Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την πρώτη εθνική άσκηση αντιμετώπισης ηλεκτρονικού πολέμου, που διοργανώνει η αρμόδια υπηρεσία του ΥΕΘΑ.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο αυτή τη φορά είναι ότι η ΔΙΚΥΒ κατάφερε έπειτα από συστηματική και αθόρυβη δουλειά να ευαισθητοποιήσει και να προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αριθμού υπουργείων, υπηρεσιών και οργανισμών, οι οποίοι προσδίδουν μία νέα διάσταση στη σημαντική αυτή άσκηση με τη μαζική συμμετοχή τους. Όπως είχε αναφέρει ο «ΚτΕ« στο προαναφερθέν φύλλο του, στην άσκηση συμμετέχουν τα εξής υπουργεία, υπηρεσίες και φορείς:
ΕΥΠ, υπουργείο Εξωτερικών, υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπουργείο Οικονομικών/ΓΤΠΣ, ΕΛ.ΑΣ. (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), Γενική Γραμματεία Υπουργείου Υποδομών, Γενική Γραμματεία Πολπτκής Προστασίας, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Κέντρο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΤΕΙ Αθήνας, Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστπούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, ΑΤΕΙ θεσσαλονίκης και Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Η είδηση, όμως, που τάραξε τα νερά ήταν η πρόσφατη δήλωση συμμετοχής στην άσκηση (μέσω εγγράφου του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη) του «opengov», με αποτέλεσμα να γίνει επιτέλους αντιληπτό στο ΥΠΕΘΑ ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει και να αρχίσουν ορισμένοι να φροντίζουν να ενημερωθούν για το θέμα.
Ποιοι εξαιρούνται.
Από την κατάσταση αυτή εξαιρούνται ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος, έπειτα από μία ενημέρωση που είχε για το έργο της ΔΙΚΥΒ από το προηγούμενο διευθυντή της, κ. Δ. Αντωνόπουλο, πρότεινε από τον περασμένο χρόνο την επιχειρησιακή αναβάθμιση αυτής της τόσο ζωτικής για την ασφάλεια της χώρας διευθύνσεως, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Εξαιρούνται επίσης οι αρχηγοί του ΓΈΣ και του ΓΕΑ, οι οποίοι φαίνεται να είναι και οι μόνοι εκ των αρχηγών που αντελήφθησαν τη σημασία του κυβερνοπολέμου (της πλέον χαμηλού κόστους μορφής πολέμου, με δυσανάλογα προς το κόστος του αποτελέσματα) και υποστηρίζουν από καιρό διακριτικά, αλλά ουσιαστικά το έργο της ΔΙΚΥΒ στα μέτρα των δυνατοτήτων τους.
Στην προώθηση της κυβερνοάμυνας της χώρας, ουσιαστική ήταν επίσης η συμβολή τεσσάρων καθηγητών πανεπιστημίου οι οποίοι, από τις θέσεις που κατέχουν μπόρεσαν να παράσχουν ουσιαστική υ υποστήριξη στο έργο της ΔΙΚΥΒ, και συγκεκριμένως των κ. Στέφανου Γκρίτζαλη (ειδικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), Διομήδη Σπινέλη (γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Υπουργείου Οικονομικών), Σωκράτη Κατσίκα (γενικός γραμματέας Επικοινωνιών, υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) και Δημήτρη Γκρίτζαλη (καθηγητής Ασφάλειας στην Πληροφορική και σης Επικοινωνίες, Τμήμα Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Το νερό στ’αυλάκι.
Στην τελική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τρίτη από τη ΔΙΚΥΒ, η οποία έκανε μία άριστα οργανωμένη παρουσίαση του τρόπου διεξαγωγής της ασκήσεως, το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια όλων των συμμετασχόντων έδωσαν την εντύπωση ότι το θέμα της κυβερνοάμυνας άρχισε επιτέλους να μπαίνει σε κάποιο δρόμο. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ήταν αυτή τη φορά η συμμετοχή και κυρίως η στάση της ΕΥΠ στην τελευταία σύσκεψη, αποτέλεσμα προφανώς της αλλαγής του επικεφαλής της αρμόδιας διευθύνσεως, ο οποίος επέδειξε μία τελείως διαφορετική στάση στο όλο θέμα.
Η αλλαγή αυτή ελπίζεται ότι θα ανοίξει επιτέλους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ της ΔΙΚΥΒ και της ΕΥΠ, για να σταματήσει μία απαράδεκτη αντιδικία που μόνο ζημίες προκαλούσε στην άμυνα και στην προστασία της χώρας από την πλέον ύπουλη και καταστροφική μορφή πολέμου. Εξ όσων γνωρίζουμε, η ΔΙΚΥΒ όχι μόνο δεν έχει καμία αντίρρηση για συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα αλλά είναι πρόθυμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, υπό τη μορφή κυρίως της τεχνογνωσίας που συσσώρευσε, έχοντας ασχοληθεί, όχι θεωρητικά αλλά «εττ1 έργω*, αρκετά χρόνια πριν η ΕΥΠ αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι πραγματικά συμβαίνει στον χώρο και αποφασίσει (πρόσφατα) να κινητοποιηθεί.
Άθλος.
Το γεγονός ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της κυβερνοάμυνας έγινε ή πάει να γίνει είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και αποτελεί έναν πραγματικό άθλο για τα στελέχη της ΔΙΚΥΒ, που, με μόνο τους κίνητρο την ευαισθησία τους για την άμυνα της χώρας, με πολύ μεράκι, φιλότιμο και ξενύχτια, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εδώ που έφτασαν. Από εδώ και πέρα, η ευθύνη για τη συνέχεια της προσπάθειας ανήκει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, η οποία εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει ζητήσει ακόμη μία παρουσίαση του όλου θέματος της κυβερνοάμυνας από τη ΔΙΚΥΒ και φυσικά μάλλον δεν έχει ενημερωθεί ακόμη ότι η ζωτική αυτή υπηρεσία στην ουσία δεν έχει ακόμη προϋπολογισμό.
Αρκεί να αναφερθεί ότι για τις ανάγκες της ασκήσεως η ΔΙΚΥΒ ζήτησε από το ΓΕΕΘΑ το ποσόν των 11.000 ευρώ και το τελευταίο, μέσω του υπαρχηγού του αντιστράτηγου (Τθ) κ. Σ. Ξιφαρά, ενέκρινε μόλις… 2.000.
Ίσως γιατί το μόνο που κατάλαβε από την άσκηση αυτή ήταν ότι, με τόσο κόσμο και υπηρεσίες που θα ελάμβαναν μέρος, η ΔΙΚΥΒ θα έπρεπε να τους προσφέρει και κανένα σάντουιτς. Είπαμε να κάνουμε οικονομία, αλλά όχι να φτάνουμε και στα όρια της γελοιότητας…
Εφημερίδα: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – ΣΕΛ.32 (08.05.2010)
Το αλίευσα ΕΔΩ