Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η Ισλανδία “κουρεύει” τα στεγαστικά δάνεια των πολιτών – Γιατί δεν την μιμείται και η Ελλάδα;

ISLANDOS-PROTHYPOURGOS01-30NOVEMBER2013 Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο για την ελάφρυνση των χρεών των νοικοκυριών που έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια, η οποία θα φθάνει μέχρι λίγο παραπάνω από τα 24.000 ευρώ για το καθένα από αυτά.
Το σχέδιο αυτό ήταν η κύρια υπόσχεση του (κεντρώου) Κόμματος της Προόδου του πρωθυπουργού Σιγκμουντούρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, νικητή των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου με τον συντηρητικό σύμμαχό του, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.

Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση συνασπισμού παρουσίασε τα μέτρα, εκτιμώμενου κόστους 150 δισεκατομμυρίων κορωνών (άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ) για τέσσερα χρόνια.

Το κυριότερο μέτρο είναι η μείωση του κεφαλαίου του δανείου για τα νοικοκυριά που πήραν στεγαστικό δάνειο διασυνδεδεμένο με τον πληθωρισμό (που είναι η πλειονότητα των περιπτώσεων) ανεξαρτήτως εισοδήματος. Αυτή η ελάφρυνση των δανείων, που εξαρτάται από το ύψος του δανειζόμενου ποσού, έχει ανώτατο όριο τα τέσσερα εκατομμύρια κορώνες (24.000 ευρώ).

Στην πράξη, οι τράπεζες στην Ισλανδία χορηγούσαν μόνο δάνεια διασυνδεμένα με τον πληθωρισμό πριν από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008. Η βαθιά χρηματοπιστωτική κρίση που πέρασε η χώρα είχε ως αποτέλεσμα την καταβύθιση της ισλανδικής κορώνας, τροφοδοτώντας έναν πληθωρισμό που εκτόξευσε στα ύψη τα χρέη των νοικοκυριών.

“Τώρα, τα δάνεια των νοικοκυριών ισοδυναμούν με το 108% του ΑΕΠ, που είναι υψηλό σε διεθνές επίπεδο (..). Το μέτρο θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα ενθαρρύνει την αποταμίευση”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τη χρηματοδότηση του σχεδίου.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρωθυπουργός είχε πει πως το σχέδιο δεν αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος. Αρχικά είχε υποσχεθεί μια αφαίμαξη των ξένων πιστωτών των ισλανδικών τραπεζών, κάτι που πολλοί οικονομολόγοι είχαν θεωρήσει ανεφάρμοστο, στη συνέχεια είχε αφήσει να πλανάται η αβεβαιότητα σχετικά με την πηγή των απαραίτητων πόρων.

Η ελάφρυνση των δανείων αναμένεται να αρχίσει “προς τα μέσα του 2014″, διευκρίνισε η κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA
Read more: http://mignatiou.com/?p=17030#ixzz2mCx2eJlm
 
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης