Δέκα πέντε μητροπολίτες ελληνικής καταγωγής καλούνται να προσέλθουν ενώπιον των ληξιαρχικών αρχών για συνέντευξη προκειμένου στην συνέχεια να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα και να αποκτήσουν την δυνατότητα να ζήσουν μόνιμα στην γείτονα και να διεκδικήσουν ακόμη και την ανάδειξη τους στον Πατριαρχικό θρόνο.
"Πρόκειται για μια ιστορική κίνηση λαμβάνοντας κανείς υποψιν του ότι πριν από μερικές δεκαετίες γινόταν αφαίρεση της τουρκικής υπηκοότητας από ιεράρχες που ζούσαν στην Τουρκία" δηλώνει στο "Βήμα" ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ ο οποίος καλείται εντός των επομένων εικοσιτετραώρων να προσέλθει ενώπιον των εκπροσώπων της Τουρκίας.
Με τον τρόπο αυτό, προσθέτει," σημειώνεται μια προσέγγιση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και το βήμα αυτό αποτελεί καρποφορία και δικαίωση των μακροχρόνιων προσπαθειών του Οικουμενικού Πατριάρχη για την εξασφάλιση του μέλλοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ιστορική του έδρα".
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απεστάλη ο κατάλογος που περιλαμβάνει τα ονόματα των δεκαπέντε ιεραρχών οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι έλληνες υπήκοοι ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν και ορισμένοι όπως ο Μητροπολίτης Αυστρίας που φέρει και την αυστριακή υπηκοότητα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ιεράρχες που καλούνται να δώσουν συνέντευξη προέρχονται από τις μητροπόλεις της Κρήτης οι: Ιεραπύτνης κ. Ευγένιος, Πέτρας κ. Νεκτάριος, Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας και Κίσσαμου κ. Αμφιλόχιος.
Από τις μητροπόλεις του Πατριαρχείου στην Δωδεκάνησο κλήθηκαν σε συνέντευξη οι μητροπολίτες: Καρπάθου κ. Αμβρόσιος, Σύμης κ. Χρυσόστομος.
Από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης οι Μητροπολίτες Ιταλίας κ. Γεννάδιος και Αυστρίας κ. Μιχαήλ.
Από την Αμερική οι Μητροπολίτες Μπουένος Αιρες κ. Ταράσιος και Δαρδανελίων κ. Νικήτας οι οποίοι είναι υπήκοοι Ηνωμένων Πολιτειών.
Από την Ασία ο πρώην Μητροπολίτης Κορέας και σημερινός Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος και από την Ωκεανία ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος.
Η διαδικασία ενώπιον των ληξιαρχικών αρχών αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και οι ιεράρχες διεκδίκησαν την υπηκοότητα μετά απο σχετική επιστολή που τους απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στα τέλη του περασμένου έτους.
Στην συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για ιεράρχες που έχουν είτε την ελληνική υπηκοότητα είτε την ελληνική ιθαγένεια.
Αξίζει να σημειωθεί οτι την περασμένη βδομάδα ο ίδιος ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αθήνα δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και "είπαμε οτι θα ζητήσουμε από τους υποψηφίους Πατριάρχες, να αποταθούν στο Υπουργείο, για να αποκτήσουν την τουρκική ιθαγένεια".
Και χθες ενημερώθηκαν όλοι οι μητροπολίτες να προσέλθουν ενώπιον των αρμόδιων αρχών.
Η κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε αισιοδοξία στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος σε εικοσιτέσσερις ώρες αναχωρεί για την Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μετά από 17 ολόκληρα χρόνια μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Ντιμίντρι Μεντβιέντεφ και τον πρωθυπουργό κ. Βλάντιμιρ Πούτιν.
Όπως επισημαίνεται απ΄ άλλες τις πλευρές οι 15 πρώτοι ιεράρχες που κλήθηκαν να δώσουν συνέντευξη εκτιμούν οτι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα λάβουν την τουρκική υπηκοότητα.
Έτσι θα έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης του Πατριαρχικού θρόνου στην ιστορία του οποίου τους τελευταίους αιώνες μόνον ο μακαριστός Αθηναγόρας μπόρεσε να εκλεγεί Οικουμενικός Πατριάρχης το 1948 υπό την πίεση του τότε Αμερικανού Προέδρου Τρούμαν.
Το αλίευσα ΕΔΩ