των Επισκόπων

Bookmark and Share
Κάτω από άκρα μυστικότητα διεξάγεται η Συνέλευση των Ορθόδοξων Επισκόπων των διαφόρων Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Κεντρικής Αμερικής, στο ξενοδοχείο «Helmsley Park Lane Hotel» της Νέας Υόρκης, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.
Κατ’ εντολή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου η Συνέλευση είναι κλειστή στον Τύπο, ενώ υπάρχει δέσμευση εν είδει όρκου να μη μιλήσει ουδείς στα Μέσα Ενημέρωσης, παρά να αρκεστούν στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί στο τέλος των εργασιών της Συνέλευσης.
Η Συνέλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, Παρασκευή, με τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ελληνορθόδοξο Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.
Συμμετέχουν περί τους 56 Επισκόπους, τα έξοδα των οποίων καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών τους εισιτηρίων, ακόμα και των κόμιστρων των ταξί από τα αεροδρόμια προς το ξενοδοχείο, όπως απεκάλυψε πρόσφατα ο «Εθνικός Κήρυξ».
Καλύπτονται δε με ειδικές χορηγίες της «Ηγεσίας των 100» και άλλων πηγών, ενώ δεν κατέστη γνωστό το συνολικό ύψος των εξόδων της Συνέλευσης αυτής.
Ο Μητροπολίτης Τορόντο και παντός Καναδά Σωτήριος δεν συμμετέχει στη Συνέλευση, όπως ανέφερε ο ίδιος στην χτεσινή του συνέντευξη στον «Ε.Κ.».
Εν τω μεταξύ, ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος για την Συνέλευση φοβούμενος πιθανές συμμαχίες, εκπλήξεις ή και αιφνιδιασμούς από Επισκόπους που συμμετέχουν σ’ αυτή, ιδιαίτερα γύρω από το θέμα της Ορθόδοξης Διασποράς και Αυτοκεφαλίας, έπειτα από τα όσα είπαν στις συνεντεύξεις τους ο Μητροπολίτης Φίλιππος της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής και ο Μητροπολίτης Ιωνάς της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική, γνωστής ως OCA.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κάλεσε πριν από την επίσημη έναρξη της Συνέλευσης τους ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με τους οποίους είχε ιδιαίτερη σύσκεψη ενημερωτικού και συντονιστικού περιεχομένου για την τακτική και τη μεθόδευση που θα ακολουθούσε στην Συνέλευση, στους οποίους μάλιστα άφησε να διαφανεί η ανησυχία του.
Από όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» η πρώτη μέρα τουλάχιστον της Συνέλευσης κύλησε ομαλά παρά τα λεχθέντα του Ρουμάνου Επισκόπου και τα όσα επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της Συνέλευσης, ο Μητροπολίτης Φίλιππος της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το θέμα της κατάστασης στην Διασπορά, τα οποία είχε αναφέρει εκτενώς στην συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» την Παρασκευή 21 Μαΐου 2010, στην οποία είχε τονίζει ότι «δεν υπάρχει Διασπορά».
Η Συνέλευση ξεκίνησε με προσευχή που ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ενώ ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του, στην οποία αφού αναφέρθηκε στην πρόσφατη γιορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, διαβίβασε τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κάνοντας μνεία στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στη Ρωσία.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στην διατύπωση των νοημάτων περί της ενότητας εν τη ποικιλία της πολιτιστικής ιδιοπροσωπείας των επί μέρους Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών. Ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «αγωνιζόμαστε για την ενότητα διότι αυτή είναι η επιθυμία του Κυρίου, αλλά η ποικιλία και η διαφορετικότητα δεν πρέπει να μας φοβίζουν» και συμπλήρωσε «είναι δώρα τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη δόξα του Θεού». Είπε ακόμα πως «η ενότητά μας δεν μπορεί να υπάρχει για να καταστρέφει μία τέτοια διαφορετικότητα, αλλά μάλλον η ενότητά μας να ανθεί ως αποτέλεσμα της φυσικής μας ποικιλότητας της γλωσσικής, πολιτιστικής ή εθνικής» και διερωτήθηκε, λέγοντας «μήπως αυτή ακριβώς δεν είναι η κατάσταση στην παγκόσμια Ορθοδοξία σήμερα;».
Ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε πως «φυσικά προβλήματα σχετικά με την ενότητα ή τη διαφορετικότητα ή και τα συναμφότερα υπήρχαν πάντοτε στην Εκκλησία, αρχίζοντας ήδη από την εποχή των Αποστόλων, όπως μαρτυρεί το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων. Αυτή είναι μία έγκυρη επισήμανση για μας σήμερα».
Αναφορικά με τον όρο Διασπορά, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε, πως «ο όρος ‘Διασπορά’ δεν χρησιμοποιείται με καμία υποτιμητική έννοια, αλλά μάλλον είναι απλώς μία περιγραφή των τόπων όπου δεν υπάρχει μία Αυτοκέφαλη ή Αυτόνομη Εκκλησία η οποία να διοικεί όλους τους Ορθόδοξους που ζουν εκεί».
Φώτο: Πανάγος

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης