Εγκαινιάζουμε την σειρά βιβλία που διάβασα, με το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χολέβα ¨ ἡ Ἑλληνορθόδοξη Παιδεία ¨ .
Ένα βιβλίο ευχάριστο στην ανάγνωση, που ενημερώνει τ ον Έλληνα για τα τεκταινόμενα στον κόσμο της παιδεία και ειδικά σε σχέση με την ορθοδοξία μας, την γλώσσα και έννοια της πατρίδας. Χρήσιμο στον καθένα από εμάς για να απαντάμε στους τυχόν ψευτοπροοδευτικούς Έλληνες, που αποδεικνύονται αμαθείς ή καλλίτερα εμπαθείς με τις έννοιες Ορθοδοξία, πατρίδα, ελληνική γλώσσα (και μάλιστα πολυτονική).
Ενδεικτικά σημεία του βιβλίου για να κεντρίσω το ενδιαφέρον σας:
Γρηγόριος ο Ε΄
….. Μάλιστα στον Ύμνο (Εις την Ελευθερίαν) ο Σολωμός πιστοποιεί –βασισμένος στις πληροφορίες που είχε –ότι ο Πατριάρχης ευλογούσε την Εθνεγερσία. Δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι η μαρτυρία του θα ήταν χρήσιμη σήμερα για να αποστομώσει εκείνους που βεβήλωναν την μνήμη και την αγωνιστικότητα του Γρηγορίου του Ε΄.
Μονοτονικό
…… Ψηφίστηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες μόνο από 20 βουλευτές που είχαν απομείνει………
……..προ 15 ετών στην Ιαπωνία και στην Κορέα συζητήθηκε η ιδέα να καταργηθούν τα ιδεογράμματα και να εισαχθεί το λατινικό αλφάβητο. ….
……. Μετά από μελέτη δύο ετών η Επιτροπή κατάληξε στο συμπέρασμα ότι ο κόπος, τον οποίον καταβάλουν τα παιδιά για να μάθουν τα ιδεογράμματα στις δύο πρώτες τάξεις του σχολείου αποτελεί τη βάση του οικονομικού θαύματος της Άπω Ανατολής. ….
¨Εκσυγχρονισμός¨ σχολικών βιβλίων
Οι προπαγανδιστικοί στόχοι αυτής της αντίληψης εντοπίζονται σε τρία σημεία:
α) Να διαγραφεί από την Ιστορία μας οτιδήποτε θα μπορούσε να ενοχλήσει του Τούρκους,………….
β) Να μην προβάλλουμε τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, το μαρτύριο, την εθνική αγωνιστικότητα, …….
γ) Να διαγράψουμε πλήρως κάθε αναφορά στον εθνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο του Ορθόδοξου κλήρου……………….
Καλή ανάγνωση.