Στην Ελλάδα έχουμε ακούσει αρκετές φορές για τα τεχνολογικά πάρκα…, στις ΗΠΑ για τη Silicon Valley.
Η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προχωρώντας στη θεμελίωση του Teknopark Κωνσταντινούπολης, που θα είναι τεχνολογικό κέντρο, κυρίως αμυντικών βιομηχανιών και της προσπάθειάς τους για ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας, Νιχάτ Εργκιούν, το πάρκο θα γίνει το μεγαλύτερο σε όλη την Τουρκία και θα φέρει κοντά εταιρείες στους τομείς της τεχνολογίας και όχι μόνο, καθώς και 27 πανεπιστήμια.
Έμφαση θα δοθεί στους τομείς της αεροδιαστημικής, των ηλεκτρονικών, της πληροφορικής, της νανοτεχνολογίας, της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της βιοτεχνολογίας, της ρομποτικής και του αυτοματισμού.
Το πάρκο θα βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, της Κωνσταντινούπολης, καταλαμβάνοντας έκταση 700.000 τ.μ.. Θα κατοικούν σε αυτό 30.000 εργαζόμενοι και επιστήμονες.
Για τους κατοίκους του πάρκου θα υπάρξουν φοροαπαλλαγές, υποδομές υποστήριξης και άλλα οφέλη.
Μέτοχοι είναι η Γενική Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) με ποσοστό 45% και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης με 40%.
Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διεθνείς κολοσσούς στον τομέα της τεχνολογίας, για να εγκαταστήσουν στο χώρο τα δικά τους γραφεία.
Οι μέτοχοι του πάρκου έχουν ήδη ξεκινήσει έργα κατασκευής 70 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Και στην Ελλάδα το μόνο που κατάφερε το πολιτικό σύστημα, το ίδιο που υπάρχει και τώρα στην εξουσία, είναι να μαραζώσει τα πανεπιστήμια, τα τεχνολογικά πάρκα και να καταστρέψει την επιχειρηματικότητα.
Οι λίγες φωτεινές εξαιρέσεις δεν αρκούν για να αλλάξουν την κατάσταση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.