Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η ανάμιξη του Ισραήλ και των Ην. Πολιτειών.

Άρθρο του Μετέ Τουμερκάν στη Χαβαντίς   Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣΧριστόφιας θα πρέπει να παύσει να βασίζεται στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ όπως και να παύσει να εμπαίζει τον λαό του ότι στο πλευρό του βρίσκονται τα δύο αυτά κράτη. Όλοι άρχισαν να διερωτώνται κατά πόσο είναι πιθανή μια θερμή σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν το πιστεύω. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να προβεί σε στρατιωτική επιχείρηση λόγω των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12. Μπορεί όμως να πράξει και η ίδια γεωτρήσεις μετά τη συμφωνία με την «ΤΔΒΚ».
Εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις. Είναι δυνατόν η Κυπριακή Κυβέρνηση να παρεμποδίσει τις γεωτρήσεις αυτές; Όχι. Έτσι θα καταστεί περισσότερο περίπλοκη η κατάσταση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ίσως η νέα κατάσταση να διαμηνύσει σε όλους την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού. Ήδη άρχισαν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12. Πρόκειται όμως μόνο για την αρχή. Το σημαντικότερο τώρα είναι να κατασκευαστεί τερματικό, να αποφασιστεί από ποιον και με ποιο τρόπο θα προωθείται το αέριο στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Χριστόφια, υπάρχουν πολλές υποψήφιες εταιρείες μεταξύ των οποίων ρωσικές, αμερικάνικες και του Ισραήλ.

Λέγεται ότι το προβάδισμα έχουν οι ρωσικές. Οι διεργασίες
συνεχίζονται και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει οτιδήποτε. Έψαξα κάπως το θέμα του Ισραήλ που είναι αναμεμιγμένο στο θέμα και σύμφωνα με ε/κ πηγές διασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του ε/κ Τύπου ότι το Ισραήλ διασφαλίζει την ασφάλεια της περιοχής. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει την στρατηγική που θα ακολουθήσει στην ευρύτερη περιοχή.Οι επαφές της ε/κ πλευράς με το Ισραήλ για το θέμα αυτό δεν κατέληξαν πουθενά. Σε περίπτωση κρίσης μεταξύ Τουρκίας-νότιας Κύπρου, το Ισραήλ δεν δείχνει διατεθειμένο να πάρει θέση. Με άλλα λόγια, το Ισραήλ δεν πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπο με την Τουρκία σε περίπτωση σύγκρουσης Τουρκίας-νότιας Κύπρου λόγω των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12. Αυτή είναι η άποψη ξένων παρατηρητών. Επίσης, κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι το Ισραήλ θα γυρίσει την πλάτη του στα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της περιοχής. Ενδιαφέρεται για αυτά για εμπορικούς σκοπούς.
Όπως συνομιλεί με την Ελλάδα και νότια Κύπρο, έτσι
μπορεί να συνομιλεί και με την Τουρκία από τη στιγμή που θα παύσουν τα υφιστάμενα προβλήματα. Στο παρόν στάδιο σημασία έχει η σταθερότητα .Οι μεγάλοι παίκτες της περιοχής, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Ισραήλ, δεν θα ήθελαν ένταση αφού όλοι παραδέχονται ότι η σταθερότητα είναι απαραίτητη στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ότι η εταιρεία Νόμπολ είναι αμερικάνικη, δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει αμερικανική στρατιωτική ασφάλεια. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Σε δεδομένη κρίση και θερμό επεισόδιο Τουρκία και νότια Κύπρος θα βρεθούν αντιμέτωπες. Η ένταση που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν θα συνεχιστεί εσαεί .Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή. Και στο θέμα της Κύπρου οι πλευρές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση του προβλήματος, διαφορετικά κανείς δεν θα είναι νικητής. Μόνο η λύση θα φέρει στην περιοχή την ειρήνη και σταθερότητα
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης