Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ρωσία: Βουλευτής ζητά την Συνταγματική κατοχύρωση της Ορθοδοξίας ως βάσης του Έθνους

Κίνηση για την Συνταγματική κατοχύρωση του κράτους ως Ορθόδοξου Χριστιανικού γίνεται στην Ρωσία. 
 
H κεντροαριστερή πολιτικός Elena Mizulina και μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, που είναι γνωστή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των αγέννητων παιδιών αντιτιθέμενη σθεναρά στις αμβλώσεις και έχει έρθει σε έντονες διενέξεις με τους ηγέτες της κοινότητας των ομοφυλόφιλων (LGBT),
 
πρότεινε πρόσφατα την τροποποίηση του Συντάγματος δίδοντας έμφαση στον διευρυμένο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.
 
Η Mizulina δήλωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για την προστασία των Χριστιανικών αξιών, ότι το Σύνταγμα της Ρωσίας θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικό προοίμιο που να αναφέρει ότι «η Ορθοδοξία αποτελεί την βάση της εθνικής και πολιτισμικής μοναδικότητας της Ρωσίας».
 
Η κίνηση έλαβε υποστήριξη από πλείστους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη συνεδρίαση που εκπροσωπούσαν την πλειονότητα του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας.
 
Το υφιστάμενο Σύνταγμα οριοθετεί το ρωσικό κράτος ως κοσμικό. Τέσσερις θρησκείες – Χριστιανισμός, ισλαμισμός, ιουδαϊσμός και βουδισμός καλούνται ορισμένες φορές ως «παραδοσιακές» στα κυρίαρχα ΜΜΕ και σε δηλώσεις πολιτικών, χωρίς ωστόσο να υφίσταται νομική βάση για τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.
 
Το 2012 ο νομοθέτης Sergey Baburin πρότεινε επίσης την επίσημη αναφορά και έμφαση της Ορθοδοξίας στο ρωσικό Σύνταγμα.
 
O Baburin δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γεωργίας και να υπερτονίσει τον ρόλο της Εκκλησίας στην ιστορία του έθνους, με την παράλληλη προστασία της ισότητας και της ελευθερίας όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων.  
 
Η κίνηση του Baburin δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη ώστε να υιοθετηθεί.
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ερευνητικό κέντρο Levada στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, πάνω από το 70% των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας δηλώνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
 
Το 44% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι η Ορθοδοξία αποτελεί την επίσημη θρησκεία της χώρας, ενώ παράλληλα το 56% συμφώνησαν στη δήλωση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας διετέλεσε μείζονα ρόλο στην ιστορική πορεία του ρωσικού κράτους.
 

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης