Είναι γνωστό το θέμα της λεγόμενης «εργασιακής εφεδρείας» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ίσως και στον στενό).
Το θέμα αυτό έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβερνήσεως και της τρόϊκα, στα πλαίσια του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος και εξειδικεύεται με το Προεδρικό Διάταγμα περί «Καθορισμού των κριτηρίων και της διαδικασίας κατάρτισης των πινάκων κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού του άρθρου 37 παρ. 7 του Ν. 3986/ 2011».
Επί της ουσίας προβλέπει την επιλογή εργαζομένων, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (http://www.e-forologia.gr/lawbank/document.aspx?show=last&doc=16098 ), οι οποίοι θεωρείται ότι δεν είναι πλέον χρήσιμοι στην υπηρεσία. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα παραμένουν σε αργία επί 12 μήνες, εισπράττοντας το 60% των αποδοχών τους και κατόπιν θα αξιολογηθούν για το κατά πόσον μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις. Αν η αξιολόγησή τους είναι αρνητική, τότε θα απολύονται.
Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να θέσει σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2011. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κυβέρνηση, η οποία ψάχνει εναγωνίως να βρει τον τρόπο να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Την συνέχεια κανείς δεν την γνωρίζει.
Όλοι σήμερα συμφωνούν ότι ο Δημόσιος Τομέας είναι διογκωμένος, από πλευράς προσωπικού, αντιπαραγωγικός και προσφέρει μέτριες έως κακές υπηρεσίες.
Από την παραδοχή αυτή όμως, μέχρι του σημείου να απολύονται ουσιαστικά και μαζικά χιλιάδες εργαζόμενοι υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφησε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας για να τρέχει τώρα ασθμαίνοντας και πανικόβλητη να εφαρμόσει το μέτρο.
Δεν έχει προηγηθεί, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, κανείς σχεδιασμός για την ομαλή μετάβαση του Δημόσιου Τομέα σε πιο ορθολογική κατάσταση με ελεγχόμενο κόστος και βελτίωση υπηρεσιών.
Ξαφνικά ο νέος υπουργός κύριος Βορίδης ανακάλυψε ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στο προσωπικό των αστικών λεωφορείων της πρωτεύουσας, γιατί δεν θα μπορούν να εκτελούνται τα δρομολόγια!
Οι εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας του κ. Κ. Καραμανλή για «επανίδρυση του κράτους» αποδείχτηκαν λόγια του αέρα.
Δεν είδαμε από πουθενά ένα σοβαρό σχέδιο που θα έβαζε τις βάσεις για τον ρόλο του κράτους, τις σχέσεις του προς τους πολίτες, το είδος και την ποιότητα των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχει, τους μηχανισμούς ελέγχου, την εφαρμογή των νόμων.
Αντιθέτως είδαμε την συνέχεια του έργου που βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες, για να μην πούμε τα τελευταία 180 χρόνια: Ρουσφετολογικές προσλήψεις ανθρώπων συνήθως ακατάλληλων όχι μόνο για την υπηρεσία που διορίζονταν αλλά για οποιαδήποτε υπηρεσία. Δημιουργία οργανισμών και φορέων, μόνο και μόνο για να βολευτούν οι ημέτεροι και να διοριστούν Διευθυντές και Πρόεδροι με παχυλούς μισθούς. Προαγωγές και αυξήσεις μισθών βάσει χρόνου προϋπηρεσίας και όχι βάσει απόδοσης και προσόντων.
Και τώρα, υπό την μεγάλη πίεση για μείωση του κόστους μισθοδοσίας, θα απομακρύνουν εν μια νυκτί, χιλιάδες εργαζόμενους, οι περισσότεροι των οποίων είναι οικογενειάρχες, δημιουργώντας αντίστοιχα χιλιάδες μικρά δράματα, έστω και αν κάποτε έγιναν οι προσλήψεις με άδικο τρόπο.
Την ίδια χρονική περίοδο αποκαλύπτονται περιπτώσεις όπου σε οργανισμούς και επιχειρήσεις δήμων, σπαταλούνται υπερβολικά ποσά για χαριστικούς μισθούς σε υπαλλήλους, που προφανώς έχουν την στήριξη των «ισχυρών», ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοτικών υπαλλήλων αμείβεται καλύτερα από τους αντίστοιχους υπαλλήλους των υπουργείων (http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1567554&nt=103).
Πολλοί ΟΤΑ συντηρούν επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, απλώς και μόνο για να βολεύουν τους ψηφοφόρους των δημάρχων και των κομμάτων. Για παράδειγμα, στο κοιμητήριο μεγάλου δήμου της Αττικής λειτουργεί επιχείρηση κατασκευής μαρμάρινων τάφων, η οποία παρέχει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, ανταγωνιζόμενη περίπου δέκα ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Ποιος ο λόγος ύπαρξης αυτής της επιχείρησης; Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα.
Η νοοτροπία και η ηθική των πολιτικών που μας κυβερνούν δεν έχει αλλάξει. Κατά βάθος κανείς τους δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, διότι έτσι εξυπηρετούνται οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι πολιτικοί τους φίλοι. Απλώς αναγκάζονται να κάνουν κάποιες βεβιασμένες κινήσεις εξορθολογισμού, κάτω από την πίεση των δανειστών, οι οποίοι έχουν αγανακτήσει και αυτοί με τις υπεκφυγές, τις παλινωδίες και την προσπάθεια να τους κοροϊδέψουν. Μόλις βρίσκουν την ευκαιρία επανέρχονται στις παλιές, αγαπημένες τους τακτικές, όπως είναι η πρόσληψη 25.000 υπαλλήλων "από το παράθυρο", όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα.
Όλα γίνονται "για το θεαθήναι", όπως η παρουσίαση από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δ. Ρέππα, του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων (http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&cid=15&aid=1176213), που έγινε τον Σεπτέμβριο, το οποίο εισάγει δήθεν αξιοκρατική αξιολόγηση, η οποία κανείς δεν πιστεύει ότι θα εφαρμοστεί.
Ο σκεπτόμενος ελληνικός λαός δεν θέλει άλλη κοροϊδία. Έχει ζήσει όλες τις πλευρές εξαπάτησης από το πολιτικό σύστημα εξουσίας και τους υποστηρικτές του τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει πλέον εξοργιστεί που ακόμη και αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο αυτοί εξακολουθούν να τον εξαπατούν. Αλλά αυτό δεν θα αλλάξει, γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι. Να μην περιμένουμε φρέσκο και αρωματισμένο αέρα μέσα στο σάπιο βαρέλι.
Αλλαγή ηθικής χρειάζεται και αυτή μπορεί να έλθει μόνο από ηθικούς πολιτικούς, οι οποίοι είναι ηθικοί όχι από φόβο ή ανάγκη αλλά γιατί αυτή είναι η ζωή τους και η πίστη τους.
Μόνο οι ηθικοί πολιτικοί θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τους ανθρώπους που εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες και θα τους εμπνεύσουν τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, την τιμιότητα και την εργατικότητα. Με την βία και την τρομοκρατία τίποτα δεν διορθώνεται.
Νικόλαος Ζώτος
Το αλίευσα ΕΔΩ