Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Κυριακή Α΄ Νηστειών (Ορθοδοξίας)- « Έρχου και Ίδε» (Ιωάν. Α΄47)


Αποστολικό Ανάγνωσμα: Εβρ. ια΄ 24 – 26, 32 – 40
Ευαγγελικό Ανάγνωσμα:  Ιωάν. α΄ 44 – 52
 « Έρχου και Ίδε» (Ιωάν. Α΄47 )
 Μετά την κλήση των αποστόλων Ανδρέα και Πέτρου ο Θείος Διδάσκαλος καλεί στο αποστολικό έργο και τον Φίλιππο, συμπολίτη των δυο αδελφών αποστόλων. Τον πλησιάζει και του λέει να τον ακολουθήσει. Ο Φίλιππος δέχεται την πρόσκληση με χαρά και ακολουθεί τον Κύριο με απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν αρκείται όμως μόνο με αυτό. Θέλει μέτοχος της χαράς του να γίνει και ο φίλος του Ναθαναήλ. Τον πλησιάζει λοιπόν και του λέει:«Έχουμε βρει τον Μεσσία, για τον οποίο προείπε ο Μωυσής και οι άλλοι Προφήτες. Είναι ο Ιησούς από την Ναζαρέτ ο γιός του Ιωσήφ». Ο Ναθαναήλ αμφιβάλλει γι’ αυτό και ρωτά: « Είναι δυνατό να προέλθει οποιοδήποτε καλό από την Ναζαρέτ; » Τότε ο Φίλιππος αντί άλλης αποδείξεως για τον Κύριο, απαντά με το «Έρχου και Ίδε». Τον καλεί δηλαδή σε αυτοπρόσωπη έρευνα και αυτοψία. Τον προσκαλεί να ερευνήσει και εκ των πραγμάτων να βεβαιωθεί και να ομολογήσει εκείνος πλέον, ότι ο Ιησούς είναι όχι μόνο ο Μεσσίας, αλλά και ο γιός του Θεού, ο Βασιλεύς του Ισραήλ. Έκτοτε έμεινε ιστορική και παροιμιώδης η απάντηση του Φιλίππου προς τον αγαθό Ναθαναήλ, για να επαναλαμβάνεται πάντοτε μεν, ιδιαίτερα δε κατά την επίσημη μέρα της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Η προτροπή αυτή, αγαπητοί μου αδελφοί,  απευθύνεται και στον καθένα από μας. Συ που είσαι ξένος προς το Ευαγγέλιο και την Εκκλησία του Χριστού. Συ που δεν θέλεις να πιστέψεις στην Θεία Παντοδυναμία Του και το άπειρο έλεός Του. Συ που προτιμάς την πλάνη και την ψευτιά, αντί της αλήθειας. Έλα να δεις με τα μάτια σου και να βεβαιωθείς για την μέγιστη και απόλυτη αξία της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Έλα να δεις την αλήθεια των Θείων δογμάτων της και την τελειότητα των αγίων εντολών της.  Πλησίασε να γνωρίσεις τον Σωτήρα και Ευεργέτη σου, τον Κύριο και Θεό σου. Δες τους χαρακτήρες της Θείας μορφής Του που απεικονίζονται στους λόγους και τα έργα Του. Πρόσεξε την Θεία και Ουράνια διδασκαλία Του που αποκαλύπτει σε μας το άπειρο μεγαλείο του Θεού και την σοφία Του. Κοίταξε τα θαύματα Του, τα αναρίθμητα και εκπληκτικά με την απεριόριστη δύναμη, μπροστά στην οποία αθεράπευτες αρρώστειες υποχωρούν και πονηρές δυνάμεις και τα στοιχεία της φύσεως, υποτάσσονται. Ατένισε το υπέροχο κάλλος της Αγιότητας Του, που κανένας δεν μπόρεσε αλλά ούτε και θα μπορέσει ποτέ να προσεγγίσει και πλησιάσει. Θαύμασε το ηθικό πρότυπο που « δεν έκαμε οποιαδήποτε παράβαση του νόμου και δεν βρέθηκε δόλος ή λόγος ψεύτικος στο στόμα του». (Ησ.ΝΓ΄, 9). Αντίκρυσε τον σταυρικό θάνατο Του από τον οποίο πήγασε η σωτηρία και η ελπίδα και η πραγματική ευτυχία  του κόσμου. Στάσου με δέος μπροστά στην Ανάσταση Του που είναι η αδιαφιλονίκητη πιστοποίηση της Θεότητάς Του. Αφού δε μελετήσεις όλα αυτά, μη μείνεις πλέον στο σκοτάδι της πλάνης. Απαρνήσου την απιστία. Ζήτησε την αλήθεια. Υποτάξου στο Θείο θέλημά Του.
«Έρχου και Ίδε». Και συ άνθρωπε που προτίμησες την αμαρτία, αντί   της αρετής, έλα κοντά στον Χριστό για να βρεις την χαρά, την σωτηρία, την λύτρωση. Σήκωσε ψηλά το κεφάλι σου και κράτησε περήφανο το μέτωπό σου. Διώξε από μέσα σου κάθε αμαρτωλή επιθυμία. Κρατήσου σταθερός και ασάλευτος στις ηθικές αρχές. Αγωνίσου εναντίον των ποικίλων παθών και ελαττωμάτων σου. Και μη παρασυρθείς από την ζωή της ακολασίας, της ηδονής και της τέρψεως. Μη αγαπήσεις την πρόσκαιρη ζωή της ματαιότητος. Προ πάντων δε, μη πιστέψεις ποτέ ότι έχεις βρει την ευτυχία και την ειρήνη στον κόσμο αυτό. Πηγή πραγματικής ειρήνης και ευτυχίας είναι μόνο ο Κύριος. Αν θέλεις να πεισθείς γι’ αυτό, «Έρχου και Ίδε». Πλησίασε Τον Κύριο με μετάνοια και  ταπείνωση. Ακολούθησε τον δρόμο των εντολών Του και δοκίμασε την υποταγή στον νόμο Του. Παρατήρησε με προσοχή την ειρήνη και ανακούφιση και χαρά και ελπίδα που δίνει ο Κύριος  στους πιστούς Του. Και από αυτά τα πράγματα, θα βεβαιωθείς, ότι ο Χριστός είναι Αυτός που σκορπίζει ενίσχυση και δύναμη, χάρη και βοήθεια. Θα δεις ακόμα ότι Αυτός είναι που καθησυχάζει τις ταραγμένες συνειδήσεις και ανασταίνει τους ψυχικά νεκρούς.
«Έρχου και Ίδε». Και συ που δεν δείχνεις αγάπη και συμπόνια στους συνανθρώπους σου. Συ που μισείς το δίκαιο και με κάθε μέσο προσπαθείς να αδικήσεις. Συ που ενδιαφέρεσαι μόνο για την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών και επιθυμιών σου και λησμονείς το κοινωνικό σύνολο. Συ που θέτεις σαν σκοπό της ζωής σου την βία, την αρπαγή, την λεηλασία. Έλα κοντά στον Χριστό. Πλησίασε στον Θεό της Αγάπης και της Δικαιοσύνης και φρόντισε να συνδεθείς στενά με Αυτόν. Πάψε να ζεις και να σκέπτεσαι σαν άτομο και δείξε ενδιαφέρον για το σύνολο. Μίσησε την αδικία και αγάπησε την δικαιοσύνη. Καλλιέργησε μέσα σου την ανυπόκριτη αγάπη και υπηρέτησε με πάθος και αυταπάρνηση τον πλησίον. Θεμελίωσε την ψυχή σου πάνω στον Χριστό και τότε να δεις ότι θα εκλείψουν μια για πάντα οι πόλεμοι και οι ακαταστασίες, η θλίψη και ο πόνος, η στέρηση και η δυστυχία, που πόσο πολύ καταπιέζουν σήμερα την ανθρωπότητα.
Η προτροπή αυτή «Έρχου και Ίδε», απευθύνεται και σε σένα ισχυρέ Πρόεδρε των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και σε σένα κύριε Πρωθυπουργέ της Μεγάλης Βρεττανίας, που καταπατείτε  το δίκαιο των λαών για ελευθερία και δικαιοσύνη. Αν ανοίξετε  το Ευαγγέλιο και διαβάσετε  την ηθική διδασκαλία Του, θα δείτε  ότι η Θεία Διδασκαλία Του δεν είναι άλλη από εκείνη που πρόβλεψαν ο Σωκράτης και ο Πλάτων, ο Κικέρων και ο Σενέκας, τα μεγάλα αυτά πνεύματα των Αθηνών και της Ρώμης. Και θα συμφωνήσετε ότι μόνο η εφαρμογή  των ηθικών αρχών του χριστιανισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει τον άνθρωπο στον δρόμο της σωτηρίας. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε, για το θέμα αυτό, ο εικοστός όγδοος  Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της  Αμερικής, Ουίλσων (1856-1924) , λίγο πριν από τον θάνατό του. «Ο πολιτισμός μας », είπε  σ’ έκκλησή  του προς τον Αμερικανικό λαό, «δεν μπορεί να επιζήσει υλικά, αν δεν ελευθερωθεί πνευματικά. Μπορεί δε να σωθεί, μόνο αν εμποτιστεί με το Πνεύμα του Χριστού και αποκτήσει ελευθερία και ευτυχία από τα έργα που πηγάζουν από το πνεύμα αυτό». Στα λόγια αυτά, εμείς, δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε, παρά μόνο να ευχηθούμε όπως το συντομότερο δυνατό, επικρατήσει στην ανθρωπότητα η Αλήθεια του Ευαγγελίου, για να σωθεί έτσι ο άνθρωπος  από τον όλεθρο και την καταστροφή.
 † Ηγούμενος Χρυσορροϊατίσσης κ. Διονύσιος- Μητρόπολη ΠάφουΤο αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης