Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζεται το καπέλωμα των Αλεβιτών της Θράκης από την Άγκυρα…

 
Νέα θρησκευτική τελετή των πρακτόρων της Τουρκίας στον περίφημο αλεβίτικο Τεκέ της Ρούσας…
Έχουμε ξαναγράψει και άλλοτε στο «Προξενείο-Στοπ» για την πολιτική της Άγκυρας απέναντι στους μουσουλμάνους Αλεβίτες που είναι μεν πολιτική
καταπίεσης και δίωξης εντός του τουρκικού εδάφους, αλλά καπηλείας και καπελώματος όσον αφορά τους – λιγοστούς βέβαια πλέον -απομείναντες στην ελληνική Θράκη. Πράγμα που φυσικά συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, με την καπηλεία να σχετίζεται και με διάφορα μνημεία και ιστορικά πρόσωπα του αλεβιτικού χώρου, που η νεοθωμανική τουρκική πολιτική τα έχει επιστρατεύσει και αυτά στον βωμό των συμφερόντων της.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκε στη Ρούσα του Έβρου, στον περίφημο Τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν το λεγόμενο Κουρμπάνι της Μουρσάλας. Με διοργανωτή φυσικά το προξενικό ψευδο-Ίδρυμα Διαφύλαξης του Τεκέ και με την παρουσία πολλών Τούρκων και τουρκοφρόνων, όπως ο πρόξενος στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο πρόεδρος του τουρκοκόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο Αχμέτ Καραχουσείν (πρόεδρος του προαναφερθέντος “Ιδρύματος”), ο Αλή Πεντζάλ (πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια), o πρόεδρος του Συλλόγου Ισλαμικών Ερευνών Οζλέμ Πεχλιβάν Μουσταφά, ο μουφτής Έβρου του νομού Αδριανούπολης Αμπντουλκαντίρ Μποσάλ, ο αντινομάρχης Αδριανούπολης Σαλίχ Αλτινόκ, ο μουφτής Αδριανούπολης Ομέρ Ταστσίογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλεβιτών-Μπεκτασήδων Ν. Βουλγαρίας Μουσταφά Αλή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβίτικων Ιδρυμάτων Τουρκίας Ντογάν Μπερμέκ και άλλοι.
Πολύ χαρακτηριστικά όμως βέβαια και τα όσα ξεστόμισαν πάλι κάποιοι από τους παρόντες και τα οποία αναγράφει το τουρκοπεριοδικό «Ρόντοπ Ρουζγκαρί» στις 25/11 υπό τον υπεραρκούντως…γλαφυρό τίτλο τίτλο «Oι ψυχές συναντήθηκαν στον τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν» (σ.σ. γουάου)! Απολαύστε τα (σε μετάφραση του tourkikanea.gr):
Ιλχάν Σενέρ (πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή): «Ο Σαγίντ Αλή Σουλτάνος και οι μαθητές του είναι οι μπροστάρηδες του Ισλάμ στα Βαλκάνια. Τους τιμούμε ζητώντας έλεος από τον Αλλάχ. Θέλω να δώσω εδώ μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Είναι η πέμπτη φορά που έρχομαι στον τεκέ. Προσπαθώ να μετέχω σε όλες τις εκδηλώσεις των Αλεβιτών Μπεκτασήδων. Και από τώρα και μετά αν ο Αλλάχ μου δίνει δύναμη δεν θα τις χάσω. Πολύτιμοι ομογενείς, πολύτιμες ψυχές, είναι ανάγκη να μην πέφτουμε σε παγίδες… Ιδιαίτερα οι ομογενείς μας στα Βαλκάνια. Μην κάνετε διακρίσεις σε αλεβίτες-σουνίτες. Ούτως η άλλως είμαστε σε κομμάτια. Να μην προκύψει και δογματικός καβγάς μεταξύ μας. Αυτή είναι η οδός. Ένας είναι ο Αλλάχ μας, μια η θρησκεία μας, ένας ο προφήτης μας, ένας ο χαλίφης μας, και κοινοί οι ιμάμηδες μας¨.
Ιμπραήμ Σερήφ (ψευδομουφτής Κομοτηνής): «Στον χριστιανικό τύπο είχαμε διαβάσει πως οι άνθρωποι εδώ της περιοχής πριν πολλά χρόνια ήταν χριστιανοί και ότι μάλιστα όταν έκαναν ψωμί χάραζαν πάνω του σταυρό. Με είχε πειράξει πολύ. Μεταξύ μας ακούγαμε κάποια πράματα σε στυλ ψιθύρων. Εμείς ως έθνος, χωρίς να διαβάζουμε και χωρίς να μαθαίνουμε, μόνο με λόγια που ακούγαμε βγάζαμε κρίσεις, στρέφαμε την πλάτη μας ο ένας στον άλλο. Μάλιστα μπορεί και σήμερα να το κάνουμε. Και αυτό ισχύει και στους Τούρκους της Βουλγαρίας, στη Δυτική Θράκη, στην Τουρκία και ίσως σε όλο τον τουρκικό κόσμο…Στο έθνος μας όμως δεν υπάρχει καμμία θέση για αυτούς τους καβγάδες. Προφήτης Χασάν, προφήτης Χουσεΐν, Κερμπέλα, επίσης δεν έχουν θέση στο έθνος μας. Αλλά αισθανόμαστε τον πόνο τους σε αυτόν τον ευλογημένο μήνα… Δεν είναι καιρός να ξύνουμε τις πληγές του παρελθόντος. Τώρα είναι καιρός για ενότητα. Στο παρελθόν τα σωθικά μας κάηκαν, συνέβησαν πολύ άσχημα πράματα, μακάρι να μην είχαν γίνει…Εμείς δεν πρέπει να συνεχίζουμε τα λάθη του παρελθόντος»….
Μουσταφά Αλή Τσαβούς (πρώην καφετζής στην παράνομη «Τουρκική Νεολαία», νυν πρόεδρος του DEB): «Αυτοί αιώνες πριν ήρθαν εδώ και διέδωσαν το Ισλάμ και τον τουρκισμό. Εμείς με αυτή τη λογική στηρίξαμε μέχρι σήμερα αυτόν τον τεκέ. Όταν πέρσι κατέβασαν την πινακίδα του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, βίωσα μια πολύ μεγάλη πίκρα. Αμέσως βάλαμε να ξανακάνουν την πινακίδα και την κρεμάσαμε στην θέση της. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στηρίζουν τον τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν. Εμείς οι Δυτικοθρακιώτες Τούρκοι είμαστε μια χούφτα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διασπάσεις. Θα ζήσουμε μέσα σε ενότητα και ομοψυχία».
Και φυσικά, όπως παρατηρούμε, και ο πρόξενος και άπαντες οι εν Θράκη λακέδες του προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα πως «όλοι είμαστε Τούρκοι και αυτό είναι που έχει σημασία, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα». Κάτι βέβαια που, όπως προαναφέραμε, η Τουρκία δεν το εφαρμόζει καθόλου μέσα στην ίδια την επικράτεια της. Αλλά είπαμε: τα καλά και συμφέροντα…

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης