Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

” Πετρέλαιο αξίας 60 δισ. ευρώ στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. “

Κύπρος μας  ΑΟΖ
Η χρυσαφένια Κύπρος μας!
Αυτό, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» δείχνουν οι λεπτομερείς τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο τεμάχιο του οικοπέδου 12, που διαχειρίζονται οι εταιρείες Noble, Delek, Avner.
Η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Απρίλιο, ωστόσο η κύρια εικόνα έχει διαμορφωθεί και οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές. Η εικόνα της σημαντικής παρουσίας πετρελαίου -πάντα οι ποσότητες αφορούν μόνο το «12»- φέρνουν και ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, αφού το πετρέλαιο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για εκμετάλλευσή του.
Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Noble ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τα μέχρι τώρα στοιχεία με επιφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεων.
Σήμερα η Noble αναμένεται να δώσει στις ΗΠΑ, σημαντικά νέα στοιχεία για την Κύπρο σε συνάντηση με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου.
Ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ το δημοσίευμα, δήλωσε ότι «τώρα το σκηνικό αλλάζει, καθώς η εξόρυξη και εκμετάλλευση του πετρελαίου μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα».
Είπε επίσης ότι, αν ληφθούν αμέσως αποφάσεις η εξόρυξη του πετρελαίου μπορεί να αρχίσει σε δύο χρόνια, χωρίς να ανατρέπει το σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, για την εξόρυξη του οποίου θα απαιτηθούν τέσσερα χρόνια.
Ο Σόλων Κασίνης ανέφερε ότι μετά τα νέα δεδομένα αναμένεται να επιδειχθεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς για αγορά μεριδίου από την Νoble.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ
Κέρδος online   17/12/2013 10:16
http://www.kerdos.gr/
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ-ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12
Συμμαχία Πολιτών ΚύπρουΠρέπει να εξευρεθούν τρόποι άμεσης εκμετάλλευσης του πετρελαίου
17 Δεκεμβρίου 2013
Σε μια εποχή που η πατρίδα μας μαστίζεται από βαθιά οικονομική κρίση και κοινωνική εξαθλίωση, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι προσπαθούν να αφαιρέσουν κάθε ελπίδα από τον κυπριακό λαό, έρχονται ελπιδοφόρα μηνύματα από τις έρευνες αναφορικά με την εξεύρεση πετρελαίου στο Οικόπεδο 12.
Ήδη από τις προηγούμενες έρευνες, η Κυβέρνηση γνώριζε ότι, πέρα από το Φυσικό Αέριο,  η κυπριακή ΑΟΖ διαθέτει και σημαντικές ποσότητες πετρελαίου. Με αφορμή την επίσημη ενημέρωση της εταιρείας, καλούμε την Κυβέρνηση από κοινού με τη Noble, αλλά και με την Total, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει απευθείας στην έρευνα για πετρέλαιο να μελετήσουν το ενδεχόμενο της γρήγορης εκμετάλλευσης του πετρελαίου.
Με αυτόν τον τρόπο η Κύπρος μπορεί να έχει έσοδα σε σύντομο χρόνο και πολύ πριν από το Φυσικό Αέριο. Γιατί με τις καθυστερήσεις που έχουν επέλθει στο σχεδιασμό του τερματικού και στη χρηματοδότηση του, αλλά και στις συμφωνίες με το Ισραήλ για μεταφορά Φυσικού Αερίου στην Κύπρο , δεν αναμένεται να έχουμε σύντομα έσοδα από το Φυσικό Αέριο. Αντίθετα επειδή η εκμετάλλευση του πετρελαίου δεν χρειάζεται κάποια υποδομή μπορεί με την εξόρυξη να γίνεται άμεσα η εξαγωγή του και η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει άμεσα έσοδα.
Πρόκειται για μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Κυβέρνηση. Πρέπει να βρει τρόπους να επισπεύσει τις διαδικασίες των εταιρειών για να μπορέσει να ανασάνει η οικονομία μας και να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης και ελπίδας.

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης