Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας σκοντάφτει στον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία!

Bookmark and Share
 


Εγκαινιάζεται το απόγευμα της Δευτέρας (17/5/10), το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου. Το κτίριο φιλοξενεί περί τις 3.000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), που προέρχονται από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφές της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου και στην ύπαιθρο χώρα.
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σάμο
Εγκαινιάζεται το απόγευμα στο Πυθαγόρειο της Σάμου το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.
Με συντονισμένες προσπάθειες και με τη βοήθεια επιστημόνων από διάφορους κλάδους (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, γεωτεχνικούς, συντηρητές, κτλ) οικοδομήθηκε ένα σύγχρονο κτήριο 2.500 τετραγωνικών με άνετους εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες και με μια μεγάλη αρχαιολογική έκθεση επιλεγμένων αντικειμένων.
Το σύγχρονο αυτό κτήριο του μουσείο ικανοποιεί τις σημερινές μουσειολογικές ανάγκες και φιλοξενεί περίπου 3000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.) τα οποία προήλθαν από συστηματικές ανασκαφές στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου.
Μέσα από τα αντικείμενα της έκθεσης επιχειρείται η παρουσίαση της ιστορικής πορείας της αρχαίας πόλης και υπαίθρου από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια ανάδειξης της καίριας θέσης του νησιού στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα ακόμα.
Μέσα από τα εκθέματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου θα παρουσιάζονται στους επισκέπτες τόσο η ιστορία του τόπου όσο και ο μοναδικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε σ’ αυτή τη γωνιά της Ιωνίας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου είναι τοποθετημένο κοντά σε έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου αλλά και της σύγχρονης πόλης του Πυθαγορείου και αναμένεται να φέρει την ανάλογη ανάπτυξη στις γύρω περιοχές.
Επιπλέον, μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος αλλά και του νεοϊδρυθέντος Βυζαντινού Μουσείου στον Πύργο Λυκούργου Λογοθέτη, η Σάμος έχει πλέον τη δυνατότητα να επιδείξει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο στους επισκέπτες της τη σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά από τους πρώιμους χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης