Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Έρχεται η νέα Ελληνική Χωροφυλακή;


ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Το σημερινό επεισόδιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 43χρονου αστυνομικού Ηλία Κωστένη, πατέρα ενός 12χρονου κοριτσιού κατέδειξε ακόμα μια φορά την ανάγκη επανασύστασης της Ελληνικής Χωροφυλακής. Δηλαδή ενός ημιστρατιωτικού σώματος ικανού για την φύλαξη των συνόρων στις περιοχές που δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και γενικότερα στην ύπαιθρο.
Μετά την επεισοδιακή καταδίωξη των Αλβανών κακοποιών τον περασμένο Ιούνιο, όταν επιστρατεύθηκε ακόμα και η ειδική μονάδα του ΛΣ/Ακτοφυλακής για να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των δραπετών των φυλακών Τρικάλων, αυτή η ανάγκη έγνε ακόμα πιο επιτακτική.
Υπάρχει ένας κατ'αρχήν σχεδιασμός: Σύμφωνα με αυτόν, η νέα Χωροφυλακή θα χωρίζεται σε δύο μέρη. Στη Στατική, που θα περιορίζεται στην εκτέλεση των τυπικών αστυνομικών καθηκόντων, όχι πολύ διαφορετικών από τα σημερινά της Αστυνομίας, και την Κινητή Χωροφυλακή, που θα είναι οργανωμένη σε στρατιωτικά πρότυπα και θα αποτελείται από μονάδες με γεωγραφικό τομέα ευθύνης και άλλες που θα επιχειρούν σε ολόκληρη την επικράτεια.
Στις αρμοδιότητές της θα περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, η ευρύτερη συμμετοχή στην εθνική άμυνα, η ασφάλεια των μετόπισθεν, η πολιτική άμυνα και προστασία, ο έλεγχος και η φύλαξη των συνόρων, η συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις και η διεθνής εκπροσώπηση της χώρας, καθώς και η φύλαξη ευαίσθητων στόχων και υποδομών εν καιρώ ειρήνης.
Ο εξοπλισμός της προβλέπεται, πέρα από τα κλασικά πιστόλια, να περιλαμβάνει ευρεία γκάμα φορητού οπλισμού, όπως πολυβόλα, τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή, σύγχρονα περιπολικά, μοτοσυκλέτες, τζιπ, ημιφορτηγά και οχήματα κατηγορίας MRAP.
«Το μείζον είναι η λήψη πολιτικής αποφάσεως σε ανώτατο επίπεδο για την επανασυγκρότηση της Χωροφυλακής ή έστω τη δημιουργία ενός αστυνομικού σώματος με στρατιωτική δομή και πειθαρχία, για να μπορεί να δρα στην ύπαιθρο. και όχι ποια θα είναι η οργανική του σχέση με την ΕΛ.ΑΣ.», σημειώνει απόστρατος πλέον ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, με πολύ σημαντική εμπειρία.
Η Ελληνική Χωροφυλακή ήταν το πρώτο στρατιωτικό σώμα της νεότερης Ελλάδος. Συγκροτήθηκε μετά την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της χώρας το 1828, είχε Πολεμική Σημαία που είχε τιμηθεί με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, ενώ το προσωπικό της είχε μπει πρώτο στην απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη, στο Αργυρόκαστρο. και έφτασε μέχρι τα βάθη της Μικρασίας, μαζί με τον Ελληνικό Στρατό.
Το 1984, η Χωροφυλακή θυσιάστηκε για να κτίσει "αριστερό" προφίλ η τότε κυβέρνηση και να υπηρετήσει ιδεοληψίες δεκαετιών της Αριστεράς.
Και το διάδοχο σχήμα λεγόταν - τι ιστορική ειρωνεία - ΕΛΑΣ! Δηλαδή την ιστορική Xωροφυλακή, την διαδέχθηκε ένας οργανισμός ασφαλείας με τπν τίτλο αυτού ου η Χωροφυλακή είχε κατανικήσει στον Εμφύλιο....
Αποτέλεσμα, όσες φορές στο παρελθόν, χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις εκτός αστικών όγκων, η ΕΛ.ΑΣ. δεινοπάθησε κυριολεκτικά να πετύχει τον στόχο της.
Η τελευταία της επιχείρηση εναντίον των Αλβανών δραπετών απέδειξε με τον πιο αυταπόδεικτο τρόπο την ανάγκη επανασυγκροτήσεως της Χωροφυλακής, όπως αντίστοιχα Σώματα υπάρχουν σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ιταλία οι Καραμπινιέροι, στη Γαλλία η Ζανταρμερί, στην Ισπανία η Γκουάρντια Θιβίλ κ.λπ. Ακόμα και στην Τουρκία η Στρατοχωροφυλακή τους (Τζαντάρμα) είναι Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων, με στρατονομικά καθήκοντα και στο εσωτερικό υπεύθυνη για την τήρηση της τάξεως στην ύπαιθρο, ενώ παράλληλα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα κατά των Κούρδων.
Στην Ελλάδα, για να κυνηγήσουν τους Αλβανούς δολοφόνους-δραπέτες στέλνουν τα ΕΚΑΜ από τα αστικά κέντρα, που είναι ολιγάριθμα, άριστα εκπαιδευμένες για επιχειρήσεις αντιτρομοκρατικές, κυρίως σε αστικό περιβάλλον, και ιχνηλάτες - συνοριοφύλακες από τον Έβρο, για να δράσουν σε μια περιοχή που δεν γνωρίζουν!
Ζητούν και τη βοήθεια των Ε.Δ. σε «τεχνικά θέματα», γιατί η κανονική συμμετοχή αστυνομικών με στρατιωτικούς δεν επιτρέπεται σε επιχειρήσεις, καθώς και τη βοήθεια της επίλεκτης ΜΥΑ/ΛΣ, κάτι που μόνο με μια ακραία «διασταλτική» ερμηνεία της πραγματικής αποστολής του προσωπικού του ΛΣ/Ελληνικής Ακτοφυλακής μπορεί να δικαιολογηθεί. Να επιχειρούν, δηλαδή, οι λιμενικοί στα απάτητα ορεινά μονοπάτια της Στερεάς και της Ηπείρου.
Και επί τη ευκαιρία, να τεθεί και ένα κρίσιμο ερώτημα: Πoύ βρίσκεται η πολεμική σημαία της Ελληνικής Χωροφυλακής; Γιατί εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει πουθενά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης