Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η αδειοδότηση ήρθε, η επένδυση... "πέταξε"

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Περίπου μία δεκαετία χρειάστηκαν οι μέτοχοι της Ακρόπολις Α.Ε. για να αφυπνίσουν από το «λήθαργο» την κρατική μηχανή και να λάβουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα την ελληνική Silicon Valley.Τελικά κατάφεραν να ανέβουν τον γραφειοκρατικό Γολγοθά και σήμερα μπορούν να υλοποιήσουν το πάρκο Επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και έρευνας στις Αφίδνες, επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το φιλόδοξο project είναι πλέον καταδικασμένο να παραμείνει επί μακρόν μακέτα καθώς «λεφτά δεν υπάρχουν». Και όταν υπήρχαν αυτά δεν μπορούσαν να επενδυθούν...


«Τώρα είναι αργά»
«Επί μία δεκαετία προσπαθούσαμε να υπερπηδήσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Το καταφέραμε αλλά πλέον δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο «δια ταύτα» διότι η εξεύρεση χρηματοδότησης αποτελεί σήμερα άθλο. Όταν είχαμε χρήματα η κεντρική Διοίκηση δεν συνέδραμε, ενώ σήμερα που τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί, η ρευστότητα είναι ανύπαρκτη» σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Τεχνόπολη-Ακρόπολις, Νίκος Πενθερουδάκης.
Το 2007 νομοθέτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος προέβλεπε ότι δεν είναι δυνατόν να ανεγερθεί στις Αφίδνες το τεχνολογικό πάρκο. Το 2008 νέο διάταγμα επέτρεπε την κατασκευή του «τεχνολογικού γκέτο» σε έκταση της τάξης των 216 στρεμμάτων, ενώ με απόφαση (239/2008) της Ολομέλειας του ΣτΕ εγκρίθηκε η δημιουργία της ειδικής ζώνης της Τεχνόπολης στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος περί ζωνών προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.
Έστω και με «ρυθμούς χελώνας», η κρατική μηχανή προχώρησε στη χορήγηση των δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων αδειών (ΣΧΟΠ κ.ο.κ.) που απαιτούνταν για την υλοποίηση του έργου. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη του τεχνολογικού πάρκου, εξέλιξη που σε άλλες εποχές θα προκαλούσε ιδιαίτερη ευφορία στους επενδυτές.
Ωστόσο, οι άλλοτε πρόθυμες τράπεζες για τη χρηματοδότηση του project, σήμερα δεν δανειοδοτούν το έργο του οποίου εξάλλου η επιτυχία τίθεται πλέον εν αμφιβόλω εξαιτίας της ύφεσης.
Προ κρίσης οι απαιτούμενοι πόροι του έργου σχεδιαζόταν να προέλθουν από αναπτυξιακά προγράμματα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια.
Πάντως, η εταιρεία θα προχωρήσει στην έκδοση της οικοδομικής άδειας και στην πολεοδόμηση του χώρου, ωστόσο η «επόμενη μέρα» του έργου αγνοείται.

Μακέτα
Το master plan του έργου προέβλεπε την ανέγερση σε έκταση 216 στρεμμάτων γραφειακών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 110 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Από αυτά σε 70 χιλιάδες τ.μ. θα στεγάζονταν οι ερευνητικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, ενώ σε περίπου 30 χιλιάδες τ.μ. σχεδιαζόταν να αναπτυχθεί πανεπιστημιακό campus του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η έκταση την οποία η Ακρόπολη-Τεχνόπολις είχε αγοράσει πριν από μερικά χρόνια προς 7 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο 26ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και εκεί βρισκόταν το ανενεργό ορυχείο αργίλου της ΑΓΕΤ-Ηρακλής.
Ο σχεδιασμός του έργου περιελάμβανε την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου, την δημιουργία στο 40% της έκτασης ζωνών πρασίνου και την υλοποίηση βιοκλιματικών κτηρίων.
Για την ώρα πάντως, οι περίπου 100 μέτοχοι (εταιρείες πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών κτλ) της Τεχνόπολη-Ακρόπολις θα πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο 20.000 ευρώ φόρο ακίνητης περιουσίας.
dimitris.delevegos@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης