Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Οι τράπεζες τρέμουν μια …Μαύρη Πέτρα

Το ναυάγιο του "Black Rock"
Πανικός έχει πέσει στα τραπεζικά επιτελεία και στα στελέχη με τους παχυλούς μισθούς. Μια… μαύρη πέτρα που κυλά, έρχεται να τους τσακίσει το ηθικό καθώς βλέπουν τα νούμερα στους ισολογισμούς δε βγαίνουν, οι ζημιές γιγαντώνονται, η κεφαλαιακή επάρκεια που απαιτεί το Μνημόνιο είναι όνειρο απατηλό. Η μαύρη πέτρα είναι η εταιρεία BlackRock η οποία μέχρι τέλος του έτους θα κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά των ελληνικών τραπεζών.
Από τις αρχές του 2012 θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Το Μνημόνιο αναφέρει ότι απαιτείται από τις τράπεζες να εξαντλήσουν όλες τις προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ενώ «στο μεταξύ, οι τράπεζες που δεν ανταποκρίνονται στις κεφαλαιακές απαιτήσεις θα υπόκεινται σε εντατική εποπτεία». Αυτό σημαίνει ότι όποιες τράπεζες δεν ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα θα πάνε για φούντο, κοινώς θα βάλουν λουκέτο. Γι΄αυτό και ο πανικός που έχει πέσει καθώς σχεδόν καμιά δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα καταφέρει να μπει στο σωστό δρόμο.
Η εποχή των διακοποδανείων, των θαλασσοδανείων και των άλλων χορηγήσεων σε κάθε εταιρεία – σαπάκι, έχει περάσει. Όπως έχει περάσει και η απόλυτη κυριαρχία των τραπεζών που έκαναν ότι ήθελαν.
Η συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος με στελέχη ιδιωτικών τραπεζών είχε στόχο να τεθεί συναγερμός και να μπουν οι βάσεις ώστε να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο για τις τράπεζες. Μεγαλοτραπεζίτες που έπαιρναν παχυλότατους μισθούς, πολλές φορές από την τσέπη των φορολογούμενων, κι όχι των μετόχων, βρίσκονται τώρα σε μεγάλη αγωνία. Οι συγχωνεύσεις είναι προ των πυλών και οι υπόγειες διεργασίες πολλές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών διεξάγονται διαγνωστικές μελέτες, κάτι σαν στρες τεστ εσωτερικά προκειμένου να φανεί η αντοχή τους αλλά και με ποια άλλα χαρτοφυλάκια θα ταίριαζαν να συνενωθούν.
Μέσα στον Σεπτέμβρη θα είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει ένας γύρος συνενώσεων. Διότι αλλιώς δεν γλιτώνουν την εποπτεία ή ακόμη και την εξαγορά από κάποιο ξένο fund.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης