Αντιστάθισμα στις επισκέψεις των Τούρκων στη Θράκη, η επίσκεψη Λαμπρινίδη στην Ίμβρο.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Mεγάλη σημασία για την Ομογένεια και για όλο τον Ελληνισμό η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στην Ίμβρο.
Επιτέλους βρέθηκε κι ένας έλληνας Υπουργός να πραγματοποιεί μια επίσκεψη στα μέρη, που οι γείτονες μας παραβίασαν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα διώχνοντας από την πατρίδα τους χιλιάδες ομογενείς.
Μπορεί δεκάΔες τούρκοι υπουργοί και βουλευτές να επισκέπτονταν τη Δυτική Θράκη ανάμεσα τους και ο Αχμέτ Νταβούτογλου , αλλά κανένας Υπουργός Εξωτερικών δεν είχε επισκεφθεί αυτές τις ευαίσθητες περιοχές του ελληνισμού όπως η Ιμβρος και η Τένεδος.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο πρώτος έλληνας Υπουργός που θα επισκεφθεί το νησί μεταπολεμικά! Μήπως αργήσαμε υπερβολικά;
Έπρεπε να μείνουν 300 Έλληνες αποι τους 10.ο00 που κάποτε ζούσαν στο νησί για να δείξει η ελληνική πολιτεία την παρουσία της.
Μαζί με τον Σταύρο Λαμπρινίδη θα μεταβεί στην γενέτειρα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος θα συμμετάσχει στους εορτασμούς της συμπλήρωσης 20 ετών Πατριαρχίας και 50 χρόνια της Iεροσύνης του.
Ο Σταύρος Λαμπρινίδης θα έχει τη δυνατότητα να δει όλα όσα έχουν ζήσει οι έλληνες της Ιμβρου και της Τενέδου , τους διωγμούς, τους εκφοβισμούς, τις λεηλασίες των περιουσιών των Ελλήνων αυτών των νησιών.
onalert.gr
Το αλίευσα ΕΔΩ http://nationalpride.wordpress.com/Συγκίνηση για την επίσκεψη Λαμπρινίδη στην Ίμβρο.
Πολύ σημαντική επίκεψη, την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο νησί, πραγματοποιεί σήμερα στην Ίμβρο ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης.
Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκαν με θερμά λόγια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος.
Ευχόμενος στον Πατριάρχη «εις πολλά έτη» ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε: «Με τη σοφία σας και την ανεξάντλητη αγάπη σας δεν καμφθήκατε από τις δυσκολίες, αλλά έχετε σταθεί στο ύψος του ιερού χρέους που έχετε επωμιστεί».
Ο Ελληνισμός της Ίμβρου, όπως άλλωστε και της Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης, υπέστη μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης και ιδίως τα χρόνια μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο μία διαχρονική και συστηματική πολιτική καταπίεσης από τις τουρκικές αρχές, που είχε ως αποτέλεσμα την αριθμητική του συρρίκνωση σήμερα.
Δημεύσεις περουσιών, περιορισμοί στη λειτουργία μειονοτικών σχολείων, τα οποία έκλεισαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ακόμα και εγκατάσταση στο νησί ανοικτής αγροτικής φυλακής.
Tα τελευταία χρόνια η Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας στην ΕΕ, έχει προχωρήσει σε κάποιες θετικές ενέργειες. Υπάρχουν, όμως, πάρα πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν.
Οι Ίμβριοι, που μένουν στο νησί παραμένουν δραστήριοι και συσπειρωμένοι και διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις τους.
Τους βοηθούν και οι πολυάριθμοι σύλλογοι αποδήμων Ιμβρίων που καλλιεργούν τους δεσμούς με τη γενέτειρά τους.
Ειδικά τα καλοκαίρια το νησί γεμίζει από απόδημους Ίμβριους και τις οικογένειές τους.
Σημαντική καμπή στην προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση των προβλημάτων των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου αποτελεί η έκθεση του Ελβετού Βουλευτή Gross, που υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, του ΣτΕ το 2008.
Με αυτήν καλείται η Τουρκία να σεβασθεί, να αναγνωρίσει και να λάβει μέτρα θεραπείας, όσον αφορά στα περιουσιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων του νησιού. Δυνάμει της εκθέσεως Gross, η Τουρκία εκλήθη να «παγώσει», για ορισμένο διάστημα την εφαρμογή του κτηματολογίου στη νήσο, προκειμένου τα μέλη της ελληνικής εκεί μειονότητος να τεκμηριώσουν τα δικαιώματά τους επί των ακινήτων τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Ο κ. Λαμπρινίδης βρέθηκε στο νησί με την ιστορική ελληνική κοινότητα, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, που διοργανώνουν οι Ίμβριοι προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και συντοπίτη τους, Βαρθολομαίου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ιεροσύνης και 20 χρόνια πατριαρχίας.
Το αλίευσα ΕΔΩ http://nationalpride.wordpress.com/