Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Τριμερές μνημόνιο Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ . Πολεμικά τεσσάρων χωρών ζώνουν την κυπριακή ΑΟΖ.

Το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov» το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες (φωτ. αρχείου).
Το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov» το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες (φωτ. αρχείου).
Λευκωσία: Πολεμικά πλοία από τέσσερις χώρες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ προχωρούν σ’ ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα συνεργασίας. Οι τρεις χώρες έχουν συμφωνήσει σε ένα τριμερές μνημόνιο συναντίληψης το οποίο αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του ερχόμενου χρόνου και θα αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας καθώς και τη διαχείριση υδάτινων πόρων. Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το Ισραήλ διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την όποια απειλή που στρέφεται εναντίον των περιοχών όπου διεξάγονται έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Φωτογραφία

Κινήσεις ναυτικού Ρωσίας, ΗΠΑ, Ισραήλ

Ρωσο-ισραλινή άσκηση νοτίως της Κύπρου
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑνοτίως της Κύπρου και πέριξ του οικοπέδου «Αφροδίτη» αναμένεται μέσα στις προσεχείς ημέρες λόγω της παρουσίας ναυτικών δυνάμεων από τέσσερις χώρες. Κατ’ αρχάς στην περιοχή νοτίως της Κύπρου θα βρεθούν τις επόμενες μέρες πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Ρωσία έχει ενημερώσει σχετικά την κυπριακή κυβέρνηση. Η Λευκωσία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε θετικά και στο ρωσικό αίτημα για στάθμευση των πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της Λεμεσού ώστε να μπορούν να μεταφέρονται σ’ αυτά προμήθειες. Λόγω του μεγέθους τους τα ρωσικά πλοία δεν είναι δυνατόν να φτάσουν είτε εντός είτε πέριξ του λιμανιού Λεμεσού. Τα ρωσικά πλοία θα κινηθούν σ’ όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερης πολιτικής αλλά και στρατηγικής σημασίας αποτελεί η άσκηση που θα πραγματοποιήσουν από κοινού οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας και του Ισραήλ. Η άσκηση θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα. Την ίδια περίοδο θα βρεθεί νοτίως της Κύπρου και αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Κινήσεις οι οποίες δεν είναι άσχετες με την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Πέραν των ναυτικών δυνάμεων των τριών χωρών παρουσία θα υπάρξει και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο σκοπεύει για άλλη μια φορά να προβεί σε απειλητικές ενέργειες πέριξ του οικοπέδου12. Οι κινήσεις του τουρκικού ναυτικού θα γίνουν στα πλαίσια μιας ακόμα άσκησης Έρευνας και Διάσωσης. Η άσκηση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου (κάτι που καταγράφεται σε σχετική ειδοποίηση που στάληκε από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου). Πέραν όμως αυτής της άσκησης Έρευνας και Διάσωσης, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, θα διεξαχθεί και άλλη άσκηση νοτίως της Κύπρου. 


Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα προχωρούν σε τριμερές μνημόνιο
Εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη μεταξύ τους συνεργασία
ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
ΦωτογραφίαΣ’ ένα σημαντικό βήμα, το οποίο έρχεται να αποτελέσει απάντηση στους τουρκικούς σχεδιασμούς και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προχωρούν σύντομα η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ. Όπως προκύπτει μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Δόλλη, οι τρεις χώρες, δηλαδή Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, έχουν προχωρήσει σε σύνταξη Μνημονίου Συναντίληψης και το οποίο θα προχωρήσουν σύντομα σε υπογραφή. Το Μνημόνιο που θα αφορά στα θέματα ενέργειας καθώς και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αναμένεται να υπογραφεί αρχές του 2012.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ουσιαστική κίνηση προς την εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών η οποία δεν αφορά μόνο τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τα γενικότερα στρατηγικά συμφέροντα. Αποτελεί δε και απάντηση προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και των προκλήσεών της. Η απάντηση που έδωσε ο Ντάνι Αγιαλόν σε συναφές ερώτημα για τις τουρκικές απειλές, ήταν αρκούντως δηκτική: «Εάν οποιοσδήποτε προκαλέσει σε σχέση με τις έρευνες, θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές».

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ντάνι Αγιαλόν μετέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζιαμιν Νετανιάχου προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κ. Αγιαλόν όταν ρωτήθηκε εάν σ’ αυτή τη συνεργασία θα έχει ρόλο και η Κύπρος, απάντησε καταφατικά. Περαιτέρω αναφέρθηκε στη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα του Φυσικού Αερίου και όπως προκύπτει και από άλλες δηλώσεις του Ισραηλινού υφυπουργού, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα ώστε απ’ εκεί να διοχετεύεται στις αγορές της Ευρώπης. Ενδεικτικό των ισραηλινών προθέσεων είναι πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχεδιασμοί για τους τρόπους που μπορεί να μεταφέρεται το παραγόμενο φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα. Οι σχεδιασμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται πάνω σε δύο άξονες.

Πρώτον, η μεταφορά του φυσικού αερίου από Ισραήλ προς Ελλάδα μέσω Κύπρου με τη χρήση αγωγού.

Δεύτερον, η ίδια πορεία να ακολουθείται αλλά με τη χρήση πλοίων.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με τις δηλώσεις Αγιαλόν στο ΡΙΚ, προχωρά σε εντατικοποίηση των ερευνών του εντός της δικής του ΑΟΖ, κάτι που συμβαίνει και με την περίπτωση της Κύπρου μετά την προχθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα σημείωσε το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς ξένων πετρελαϊκών εταιρειών για τα κοιτάσματα της περιοχής.

Οι συναντήσεις που είχε ο Ισραηλινός αξιωματούχος με τους νέους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους ερμηνεύεται από ισραηλινής πλευράς ως δείγμα των προθέσεων για εμβάθυνση των σχέσεων.

Ο ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Στη Λευκωσία αναμένεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου. Μια επίσκεψη που θεωρείται κρίσιμης σημασίας καθώς θα αφορά στον καθορισμό της γραμμής που χωρίζει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Λιβάνου. Η επίσκεψη του Αντνάν Μανασούρ στην Κύπρο αποτελεί μια ακόμα κίνηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Κάτι που επεδίωξε έντονα το τελευταίο διάστημα η κυπριακή πλευρά. Ως γνωστό, παρά τα πρώτα θετικά βήματα που είχαν γίνει προς την κατεύθυνση υπογραφής συμφωνίας του Λιβάνου με την Κύπρο, εντούτοις στη συνέχεια τα πράγματα δεν προχώρησαν. Ως ένα βαθμό η καθυστέρηση οφειλόταν και σε παρασκηνιακές ενέργιεες της Άγκυρας. Η επίσκεψη Μανσούρ φαίνεται να δημιουργεί νέα θετικά δεδομένα κυρίως για την κυπριακή πλευρά, σ’ ό,τι αφορά στην υπογραφή συμφωνίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η Τουρκία προσπαθεί μέσω απειλών να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση στην περιοχή.

Χαμηλοί τόνοι από κυβέρνηση 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Η κυπριακή κυβέρνηση διατηρεί, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο φυσικό αέριο, χαμηλούςτόνους. Γι’ αυτό και στις αναφορές Ντάνι Αγιαλόν ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να πει οτιδήποτε. Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ισραηλινού Υφυπουργού ότι το Ισραήλ επιθυμεί να καταστούν Ελλάδα και Κύπρος κέντρα μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τέτοιες δηλώσεις. Ωστόσο, ανέφερε ότι «είναι γνωστό το γεγονός ότι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ διεξάγονται συζητήσεις και βρισκόμαστε σε επαφή με στόχο την επίτευξη συνεργασιών και συνεργιών με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας», προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που ασφαλώς ενδιαφέρει και την ΚυπριακήΔημοκρατία». Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η κυπριακή ΑΟΖ έχει σχέση με την εμφάνιση ρωσικών πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτή δεν είναι νέα πληροφορία, έχει δημοσιευθεί και πριν από αρκετές εβδομάδες ότι κατεβαίνει ρωσικόαεροπλανοφόρο στην περιοχή». Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι «η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείουείναι μια πολύ επίκαιρη από γεωστρατηγικής άποψης περιοχή, είναι πάντοτε σημαντική η στρατιωτική παρουσία διαφόρων χωρών στην περιοχή». Αναμφίβολα, είπε, «οι διάφορες εξελίξεις που επισυμβαίνουν στο χώρο, ανάλογα αυξάνουν το ενδιαφέρον και των διαφόρων χωρών». 

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις του ¨Ῥωμηῶν Ἐνημέρωση¨

alt

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ ΕνημέρωσηςΠροσοχή

Για ανάγνωση επιλέγεις ¨ ΠΛΗΡΗΣ ΟΘΟΝΗ¨ και το διαβάζεις τόσο άνετα, σαν να είναι σε μορφή pdf.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ Web TV


Σκοπός της «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» είναι να ανακτήσουν οι Έλληνες τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά της φυλής μας, μέσα από μια υγιή ενημέρωση, αφύπνιση και ψυχαγωγία.
ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΔΩ.