Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα διαλύεται και πληρώνει ένα δις ευρώ για την Proton. Δεν θα πληρώσει κανένας για το έγκλημα;

Διαφημιστής και διαφημιζόμενος είχαν μεγάλος θράσος
Από την ΕΝΕΤ:
«ΦΟΡΤΙΟ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑΣ» Ο ΤΙΤΛΟΣ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ «ΖΙΝΤΟΪΤΣΕ ΤΣΑΪΤΟΥΝΓΚ»
Η Γερμανία μαθαίνει την Proton
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», με τίτλο «Ενα φορτίο δυναμίτιδας», δημοσιεύει ρεπορτάζ για την υπόθεση της Proton Bank.
Με αφορμή την έκρηξη που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Χαλάνδρι, κοντά στην οικία υψηλόβαθμου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο διερευνά την υπόθεση της τράπεζας Proton, το δημοσίευμα αναφέρεται αναλυτικά στην υπόθεση, για την οποία έγραψε διεξοδικά το περασμένο Σάββατο η «Ε».
Οπως σημειώνεται στην εφημερίδα, η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού ήταν η προειδοποίηση όσων θίγονται από την προσπάθεια να πέσει φως σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση, στην οποία υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απάτη και παράνομο πλουτισμό. Με ύποπτες συμφωνίες, η τράπεζα φέρεται να έχει ζημιώσει το κράτος κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, η Proton φέρεται να έχει μεταφέρει κατά περίεργο τρόπο εκτός Ελλάδος, μέσω offshore εταιρειών με άγνωστους ιδιοκτήτες, περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση, την οποία διερευνά εισαγγελέας στην Αθήνα, ισοδυναμεί με πολιτική δυναμίτιδα, καθώς μόλις τους προηγούμενους μήνες η τράπεζα διασώθηκε από τη χρεοκοπία και κρατικοποιήθηκε με την καταβολή περίπου 900 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από το πακέτο βοήθειας προς τη χώρα. Η προ δέκα ετών ιδρυθείσα τράπεζα Proton, η οποία λειτούργησε κυρίως ως επενδυτική τράπεζα, απέκτησε το 2009 έναν νέο ιδιοκτήτη: τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επιχειρηματία προερχόμενο από τη χημική βιομηχανία.
Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, μετά την ανάληψη της τράπεζας από τον Λαυρεντιάδη η Proton λειτούργησε ως ένα μεγάλο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε άλλες εταιρείες του Λαυρεντιάδη, όπως η ΑΛΑΠΙΣ και η ΕΛΦΕ, μεταφέρθηκαν πολλά κεφάλαια από την τράπεζα, ενώ δημιουργήθηκαν και νέες εταιρείες. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ανύπαρκτες εταιρείες, όπως συμβαίνει στις εγκληματικές οργανώσεις; Μεγάλα δάνεια με σημαντικό ρίσκο χορηγήθηκαν σε νεοϊδρυθείσες εταιρείες, όπως οι Rovinvest και Cyprus Properties, ενώ χρηματοδοτήθηκαν και εκτός της χώρας εταιρείες αμφίβολης προέλευσης. Συνολικό κόστος αυτών των ενεργειών: 357 εκατ. ευρώ.
Μετά την κρατικοποίηση της Proton Bank, οι περιουσίες του Λαυρεντιάδη και άλλων έξι πρώην κορυφαίων στελεχών της εταιρείας δεσμεύτηκαν με δικαστική απόφαση. Την ίδια ώρα, ο Λαυρεντιάδης συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στο εξωτερικό. Στο Λίχτενσταϊν ίδρυσε μαζί με άλλους επιχειρηματίες την ιδιωτική τράπεζα Lamda Α.Ε., με έδρα το Βαντούζ.
Πηγές της τράπεζας διαβεβαιώνουν ότι δεν ιδρύθηκε με χρήματα της Proton Bank, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.
Οσον αφορά τον ίδιο τον Λαυρεντιάδη, αποκρούει κατηγορηματικά τις εναντίον του κατηγορίες και επικαλείται την αντισυνταγματικότητα της κρατικοποίησης της Proton Bank.
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης