Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η «ναυμαχία» της Γάζας αρχίζει

Bookmark and Share
 
ΥΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ 700 ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ, ΑΠΟ 50 ΧΩΡΕΣ, ΣΕ 9 ΠΛΟΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΡΟΤΑ ΤΗΝ... ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Αντιμέτωποι με... ναυμαχία απειλών και φραστικών διαξιφισμών βρίσκονται οι κάπου 700 ακτιβιστές από 50 χώρες που ταξιδεύουν ήδη με ρότα προς τη Λωρίδα της Γάζας, επιβάτες και πλήρωμα στα εννέα πλοία του «Freedom Flotilla», του στολίσκου από την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Τουρκία που φιλοδοξεί να μεταφέρει μήνυμα ελευθερίας μαζί με πάνω από 5.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τον 1,5 εκατομμύριο αποκλεισμένο παλαιστινιακό πληθυσμό.

Δεν θα προσεγγίσουν καν τις ακτές της Γάζας, απειλεί το Ισραήλ, ταυτίζοντας το διεθνές εγχείρημα των πλοίων του Στόλου της Ελευθερίας, του Free Gaza Movement, με εκστρατεία υποστήριξης στη Χαμάς. Εχει οργανώσει ήδη ναυτική επιχείρηση για να σταματήσει τον στολίσκο στα διεθνή ύδατα της νοτιοανατολικής Μεσογείου και να συλλάβει τους επιβαίνοντες ακτιβιστές. Ειδική μοίρα από 30 πλοία διαφόρων τύπων του ισραηλινού ναυτικού έχει συσταθεί. Ηδη, αρκετά από αυτά έχουν αποπλεύσει από το λιμάνι του Ασντότ στο νότιο Ισραήλ και περιπολούν στα ανοιχτά. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει φροντίσει και για τη... φιλοξενία των εκατοντάδων ανθρώπων που προτίθεται να συλλάβει (!). Ετοιμες είναι και οι προκάτ στρατιωτικές εγκαταστάσεις ειδικού χώρου μαζικής κράτησης, επίσης στο Ασντότ.

«Δεν θέλουμε σύγκρουση...»
«Δεν πάμε να συγκρουστούμε με το ισραηλινό ναυτικό, αλλά για να στείλουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να άρουμε τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό», είπε χθες ο υπεύθυνος της ελληνικής αποστολής, καθηγητής Βαγγέλης Πισίας.

Ομως, ένα ακόμα επεισόδιο διπλωματικής έντασης Τουρκίας - Ισραήλ είναι πιθανό, αφού τρία από τα πλοία φέρουν την τουρκική σημαία και έχουν αρματωθεί από την οργάνωση Insani Yardim Vakfi (ΙΗΗ - Ιδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) της οποίας κύριος χρηματοδότης είναι το κυβερνών ΑΚΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για σαφείς λόγους προπαγάνδας, αφίσες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίπλα στον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχουν μοιραστεί και αναρτηθεί στα ισραηλινά πολεμικά πλοία. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν εντάσεις, πιστεύουμε ότι το Ισραήλ όπως και τα μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων θα συμπεριφερθούν συνετά», δήλωσε ο Μεχμέτ Νταβούτογλου.

«Το Ισραήλ είναι φανερά εναντίον όλων των διεθνών κινημάτων αλληλεγγύης», σχολίασε ο Φάουζι Μπαρχούμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία απηύθυνε χθες έκκληση για σχηματισμό εθνικής επιτροπής υποστήριξης για την προσέγγιση του στολίσκου στο λιμάνι της Γάζας.
(Πηγές: ΑΠΕ, «Hurriet», «Haaretz», Ma'anNewsAgency,www.ynetnews.com,www.freegaza.org)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης